Pored toga što radi kao savetnica za medije premijera  Srbije, od decembra 2012. godine ona je i članica Nadzornog odbora kompanije Politika a.d.

Prema Zakonu o Agenciji za borbu protiv korupcije ona je kao funkcioner imala obavezu da najkasnije 30 dana od stupanja na funkciju Agenciji dostavi svoju imovinsku kartu.

U pisanom odgovoru BIRN-u na pitanje da li je Suzana Vasiljević dostavila izveštaj, Agencija je odgovorila: „Proverom evidencije dostavljenih izveštaja utvrđeno je da Suzana Vasiljević nije podnela izveštaj po stupanju na javnu funkciju člana Nadzornog odbora akcionarskog društva Politika”.

Ona je pored funkcije u Politici a.d, od septembra 2014. godine i članica Nadzornog odbora kompanije Air Serbia.

Prema navodima Agencije za borbu protiv korupcije, budući da Suzana Vasiljević u kompaniji Air Serbia ne prima naknadu po osnovu članstva, nije bila u obavezi da podnese izveštaj o imovini. Zakon nalaže da samo članovi nadzornih odbora koji imaju naknadu podnose izveštaj, kao što je slučaj u Politici a.d.

Savetnica pemijera za medije za BIRN potvrđuje da nije dostavila podatke o imovini i objašnjava da nije znala, niti je neko obavestio da ima tu obavezu.

„Možda je trebalo ali meni to, zaista, niko nije rekao. Znala sam da funkcioneri vlade to rade, ali nisam znala da bih i ja to trebalo da radim”, rekla je za BIRN.

Agencija za borbu korupcije u pisanom odgovoru BIRN-u napominje da se nakon saznanja da Suzana Vasiljević nije dostavila imovinsku kartu pokreće postupak utvrđivanja da li je savetnica premijera za medije povredila Zakon.

Ukoliko se utvrdi povreda Zakona, a ona naknadno prijavi imovinu, Agencija podnosi zahtev za pokretanje prekršajnog postupka, gde je za ovaj prekršaj zaprećena novčana kazna u iznosu od 50,000 do 150,000 dinara.

Ako funkcioner ni nakon sprovedenog postupka ne prijavi imovinu Agencija podnosi krivičnu prijavu, gde je za navedeno krivično delo zaprećena kazna zatvora od šest meseci do pet godina.

Firma u Londonu

Suzana Vasiljević slovi za najbližeg saradnika Aleksandra Vučića, jedna od malobrojnih koji su svakodnevno sa premijerom i koji ga prate u stopu tokom brojnih obaveza i putovanja. Široj javnosti je prepoznatljiva po tome što moderira konferencije za novinare u Vladi.

Vučićeva je savetnica za medije od 2012. godine, a pre toga je radila u Ministarstvu unutrašnjih poslova u birou za saradnju sa medijima. Blic je u svojim tradicionalnim listama uticajnih ljudi svrstao na četvrto mesto najmoćnijih osoba na srpskoj medijskoj sceni za 2015. godinu i među deset najuticajnijih žena u Srbiji 2014. godine.

Prema podacima Agencije za privredne registre, u februaru 2012. godine osnovala je  konsultantsku firmu Bioslandry consulting, koja je u aprilu 2013. godine ugašena i izbrisana iz privrednog registra.

Pod istim imenom u oktobru 2012. godine registrovana je firma i u Londonu, a kao osnivač i direktor navodi se Suzana Vasiljević. Na mesto direktora u martu 2015. godine Suzanu Vasiljević zamenjuje Žorž Urio, njen bivši suprug. U britanskom privrednom registru Suzana Vasiljević se i dalje navodi kao vlasnica firme.

Ona u razgovoru za BIRN kaže da ne zna da je vlasnica firme u Londonu i da nema veze sa tom firmom. Kaže da je to firma njenog bivšeg supruga koji radi kao konsultant najveće francuske naftne kompanije „Total“.

„On je bio vlasnik te firme, on je i dalje vlasnik te firme, to nema veze sa mnom. U Beogradu smo imali firmu jer je tako bilo lakše, on je radio u Africi pa smo tako imali pristup novcu. Firma je bila na moje ime, ali firma nije imala nikakve veze sa  mnom” kaže za BIRN.

Na činjenicu da se prema aktuelnim podacima iz britanskog privrednog registra koji je dostupan javnosti Suzana Vasiljević i dalje vodi kao vlasnik firme, ona odgovara da to prvi put čuje.

„Moja molba je bila kada smo ugasili firmu u Beogradu da se to prebaci na njegovo ime i ja zaista ne znam šta je potom radio, nismo u komunikaciji već izvesno vreme. Ja nemam prihode od toga i nemam veze sa tim, to je prosto bila njegova firma i platu iz kompanije Total je primao preko te firme“, kaže Suzana Vasiljević za BIRN.

Prema njenim rečima Bioslandry consulting je agencija za usluge savetovanja iz Pariza koju su partnerski osnovali Žorž Urio i Etijen Dubern.

Prema podacima sa internet prezentacije, Bioslandry consulting pruža usluge obezbeđenja, zaštite i tehničke podrške u kriznim područjima.

Žorž Urio ima bogatu radnu biografiju, a prema podacima sa njegovog Linkedin profila skoro 19 godina je radio u francuskom Ministarstvu odbrane, potom u Ministarstvu spoljnih poslova, a prethodnih nekoliko godina radi kao konsultant za Total.

Etijen Dubern takođe ima bogatu diplomatsku karijeru, a  u svojoj biografiji navodi da je za francusku Vladu radio na Kosovu, kao i u francuskoj ambasadi u Hrvatskoj.