Transkript razgovora novinarke BIRN-a i advokata Nemanje Aleksića

5. jun 2020.

Aleksić: Molim

BIRN: Halo, dobar dan.

Aleksić: Dobar dan.

BIRN: Gospodine Aleksiću, vi ste?

Aleksić: Ja sam. Ako možete samo malo glasnije, jako vas slabo čujem.

BIRN: Izvinite. Ovde Natalija Jovanović, ja sam novinarka BIRN-a. Mi radimo na priči o ovoj krivičnoj prijavi koja je podneta protiv vas i doktora Gojkovića 2013. godine, pa me zanimaju neki detalji, da nam objasnite zbog čega ste baš izabrali doktora Gojkovića da sačini taj lažni lekarski izveštaj 5. decembra 2011. godine.

Aleksić: Da vam kažem… Čekajte, ko vam kaže da je to lažni izveštaj? Ja znam ko je… Kako se zove… Kako se zove… Čovek kada kaže da je ovo Srbija, vi napišete da je Finska. Kako se zove.. I to mi je sve jasno. Otkud vam to da je lažni lekarski izveštaj?

BIRN: Pa tako piše u dokumentaciji.

Aleksić: U čijoj dokumentaciji piše?

BIRN: Koju smo dobili..

Aleksić: U dokumentaciji, kako se zove, formalne supruge bivšeg predsednika Demokratske stranke koji se zove Bojan Pajtić, i čija supruga je u to vreme bila direktor Urgentnog centra u Vojvodini i koja je angažovala inspektora privrednog kriminala, kako se zove, da maltretira doktora Gojkovića i jednu moju advokaticu i pripravnika kako bi ga uklonila kao budućeg visokog funkcionera, jer su znali da gube izbore. Ja sam samo otišao u privredni kriminal da vidim zašto maltretiraju čoveka i zašto su ga doveli krvavog iz operacione sale. Pa je taj gospodin, kako se zove, ušao u sukob sa mnom …

BIRN: A ko je gospodin?

Aleksić: Taj gospodin koji je posle dobio unapređenje pa je iz javne bezbednosti prebačen u Bezbednosno informativnu agenciju.

BIRN: A ko je?

Aleksić: Što ne napišete, na primer, o tome. Što ne napišete, na primer, o tome kako je gospođa Pajtić postavila u Urgentom centru na stotine skrivenih kamera kako bi gledala, kako se zove, svoje zaposlene i pisala krivične prijave. A kako ne napišete to …

BIRN: Dobro, znate kako, ja vas pitam za jednu vrlo konkretnu stvar…

Aleksić: I ja vama vrlo konkretno kažem…

BIRN: Sad mi možemo da debatujemo, tu ima puno različitih slučajeva…

Aleksić: Nalaz, nalaz nije samo protokolisan. A sve posle toga je igra gospođe Pajtić i druge gospođe Pajtić pošto kod njih ima tri gospođe Pajtić. Bojan Pajtić i ova njegova formalna žena, koja je u isto vreme i izvor gospođice Ane Lalić, kako se zove, u napadu opet na Zorana Gojkovića i doktorku Editu Sokić.

BIRN: Dobro, ja vas pitam vrlo konkretnu stvar…

Aleksić: Čekajte, i ta krivična prijava, uzmite ZKP pa pročitajte, nikada nije procesuirana jer tužilaštvo je shvatilo da nema predmet pa je ponuđeno da se završi oportunitetom.

BIRN: A što ste platili naknadu onda ako nije bilo predmeta?

Aleksić: Što ste platili naknadu? Pa platio sam naknadu zato … zbog ostalih… Zato što sam ja insistirao, imate moje izjave koje su prenele Večernje novosti, da insistiram da se ide na sud jer sam hteo za vreme ovih žutih smradova, kako se zove, da dokažem da je sve namešteno i da je sve korupcija Bojana Pajtića, njegove homoseksualne ekipe, njegove žene i korumpiranih policajaca. Samo je tužilac imao dovoljnu petlju, kako se zove, da ne padne na to, pa je morao nekako da zatvori predmet. To ću sve da vam kažem, kako se zove, i autorizujem izjavu.

BIRN: Ali u rešenju o oportunitetu piše da sve vi prihvatili…

Aleksić: (… ne čuje se dobro… )…i ta šuplja priča i (… ne čuje se dobro… ) i rovari i po Kliničkom centru Vojvodine, i po Vojvodini i protiv nacionalne bezbednosti ove zemlje.

BIRN: A piše da ste…

Aleksić: Pa će ovaj vaš… Kako vam se zove onaj vaš direktor, ovaj sa bradom, opet da sedne na N1 i da daje izjave, kako se zove, o ugroženosti, kako se zove, ne znam koga u ovoj zemlji, kako se zove, onda će da legnu dolari, kako se zove, ili evri iz Brisela ili Vašingtona.

