„Koliko puta sam ti rekao Babiću – šta bre ideš na otmena letovališta na Brionima i na Hvaru. Imaš druga na Brionima? Nađi druga u Sopotu, a ne na Brionima, jer naš narod nema druga na Brionima“, podviknuo je Aleksandar Vučić Zoranu Babiću direktoru Koridora Srbije na sednici glavnog odbora SNS-a u junu 2019. godine.

Javnost je ostala zatečena jer nije bilo jasno gde bi to u Sopotu, prigradskoj beogradskoj opštini, mogao da letuje Zoran Babić, a društvene mreže su bile preplavljene šaljivim komentarima na ovu Vučićevu izjavu.

Međutim, u blizini Sopota, na svega pola sata vožnje od Beograda, u ataru sela Nemenikuće na obodu Kosmaja, kamioni od ranog jutra dopremaju građevinski materijal na plac opasan ogradom visokom preko dva metra.

Reporteri BIRN-a zbog ograde, visokog rastinja i nepristupačnog terena nisu uspeli do kraja da vide šta se tačno gradi. Ipak, iz registra građevinskih dozvola vidi se da na toj lokaciji niču stambeni objekat od 1.200 kvadrata i sportski teren iste veličine. Ukupna vrednost radova procenjena je na 600.000 evra.

Investitor je Darko Đurović, bratanac Dmitra Đurovića, člana SNS-a i bivšeg direktora Koridora Srbije.

„Nije mi jasno odakle nekim ljudima toliko novca. Dobro, razumem, bio je direktor Koridora, ali da je imao platu i pet hiljada evra nije mogao toliko da zaradi da kupi i izgradi sve ovo“, kaže jedan od stanovnika sela Nemenikuće za BIRN.

Đurovićev prvi komšija u Sopotu je Aleksandar Papić, blizak prijatelj i saradnik ministra policije Nebojše Stefanovića. Njihova imanja deli ograda, a na placu Papića postoji objekat koji bi mogao da se okarakteriše kao vikendica za odmor, sa prostranim tremom i malim terenom za basket koji ima tartan kao podlogu.

Papić se pominje u BIRN-ovoj priči o nasilnom preuzimanju hotela Šumadija na Banovom brdu. On je tada, predstavljajući se da radi u ime ministra, vlasniku hotela ponudio povraćaj vlasništva nad hotelom u nameri da izgladi stvari. Ministar Stefanović je kasnije demantovao da je bilo ko pregovarao u njegovo ime u ovom poslu.

Više izvora BIRN-a potvrdilo je da su Stefanović i Papić kumovi, odnosno da je sestra Papićeve supruge kuma supruge Nebojše Stefanovića.

Takođe, kuća ministra policije na Bežanijskoj kosi, u koju se doselio nakon što je stupio na javnu funkciju i Papićeva kuća su jedna do druge i deli ih samo ograda.

A na Kosmaju se gradi

Nekada mali prilaz posut kamenom rizlom u Nemenikućama postao je široka asfaltirana ulica sa novim javnim osvetljenjem. Na velikoj parceli sa koje se vidi vrh Kosmaja i puca pogled na Šumadiju, izvode se građevinski radovi zbog kojih je reportere BIRN-a zaustavio jedan od radnika koji je sedeo u kući preko puta.

„Spustite telefon, ovde je zabranjeno snimanje, ovo je privatni posed“, rekao nam je čovek srednjih godina obučen u radnički kombinezon sa natpisom Isomat. Novinari su se predstavli, a on je onda pozvao „kolegu“.

Komšije i starosedeoci Sopota više u strahu nego u nedoumici posmatraju iz prikrajka šta se dešava. Količina mehanizacije i broj radnika kod meštana izazivaju pomešana osećanja, ali i znatiželju.

Neki veruju da se tu gradi farma životinja, drugi opet kažu da će tu biti privatni vrtić. Ipak, niko od njih nema neodoumicu ko je njihov novi komšija i koliko može da košta njegova nova rezidencija.

„Skoro svaki dan se tu motaju limuzine i džipovi sa zatamnjenim staklima. Za nas koji ovde živimo jedina promena je što sada očiste sneg zimi i to je to“, kaže naš sagovornik iz Nemenikuća, koji je želeo da ostane anoniman.

