Restoran „Venecija“ u Zemunu kupio je u ponedeljak 11. decembra 2017. godine u drugom pokušaju Švajcarac Johan Peter Ciger, do početka novembra suvlasnik firme „Južna Bačka”.

On je „pobedio“ dosadašnjeg zakupca firmu „Eureka bar“ koja nije mogla da prati njegove ponude na aukciji. Ciger će restoran platiti 110 miliona dinara.

Prema pisanju medija, za restoran „Venecija“ bilo je zainteresovano nekoliko kontroverznih biznismena, među kojima su bili Predrag Ranković Peconi, Željko Rutović i Sreten Jocić poznatiji kao Joca Amsterdam.

Energetika i kafane

O Johanu Peteru Cigeru malo toga se zna.

Početkom 2017. godine vlasnik 35 odsto kapitala „Južne Bačke“ postaje firma “Bolton” registrovana na Malti čiji je vlasnik Švajcarac Johan Peter Ciger.

BIRN je sredinom novembra objavio istraživanje u kome je dokazano da je „Južna Bačka” i njen tadašnji vlasnik Dragoljub Zbiljić pred parlamentarne i predsedničke izbore 2012. godine, u jednom momentu bio jedini garant kredita od 55 miliona dinara koji je SNS podigao u Univerzal banci.

Javnost je za poslove „Južne Bačke” čula početkom 2015. godine nakon istraživanja BIRN-a u kome smo dokazali da su dobili posao isušivanja poplavljenog rudnika Tamnava – Zapadno polje, iako za to nisu imali potrebne reference.

Svega dva dana nakon najave KRIK-a da će objaviti priču o vlasnicima „Južne Bačke“, malteški “Bolton” je povukao svoj udeo i Zbiljić je ponovo postao stopostotni vlasnik “Južne Bačke”.

Prema pisanju KRIK-a, njegove prve poslovne korake u Srbiji beleže se 2009. godine kada je u Novom Sadu osnovao firmu za proizvodnju higijenskih proizvoda „Cottonmedic“.

Do 2013. godine upravljao je švajcarskom kompanijom “Glotec international”, koja je većinski vlasnik i osnivač beogradske kompanije “Eco glotec”. Među vlasnicima i osnivačima ove beogradske kompanije nalazi se i Nenad Kovač, poznatiji kao Neša Roming.

Od oktobra 2017. godine suvlasnik postaje i Nikola Petrović, bivši direktor Javnog preduzeća “Elektromreže Srbije” i blizak prijatelj Aleksandra Vučića.

U martu 2016. kupio je polovinu vlasništva firme „Green power“ koja je dva meseca ranije dobila status povlašćenog proizvođača električne energije za svoju malu hidroelekranu na reci Rasini u Aleksandrovcu. Tu polovinu firme je platio 10.000 evra, što mu se višestruko isplatilo jer je kompanija u 2016. godini ostvarila više od 90.000 evra profita.

On je i predsednik upravnog odbora kompanije “Newmet International” iz Švajcarske koja je 2014. kupila Nissal, preduzeće za preradu aluminijuma iz Niša.

U maju 2017. godine, sa još dvojicom biznismena iz Jagodine, osnovao je i kompaniju „Trifun Distillery“ za proizvodnju rakije.

Johan postao Jovan

Ciger je veoma koloritan lik. Novine su 2008. godine pisale da se ovaj tada 42-godišnji protestant, po ocu Švajcarac, a po majci Šveđanin, krstio u crkvi Svetih apostola Petra i Pavla u Kozluku kod Zvornika obučen u srpsku narodnu nošnju i da je tada uzeo ime Jovan.

Čin krštenja obavila su petorica sveštenika. Jovan je, pišu dalje novine, oženjen Spomenkom iz Kozluka. Dobro razume srpski jezik, ali se njime još ne služi.

Novinari BIRN-a pokušali su da stupe u kontakt s Cigerom pozivajući brojeve telefona njegovih švajcarskih i srpskih kompanija, kao i putem privatnog mejla, ali u tome nisu uspeli. Jedina njegova dostupna izjava je ona nastala posle krštenja kada je rekao da je „ceremonija bila divna i da se nakon nje oseća produhovljeno”.