Sonja Miljković iz Požarevca pohvalila se krajem februara 2018. godine svojim prijateljima na Fejsbuku fotografijama sa Kopaonika.

Na njima je ona nasmejana i zadovoljna u društvu kuvara i konobara požarevačkog restorana Vila Jelena 012.

Čini se da za to ima i dobar razlog – pre nekoliko nedelja postala je vlasnica kafića na najatraktivnijoj lokaciji u Srbiji, na Pančićevom vrhu na Kopaoniku u zoni Nacionalnog parka.

Kafić se nalazi u nelegalno sagrađenoj zgradi od preko 1.000 metara kvadratnih čiji je zvanični investitor izvesna Snežana Mitković iz Smedereva.

Ona je takođe povezana sa već pomenutim restoranom Vila Jelena 012 gde je, po svedočenju izvora BIRN-a, bila angažovana „do pre godinu dana“.

Drugi izvor iz Požarevca nam je naveo da je u restoranu radila kao kelnerica.

sonja-miljkovic-vila-jelena
Sonja Miljković u restoranu Vila Jelena. Foto: Facebook print screen

Istraživanje BIRN-a pokazuje da je formalna investitorka zgrade na vrhu Kopaonika Snežana Mitković povezana sa Goranom Janićijevićem zvanim Čeda, koji je 2013. godine bio uhapšen zajedno sa svojom suprugom Jelenom i grupom drugih preduzetnika pod sumnjom da je utajio porez i oprao novac u vrednosti većoj od šest miliona evra.

Goran Janićijević – Čeda poznat je kao čovek koji se bavi trgovinom otpadom i naftinim derivatima, ali važi i za neformalnog vlasnika restorana Vila Jelena 012 iza kog se nalazi i veliki pogon za prikupljanje i skladištenje sekundarnih sirovina.

Društvene mreže preplavljene su fotografijama nelegalnog objekta sa vrha Kopaonika koji je već trebalo da bude srušen, ali u vezi sa tim se ne oglašavaju ni Ministarstvo građevine ni lokalna samouprava opštine Brus.

I dalje izgleda da je ta čudovišno velika zgrada podignuta iz nečije lične bahatosti i budi sumnju da iza osoba koje se formalno vode kao vlasnici i investitori zapravo stoje neki drugi, mnogo moćniji ljudi.

A počelo je po mraku

Na početku ski sezone na Kopaoniku u jesen 2017. godine BIRN je objavio podatke o objektu koji je nelegalno podignut na Pančićevom vrhu u zoni Nacionalnog parka.

BIRN-ovo istraživanje izazvalo je reakciju Ministarstva građevine koje je preko svoje inspekcijske službe bilo naložilo misterioznoj vlasnici Snežani Mitković da poruši objekat i vrati teren u prvobitno stanje.

To se nije dogodilo.

Privremeno prekinuti radovi na izgradnji betonskog čudovišta su nastavljeni tokom ski sezone.

Brojni posetioci svedočili su da su se radovi odvijali tokom noći, pod reflektorima, dok bi bili zaustavljeni preko dana u vreme kada bi sa tog mesta skijaši kretali ka podnožju planine.

Poslednjih nekoliko nedelja u tom objektu radi i kafić u vlasništvu pomenute Sonje Miljković. Ona je svoju preduzetničku radnju registrovala u decembru 2017. godine na adresi u opštini Brus. Na istoj adresi je registrovano i preduzeće investitorke Snežane Mitković Pančić-kop.

„Od koga sam iznajmila prostor vas se ne tiče. Sve što radim, radim po zakonu“ rekla je Sonja Miljković u telefonskom razgovoru sa novinarom BIRN-a i prekinula vezu.

sonja-miljkovic-kraljevi-cardaci
Sonja Miljković,vlasnica kafića u nelegalnom objektu na Kopaoniku. Foto: Facebook

S druge strane, istraživanje BIRN-a pokazuje da je formalna investitorka objekta Snežana Mitković, i dalje nepoznata srpskoj javnost, svastika Gorana Janićijevića – Čede, preduzetnika iz sela Radinac kraj Smedereva.

Ona je sestra Goranove supruge Jelene Janićijević koja je i sama bila vlasnica brojnih preduzeća.

Kao i njen suprug bavila se raznim poslovima, od trgovine otpadom i sekundarnim sirovinama do trgovine naftom i naftnim derivatima.

Oboje su svoje firme u jednom trenutku preregistovali sa adresa u centralnoj Srbiji na adrese u opštini Zubin Potok na Kosovu.