Dmitar Đurović je u više navrata do sada pokušavao da objasni poreklo svog bogatstva nakon pisanja medija o velelepnoj zgradi na Vračaru koju je izgradio zajedno sa članovima svoje porodice, ali je ostalo sporno kako je uspeo da se obogati baš u periodu kada je vodio Koridore Srbije od 2012-2016. godine.

Novinari BIRN-a su kontaktirali Dmitra Đurovića. Nakon što nam se javio čovek koji se predstavio kao njegov vozač, dobili smo poruku u kojoj Đurović kaže da je njegov bratanac Darko kuću i imanje kupio „iz ozbiljnog kredita“.

„Hipoteku za kredit smo dali njegov otac i ja iz imovine koju su kupili naši roditelji 1976. godine“, napisao nam je Dmitar Đurović u poruci.

On dalje objašnjava da je Darko Đurović svu imovinu stekao kroz ugovor o poklonu od svog oca.

Aleksandar Papić – desna ruka ministra policije

Odmah pored placa na kome se gradi, nalazi se imanje Aleksandra Papića, bliskog saradnika ministra policije.

Dok smo obilazili okolinu imanja odnekud se dovezao njegov otac Milenko Papić u velikom „rendž roveru“.

Objasnio nam je da je već duže od deceniju ima imanje na tom mestu i da je Đurović ovaj veliki plac pored kupio od Dragana Nikčevića, privatnog preduzetnika i vlasnika kompanije Imperial gradnja.

„Radio sam u Rusiji dugo, pa sam kasnije došao ovde i napravio ovaj objekat“, rekao nam je Milenko Papić.

Njegov sin Aleksandar Papić rođen je u Beogradu i ima 32 godine. Prema dostupnim podacima suvlasnik je kompanije Alkantara, koja je osnovana kao građevinsko preduzeće. Nakon toga je promenila delatnost i sada preprodaje nameštaj i tepihe.

Ministar policije Nebojša Stefanović u društvu Aleksandra Papića na proslavi Dana policije 2018, foto: Twitter / @NesaStefanovic

Bilansi preduzeća su skromni. Najveći zabeleženi prihodi su iz 2013. godine sa nešto manje od 70 miliona dinara. Preduzeće je trenutno u blokadi, a 2017. godine nisu zabeleženi prihodi.

Uspešna godina za Alkantaru je bila 2015. godine kada na javnoj licitaciji kupuje Slaviju, jedan od najpoznatijih hotela u Vrnjačkoj Banji.

Slaviju je sedamdesetih godina prošlog veka izgradila Železnička štedno kreditna zadruga. Hotel je u međuvremenu neuspešno privatizovan, pa je raskinut ugovor o privatizaciji, a 2015. godine stečajni upravnik oglašava njegovu prodaju.

Nakon dve neuspele licitacije, prvobitna cena od 230 miliona dinara je umanjena i novi vlasnik za 80 miliona dinara postaje preduzeće Alkantara, što je svega 100 evra po kvadratu. Primera radi, stambeni ili poslovni prostor u Vrnjačkoj Banji u proseku vredi najmanje hiljadu evra.

Za novi početak hotel Slavija dobija i novo ime – Tonanti, što znači gromoglasan ili gromovnik.

Nakon dve godine Papić dobija partnera, i to svog komšiju iz Sopota, Darka Đurovića.

Papić nakon toga istupa iz Tonantija, tako da je danas Đurović stopostotni vlasnik preduzeća koje upravlja hotelom.

Novi vlasnici još 2017. godine kreću u renoviranje hotela i u njega ulažu dodatnih 10 miliona evra.

Ako i nije gromoglasno, novo zdanje je svakako vizuelno uočljivo i upadljivo.

Sada je to najveći i najskuplji hotel u banji sa skoro 12.000 kvadrata. Najeftinije prenoćište je 100 evra, a u sklopu hotela je spa centar i kompleks bazena za koji dnevna karta košta 2.000 dinara za posetioce van hotela.

Novo zdanje je uslovilo i promenu urbanističkih planova Vrnjačke Banje. Gradska vlast je udovoljila svim zahtevima investitora pa su napravljeni novi pristupni putevi sa kružnim tokom ispred hotela.