BIRN: Aha. A piše da ste vi to prihvatili u rešenju o oportunitetu.

Aleksić: Ne, piše da sam prihvatio jer su me… jer sam zamoljen, kako se zove, da ne idem na sud i nisam mogao sam da kao okrivljeni idem na sud… A ja vam kažem šta je istina, a vi ćete izgleda da napišete šta se vama sviđa. Kao što ćete i ovu moju izjavu da iskasapite i napišete kako vama odgovara.

BIRN: A ko vas je zamolio da ne idete na sud, nije mi to jasno?

Aleksić: Nije vam jasno? Pa nađite nekog pravnika, advokata, imate toliko žutih advokata, neka vam objasne. Ti što vas savetuju tako pametno… Dođite da napravimo to uživo, snimak, pa pustite snimak, nemojte da mi vi kasapite izjave. Nakačili ste se na jednu budalaštinu koju su dve gospođe Pajtić, kako se zove, napravile ovde i zbog koga je jedan inspektor SUP-a, kako se zove, dokazujući se, dobio, kako se zove, prekomandu, kako se zove, iz javne u državnu bezbednost. Za duplo veću platu.

BIRN: Ali vi meni niste odgovorili na pitanje na koji način ste izabrali doktora Gojkovića da sa vama sarađuje u ovom poslu? Niste mi to rekli.

Aleksić: Ja uopšte nisam izabrao doktora Gojkovića da sarađuje u bilo kom postupku. Profesor doktor Zoran Gojković je stalni sudski veštak i pored mizerne plate koju je imao, kako se zove, tada u Kliničkom centru Vojvodine, čovek dvadeset godina radi kao stalni sudski veštak. Pošto je kod koleginice bila u pitanju ortopedska povreda zgloba, naravno da smo zvali veštaka, kako se zove, jednog od veštaka sa kojima sarađujemo. Pa je on pregledao… ustanovio uganuće zgloba, kako se zove, i to napisao. Koleginica je pogrešila utoliko što je pod bolovima otišla i nije protokolisala izveštaj. Samo to se desilo.

BIRN: Ali u drugoj izjavi….

Aleksić: … ta koleginica je maltretirana u SUP-u , držana dvanaest sati bez vode, bez hrane, bez prava na advokata.

BIRN: Nije, pa ne piše tako. Piše da ste je vi…

Aleksić: Pa ne piše tako zato što su žuti pisali zapisnike. Kao što i BIRN piše (… ne čuje se dobro…)

BIRN: Piše da ste joj vi pretili, da ste vi vršili pritisak na nju.

Aleksić: Na koga?

BIRN: Na advokaticu Džepinu.

Aleksić: Ja sam vršio pritisak, kako se zove, i pretio?

BIRN: Da, dakle tako piše u dokumentaciji…

Aleksić: Dobro, evo … Jel vi imate dokaze za to?

BIRN: Pa naravno, dobili smo …

Aleksić: Osim policijskih, kako se zove, zapisnika koje je pisao, kako se zove, lični inspektor, kako se zove, porodice Pajtić?

BIRN: Da…

Aleksić: Šta hoćete? Da dokažete da je Zoran Gojković, kako se kaže, korumpiran? Da sam ja korumpiran? Šta? Da visoki funkcioner i pokrajinski sekretar zdravlja za Vojvodinu, kako se zove, je nešto uradio… Nije uradio ništa protivzakonito. Što ne pišete o onom vašem Oliveru Duliću, kako se zove, što je maznuo milione? Njega ste zaboravili.

BIRN: Dobro, nemate vi pravo nama da uređujete šta ćemo mi da pišemo.

Aleksić: Pa nemate ni vi pravo da lažete. A ja vam kažem, i vama i onom ne znam kako se zove uredniku, što se stalno pojavljuje … Samo što nema u 12 emisiju…

BIRN: Nema potrebe da vređate.

Aleksić: Ajde objavite nešto što nisam rekao i objavite nešto što nije istina.

BIRN: Pretite?

Aleksić: Mi smo mala advokatska kancelarija, 230 zaposlenih.

BIRN: Dobro… Ništa, hvala vam na razgovoru….

Aleksić: Pošto očigledno Bata Gašić neće da se bavi vama jer ne sme, od vaših svinjarija koje pišete, ja ću da se bavim. Slobodno to napišite.

BIRN: Hvala vam na razgovoru, prijatan dan.

Aleksić: E tako. Hvala vam na razgovoru, pristojno, kulturno. Ovo je pristojna država Srbija, a ne žuta bagra koja…

BIRN: Nema potrebe….