Prvo osnovno javno tužilaštvo u Beogradu reagovalo je povodom tekstova koje je BIRN objavio prošle nedelje – o lažnim dijagnozama koje je psihijatar dr Aleksandar Miljatović upisivao u elektronske kartone svojih pacijenata, i ulozi Doma zdravlja Palilula u sprovođenju kliničke studije leka pimavanserina.

Prvo tužilaštvo je, prema saznanjima BIRN-a, formiralo predmet i poslalo nadležnoj policijskoj upravi nalog da se prikupe sva potrebna obaveštenja u vezi sa tim slučajem, radi daljeg postupanja i kvalifikacije dela.

Kao što je BIRN pisao, psihijatar Aleksandar Miljatović je velikom broju pacijenata koji su se lečili u Službi za zaštitu mentalnog zdravlja Doma zdravlja na Paliluli upisivao šifre teških psihijatrijskih i neurodegenerativnih bolesti od kojih oni nisu bolovali. Pojedinim pacijentima upisano je i više od 30 različitih dijagnoza.

Za problem se saznalo početkom prošle godine kada su Domu zdravlja počeli da se javljaju pacijenti koji nisu mogli da ostvare neka svoja prava, poput zaposlenja, jer im je u zdravstvenom kartonu stajalo da boluju od teških psihijatrijskih i neuroloških bolesti.

Manipulisanje dijagnozama poklopilo se sa periodom kada je  psihijatar Aleksandar Miljatović krenuo u proces sprovođenja kliničkog ispitivanja leka pimavanserina.  

BIRN je pisao i o ulozi Doma zdravlja Palilula, Ministarstva zdravlja i Agencije za lekove i medicinska sredstva u odobravanju sprovođenja kliničke studije ovog leka u DZ Palilula. Studija je kasnije obustavljena. 

Ukoliko ste bili pacijent doktora Aleksandra Miljatovića u DZ Palilula u periodu između 2019 – 2021. godine i hoćete da proverite da li su u vašem kartonu upisane lažne dijagnoze, javite se Kancelariji za zaštitu prava pacijenata, Tiršova 1 Ili na mejl: [email protected]