Goran Janićijević – Čeda, poznat je kao vlasnik velikog restorana u predgrađu Požarevca Vila Jelena 012 i otpada koji postoji iza tog restorana.

Međutim, to što svi u Požarevcu njega vezuju za to mesto, čuveno po organizovanju masovnih proslava, ne znači da je on i formalni vlasnik tog biznisa.

Naprotiv, formalni vlasnik je Zoran Popović koji je u telefonskom razgovoru sa novinarom BIRN-a demantovao da ima bilo kakve veze sa Janićijevićem.

„Nemam nikakve veze sa njim, ovo je moj biznis“ rekao je Popović i prekinuo vezu.

Na profilima na društvenim mrežama Instagram i Fejsbuk, zaposleni Gorana Janićijevića oslovljavaju sa „šef”, dok za Popovića kažu da je „direktor”.

Restoran Vila Jelena 012, ogroman je objekat i za neka veća mesta od Požarevca.

Nalazi se na putu koji vodi iz Požarevca ka Beogradu, u Moravskoj ulici preko puta stočne pijace.

Sa krova kafane vide se dimnjaci Železare Smederevo, pored koje je ponikao posao Gorana Janićijevića.

Simbolički, na tom potezu, od kafane u Požarevcu do Železare Smederevo u kojoj se tope sekundarne sirovine i otpad, smestio se jedan zanimljiv biznis koji je čini se sada svoju novu dimenziju dobio izgradnjom objekta na Kopaoniku.

Janićijević nije želeo da odgovori na upite BIRN-a, a na telefon Snežane Mitković javila se osoba koje je bila najpre zbunjena pozivom, a potom je rekla da ona nije Snežana i da je ne ometamo.

Broj Snežane Mitković BIRN je dobio od njenih kolega iz Vile Jelena 012 u Požarevcu.

Nakon što je BIRN objavio prvi tekst o nelegalnoj investiciji na vrhu Kopaonika, Snežana Mitković je pokrenula postupak likvidacije preduzeća Pančić-kop koje je „otvorila“ krajem septembra 2017. godine.

Ta firma je bila registrovana na istoj adresi na kojoj je bila registrovana firma koja trenutno iznajmljuje deo prostora u objektu na Pančićevom vrhu.

Ko je Čeda, a ko je Sneža

U maju 2013. godine izgledalo je da je Goran Janićijević u velikom problemu: javnost je obaveštena da je zajedno sa suprugom Jelenom i većom grupom privrednika uhapšen jer je oštetio budžet Srbije za šest miliona evra.

„Osumnjičeni su od 1. decembra 2009. do 31. decembra 2011, u nameri da delimično izbegnu plaćanje poreza, davali lažne podatke o zakonito stečenim prihodima, na taj način što su pribavljali i izdavali lažne račune i otpremnice o prometu sekundarnih sirovina i građevinskog materijala”, objavile su tada Večernje Novosti.

Iako se na osnovu izveštaja može zaključiti da se radi o ozbiljnom kriminalu koji je u dugom periodu sprovodila velika grupa ljudi, slučaj nije preuzelo tužilaštvo za organizovani kriminal nego je sve prepušteno Osnovnom tužilaštvu u Požarevcu koje od tada vodi istragu, ali ne uspeva da podigne optužnicu.

Pred tim tužilaštvom je da dokaže forenzičkim veštačenjem put novca između raznih firmi od kojih se mnoge prepoznaju kao fiktivne i koje su poslužile samo da bi se fingirale neke uplate i isplate.

Prema podacima poslovnog registra Srbije, Goran Janićijević nema skoro pa ništa: posedovao je firmu „Đurđev grad” u Smederevu koja se bavila trgovinom sekundarnim sirovinama – posle njega je direktorka bila Snežana Mitković.

Osim toga, član je upravnog odbora AD za preradu i promet nafte Naft, registrovanog u Zubinom Potoku.

Obe firme su godinama u blokadi, formalno, a protiv ove druge je APR pokrenula postupak pred tužilaštvom u Nišu zbog kršenja Zakona o računovodstvu jer godinama nisu podnosili dokumentaciju za finansijske izveštaje.

S druge strane, u Požarevcu i Smederevu razni izvori potvrdili su nam da blisko sarađuje sa svojim partnerima sa severa Kosova u brojnim poslovima.

Ovaj tekst je nastao u okviru projekta koji finansira fondacija National Endowment for Democracy (NED). Stavovi izrečeni u tekstu predstavljaju stavove autora i ne oslikavaju stavove donatora.