„Ostajem pri svemu što sam izjavio BIRN-u. Ne mogu da menjam svoje iskaze jer govorim istinu”, rekao je danas Njegomir Kilibarda, nekadašnji vlasnik hotela „Šumadija” na prvom ročištu u Drugom osnovnom sudu.

Njega je zbog „povrede ljudskog dostojanstva, časti i ugleda” tužio Branko Stefanović, otac ministra policije Nebojše Stefanovića, jer je u ispovesti BIRN-u izjavio da mu je stariji Stefanović nudio 300.000 evra u kešu kako bi mu pomogao da sačuva hotel.

U pripremnom ročistu navedeni su svedoci koji će u narednih 18 meseci i u osam ročista davati izjave pred sudom.

Sledeće ročište zakazano je za 27. januar 2020. godine kada će svedočiti Branko Stefanović. On se danas nije pojavio na suđenju.

BIRN je u martu 2019. godine pisao kako je na Dan državnosti, 15. februara 2019. godine grupa krupnim momaka sa fantomkama upala u hotel „Šumadija” na Banovom brdu, demoliravši ulazna vrata.

Kilibarda je kazao kako su ovom događaju prethodili sastanci sa Brankom Stefanovićem, koji se samoinicijativno nudio „da pomogne“.

„Tri puta sam se sastao sa njim i to na njegovu inicijativu. Rekao je da želi da mi pomogne oko isplaćivanja duga koji sam imao, a da mu za uzvrat prodam hotel “, rekao je Kilibarda za BIRN.

Branko Stefanović je za BIRN potvrdio da se sastajao sa Kilibardom i da su razgovarali o pozajmici i hotelu.

„Hteli smo da pomognemo tom nesrećniku jer je složio priču da ga neka mafija juri za pare, ali kada je došlo do toga da ta priča postane ozbiljna pokazalo se da je prevarant“, rekao je Stefanović za BIRN.

U razgovoru za televiziju N1 Branko Stefanović nije demantovao da je učestovao u pregovorima „da se pomogne čoveku”, ali je negirao da je nudio bilo kakav novac.

„Ma kakvi da ih nudim, ja bi trebalo da ih imam, pa onda da ih nudim. Ja sam rekao pokušaću da mu nađem varijantu da ga spasim. Šta znači to u prevodu? Ima ljudi koji imaju novac. Verovatno bi se nešto zainteresovali.“

Na pitanje zašto se nudio da spasava čoveka koga ne poznaje, on je odgovorio: „Zato što sam glup”.

Pored Branka Stefanovica i Njegoša Kilibarde, među svedocima u ovoj parnici naći će se i Stefanovićev bliski saradnik Aleksandar Papić.

Njega je za svedoka pozvao Kilibardin advokat jer je Papić u pregovorima oko pozajmice i preuzimanja hotela imao bitnu ulogu.

Papić se Kilibardi tada predstavio kao saradnik ministra policije i nudio mu je pomoć kako bi se priča o ulozi oca ministra zataškala.

On je tada, predstavljajući se da radi u ime ministra, vlasniku hotela ponudio povraćaj vlasništva nad hotelom u nameri da izgladi stvari i ponudio mu je 20.000 evra u kešu.

BIRN je u drugom istraživanju objavio imovinsku kartu Aleksandra Papića i telefonski razgovor sa Kilibardom kada mu je nudio 20.000 evra u kešu.

Papić je tada za BIRN potvrdio da se sastajao sa Kilibardom, ali nije odgovorio na pitanja za koga i u čije ime pregovara niti da li zastupa interese ministra policije Nebojše Stefanovića.

Ministar Stefanović je kasnije demantovao da je bilo ko pregovarao u njegovo ime u ovom poslu.