Kompanija Mondo Inc postala je 28. decembra 2018. godine vlasnik 100 odsto udela Adria Media Grupe (AMG), medijske kuće koja izdaje dnevne novine Kurir i veliki broj nedeljnih i mesečnih magazina u Srbiji, stoji u Ugovoru o prenosu koji je dostavljen Agenciji za privredne registre.

U ugovoru se navodi da dotadašnji vlasnik AMG Aleksandar Rodić potpisivanjem ugovora „prestaje da bude član Adria Media Grupe i gubi sva prava na osnovu udela”. Mondo Inc time postaje jedini vlasnik Adria Media Grupe.

Krovni ugovor o prodaji potpisan je 1. oktobra 2018. godine, a javnost je za dogovor prvi put saznala iz teksta BIRN-a objavljenog deset dana kasnije. Krovni ugovor o prodaji nije javno dostupan, kao ni posebni dokument kojim je određena kupoprodajna cena.

Ugovor je u ime Mondo Inc potpisala direktorka Jadranka Radonjić. Igor Žeželj je posredstvom nekoliko kompanija krajnji vlasnik firme Mondo Inc.

Sve firme Igora Žeželja nalaze se na Obilićevom vencu u Beogradu, gde se nalazi i redakcija portala Mondo. Pored toga što dele zajednički radni prostor, koriste i isti telefonski broj koji je vidljiv na njihovim sajtovima. Otuda uverenje u javnosti da je Žeželj vlasnik i ovog portala, premda to nije u potpunosti jasno, jer vlasništvo nije transparentno i podataka o tome nema u registru medija APR-a.

Mondo je 2004. godine osnovala državna kompanija Telekom Srbija. Na Registru nacionalnog internet domena Srbije (RNIDS) Telekom Srbija se navodi kao vlasnik domena mondo.rs, na sajtu preduzeća, u sekciji „naši sajtovi’’, stoji Mondo kao sajt Telekoma Srbija, a Predrag Vujić, glavni i odgovorni urednik Monda, potvrdio je ranije BIRN-u da je Telekom Srbija i dalje vlasnik portala.

Trougao u kom se nalaze Igor Žeželj, Mondo i Telekom Srbija otvorio je sumnju da je Telekom neformalni vlasnik i Adria Media Grupe, nakon kupovine kablovskih operatora Kopernikus, Radijus Vektor i AVcom.

Izvor iz vrha uprave Telekoma Srbija, koji je želeo da ostane anoniman, kazao je za BIRN da Telekom nije kupio AMG, ali da Wireless media jeste strateški partner Telekoma Srbija u polju razvoja digitalnih platformi i njihove bolje distribucije i promocije.

„Telekom Srbija ima dugogodišnju saradnju sa kompanijama u vlasništvu Igora Žeželja, a uspostavili smo i dobre odnose sa kompanijom Ringier Axel Springer’’.

Objašnjavajući prirodu odnosa između Telekoma Srbija i Adria media grupe izvor dodaje da saradnja među njima ide u pravcu u kome Telekom utiče na transformaciju AMG na tržištu digitalnih usluga.

Početkom oktobra u javnosti je bilo poznato samo da je postignut dogovor sa strateškim partnerima, o čemu su i zaposleni u Adria Media Grupi obavešteni, ali te informacije za BIRN nisu želeli da potvrde ni tadašnji ni sadašnji direktor i vlasnik AMG, Aleksandar Rodić i Igor Žeželj.

BIRN-u se tada Rodić pravdao da ne može da komentariše taj poslovni dogovor zbog „ugovora o poverljivosti podataka koji je kompanija potpisala sa svim potencijalnim strateškim partnerima sa kojima je pregovarala’’, ali je obećao da o će o ovome više govoriti kada se posao okonča.

Nasuprot njemu Žeželj je negirao da je dogovor uopšte napravljen, tvrdeći da „informacije koje imamo nisu tačne’’.

Aleksandar Rodić i Igor Žeželj juče nisu bili dostupni za komentare, niti su odgovorili na pitanja BIRN-a, već nam je kao i drugim redakcijama iz kompanije Adria Media Group poslato saopštenje za medije. Zanimljivo je da je Aleksandar Rodić predstavljen kao predsednik Roda grupe, dok je uz Žeželjevo ime stajalo da je predsednik i CEO Adria Media Grupe.

Iz impresuma Kurira i još nekih izdanja AMG izbačeni su podaci o upravi koji su do tada postojali.

U saopštenju nije bilo odgovora na pitanja koja je poslao BIRN –  koliko je plaćeno za kupovinu medijske kuće, koja će biti uloga Žeželja, a koja Aleksandra Rodića, koji prema rečima zaposlenih u AMG i dalje dolazi u firmu i učestvuje u organizaciji posla.

U obraćanju AMG čitamo jednu novu informaciju – da je Adria Media Grupa ovim poslovnim poduhvatom „osnažena tehnologijom kao bazom za razvoj televizijskog sadržaja”. Ostaje pitanje da li će nakon formiranja televizije odmah ući u borbu za nacionalnu frekvenciju ili ćemo ih gledati na kablu.

Kompanije u direktnom i indirektnom vlasništvu Igora Žeželja, Ilustracija: VIS OCCRP

Ko je Igor Žeželj

Igor Žeželj rođen je 1973. godine u Beogradu. Više od 15 godina je u poslu digitalnih medija. Vlasnik je nekoliko firmi koje se bave digitalnim marketingom, telekomunikacijama i pružaju IT podršku.

Bio je generalni menadžer FK Crvena zvezda i direktor KK Crvena zvezda.

Devedesetih godina predvodio je studentske proteste 1996/97. godine, nakon čega je osnovao organizaciju Studentski politički klub zajedno sa Čedomirom Jovanovićem, Čedomirom Antićem, Vladimirom Dobrosavljevićem i Sašom Ćirićem

Ovaj tekst nastao je u okviru projekta „Javni novac za javni interes“, koji sprovode BIRN, NUNS i SĆF, a finansira Evropska unija. Stavovi izrečeni u ovom tekstu predstavljaju stavove autora i ne oslikavaju stavove EU.