Ovakvu odluku Upravni odbor AKB-a doneo je 28. februara 2019. godine na predlog Disciplinskog suda te komore, kako bi se sprečilo dalje ometanje disciplinskog postupka koji se vodi protiv Dragana Krajnovića, saznaje BIRN.

Privremena mera će, kako piše u rešenju, trajati do okončanja prvostepenog disciplinskog postupka koji se protiv imenovanog vodi pred Disciplinskim sudom AKB-a.

Protiv Krajnovića se pred Disciplinskim sudom vodi postupak zbog teže povrede dužnosti advokata i narušavanja ugleda advokature i to po optužnicama koje je Disciplinski tužilac AKB-a podneo 21. i 23. marta 2018. godine.

O Draganu Krajnoviću u javnosti je počelo da se govori početkom 2017. godine kada je Marija Mali, bivša supruga aktuelnog ministra finansija, tadašnjeg gradonačelnika Siniše Malog, odlučila da javno progovori o sudskom postupku u kojem je ostala bez starateljstva nad troje maloletne dece.

Kasnije su o tome govorile i druge majke. Među njima su Jelena Petrović, Ivana Pavlović, Olivera Bajin, Bojana Ivančević Zinaić, ali i Milica Nikolić, bivša supruga advokata Dragana Krajnovića, koja je, takođe izgubila starateljstvo nad svojim sinom.

Milica Nikolić u izjavi za BIRN odluku AKB-a ocenjuje kao ohrabrujući znak.

„To ohrabruje nas majke žrtve da je moguće sprečiti moćnike pravosuđa i njihove „partnere“ iz advokature. Takva „partnerstva“ godinama unazad drže u okovima pravdu i pravo na pravedno suđenje u Srbiji. To mi majke žrtve takvih odnosa znamo najbolje, jer su nam takvi oduzimali decu gore nego što su nekad to radili janičari. Veliko hvala Tanji Vojtehovski i svim drugim njenim kolegama i koleginicama koji nam vraćaju nadu da će za nas majke oduzete dece biti prava na pravedno suđenje i u zemlji Srbiji. Velika pobeda javne reči i profesionalizma u medijima“, kaže Nikolić za BIRN i dodaje da joj ta odluka ipak neće vratiti godine koje nije provela sa svojim sinom.

Predsednik AKB-a, advokat Jugoslav Tintor potvrdio je za BIRN da je UO doneo odluku da se Krajnoviću privremeno zabrani bavljenje advokaturom.

„Izrečena mera određena je jer je Krajnović u proteklom periodu na različite načine izbegavao da pristupi pred sud, a trajaće sve do okončanja disciplinskog postupka“ kaže Tintor za BIRN.

Rešenje o privremenoj zabrani rada advokatu Krajnoviću

On objašnjava da se UO AK Beograda nije upuštao u pitanje odgovornosti za povredu dužnosti advokata koja je predmet disciplinskog postupka, jer o odgovornosti može odlučivati isključivo disciplinski sud, već je samo prepoznao da u konkretnom slučaju postoji opstrukcija disciplinskog postupka i da je neophodno obezbediti njegov nesmetani tok.

Tintor dodaje da ne postoji rok u kom neki postupak mora da se završ, ali da kao i kod krivičnog gonjenja, postoji rok apsolutne zastarelosti, zbog čega je, između ostalog, izrečena i ova mera, kako se taj postupak ne bi prolongirao u nedogled.

„Na ovaj način AK Beograda šalje jasnu poruka svim advokatima da se opsturkcija neće nikom tolerisati. Kao samostalna i nezavisna profesija advokatura mora imati kapaciteta da sama uređuje pravila profesije koja mora poštovati svaki advokat, ali i dovoljno snage da obezbedi sankcionisanje u slučaju povrede propisanih pravila“, kaže Tintor za BIRN.

O tome na koji način je radio Krajnović govorile su brojne mame kojima je bilo uskraćeno starateljstvo nad decom.

Marija Mali je 2017. godine rekla da se postupak vodi pod političkim pritiskom njenog bivšeg supruga i njegovog pravnog zastupnika, advokata Dragana Krajnovića.

Pre ovoga o svom iskustvu, prva je u emisiji „Život priča“ 2016. progovorila Nataša Naletina, kojoj je gotovo u potpunosti bilo suspendovano pravo da viđa decu, osim na jedan sat nedeljno u prostorijama Centra za socijalni rad.

Nakon Naletine i Mali, o „nezakonitim sudskim postupcima“ i navodnoj ulozi advokata Krajnovića u porodičnim sporovima u kojima je zastupao očeve, dok su majke ostajale bez prava da žive sa svojom decom, javno su progovorile i druge majke.

One su se obraćale brojnim institucijama uključujući Ministarstvo pravde, Agenciju za borbu protiv korupcije i Lekarsku komoru – i zatražile da se ispitaju njihove sumnje da je u parničnim postupcima za razvod braka i vršenje roditeljskog staranja bilo korupcije i drugih nepravilnosti.

Nataša Naletina u izjavi za BIRN dodaje da majke očekuju „još dosta odgovora od strane pravnih i drugih institcija sistema“.

Slično razmišlja i Marija Mali koja dodaje da očekuje da Krajnović trajno ostane bez dozvole.

„Očekujemo, naravno, i reakciju drugih institucija kojima smo se obraćale“, kaže Marija Mali.

BIRN je povodom odluke AKB-a pokušao da zabeleži i reakciju advokata Krajnovića, ali nam je u njegovoj kancelariji rečeno da on ne daje izjave za medije.