Hotel je počeo sa radom u junu ove godine iako još nije priređana svečana ceremonija otvaranja za koju je kao specijalni gost najavljen i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Prema podacima do kojih je došao BIRN, hotel uz pomoća lokalne uprave dobija i subvenciju Ministarstva privrede.

Na osnovu Uredbe Vlade Srbije o pospešivanju turizma i hotelijerstva, Tonanti je od ministarstva dobio bespovratnih 1.3 miliona evra pomoći.

Hotel Tonanti u Vrnjačkoj Banji, foto: BIRN

Čovek koji pregovara u ime ministra policije

„Potpuna je izmišljotina da je bilo ko u moje ime bilo šta sa bilo kim pregovarao, potpuna izmišljotina“, rekao je ministar Stefanović 14. marta 2019. godine. On je ovo izjavio dan nakon što je BIRN objavio priču u kojoj je Aleksandar Papić označen kao čovek koji je u ime ministra posredovao u slučaju hotela Šumadija u Beogradu.

BIRN je u svom istraživanju iz marta pisao o nasilnom preuzimanju hotela Šumadija na Banovom brdu i ulozi koju je u tom poslu imao otac ministra policije.

Nekoliko sati nakon što se vlasnik hotela Njegomir Kilibarda sastao sa novinarima BIRN-a, a pre objavljivanja priče, njega poziva Aleksandar Papić koji se predstavio kao izaslanik ministra policije Nebojše Stefanovića.

On je Kilibardi rekao da nastupa u ime „svog šefa“ koji navodno nije znao šta radi njegov otac.

Papić je tada za BIRN potvrdio da se sastajao sa Kilibardom, ali nije odgovorio na pitanja za koga i u čije ime pregovara niti da li zastupa interese ministra policije Nebojše Stefanovića.

Papić je Kilibardi ponudio povraćaj vlasništva nad hotelom u nameri da izgladi stvari, ali opet do realizacije posla nije došlo. Kilibarda kaže da je od njega zahtevano da povuče izjave koje je dao BIRN-u i da ubuduće negira u javnosti eventualne navode o upletenosti Branka Stefanovića.

Aleksandar Papić je odbio da odgovori na dodatna pitanja BIRN-a.

Ministar policije Nebojša Stefanović nije odgovorio na pitanja BIRN-a zašto Aleksandar Papić pregovora u njegovo ime i zašto je negirao da ga poznaje kada je očigledno da to nije slučaj.

 „Spremio sam za vas 20.000“

BIRN je u međuvremenu došao do novih dokaza koji dodatno ilustruju Papićevu ulogu u pokušajima da se „isprave brljotine ministrovog oca“ u slučaju nasilnog preuzimanja hotela Šumadija na Banovom brdu.

Papić je na sastanku uverio vlasnika hotela Njegomira Kilibardu da će mu pomoći i da će mu vratiti hotel. Kada je Kilibarda rekao da je u međuvremenu u hotelu zbog svih problema oko preuzimanja nagomilan dug od skoro sto hiljada evra, Papić mu je samoinicijativno ponudio sto hiljada evra u gotovom kao pomoć.

Papić posle par dana zove telefonom Kilibardu. BIRN prenosi transkript dela razgovora:

Papić: E, ovo sad po dogovoru će biti ubrzo, ovo što smo pričali nas dvojica, ja sam spremio za danas dvadeset (hiljada evra, prim. nov.), to je lično za vas, to nema nikave veze sa nikavim dogovorom i ovaj ja bih… da vam se javi moj vozač pa da vam to ostavi, ako nije problem.

Kilibarda: Pa, ne sviđa mi se suma ta, mislio sam da za vas nije problem, baca me u neke dileme… nije meni više radi toga, više mi je bilo da baš budem siguran da idemo u tom pravcu, ako me razumete.

Papić: Pa, niste mi tako rekli (kiseli osmeh)…“

Klikom na fotografiju preslušajte audio snimak razgovora Aleksandra Papića i Njegomira Kilibarde, Izvor: BIRN 

Nakon što Papić nije obezbedio 100.000 evra, već samo 20.000, kako se vidi iz razgovora, Kilibarda počinje svi više da sumnja u Papićeve dobre namere i prekida sa njima svaku dalju komunikaciju.