Da li postoji razlika između onih koji su umrli od korone i onih koji su umrli sa koronom?

Odgovor na ovo pitanje pokušala je da da premijerka Srbije Ana Brnabić gostujući u emisiji Hit Tvit na TV Pink. Ona je reagovala na tekst BIRN-a „Kako se broje žrtve novog virusa” u kome je detaljno objašnjeno kako su ubacivani podaci u državni Informacioni sistem Covid 19 u kome se navodi da je u periodu od 19. marta do 1. juna u Srbiji u kovid bolnicama umrlo 1080 pacijenata (od toga njih 632 su bili sigurno pozitivni), a ne 244, kako je zvanično saopšteno.

Pokušavajući da objasni kako je moguće da je došlo do ove razlike, premijerka je navela da nisu svi pojedinci pozitivni na kovid i preminuli od kovida. Kako bi bolje objasnila šta se pod tim podrazumeva, dala je i primer.

„Odem ja recimo, imam simptome, odem ja u kovid ambulantu, testiram se, imam nalaz pozitivan. Imam komplikacije, krenem na infektivnu kliniku. Kako dobijem nalaz da je pozitivan, u laboratoriji me upisuju u kovid 19 bazu podataka. Krenem na infektivnu kliniku da me prime, ili u Dragišu Mišović, i udari me autobus, poginem. I ja sam naravno preminula, je l, u toj bazi podataka. Mislite da treba da se brojim kao da sam preminula od kovida 19? I takvih ima xy slučajeva“.

BIRN je u tekstu na koji referiše premijerka izneo dokaze da se zvanično objavljeni podaci o preminulima u toku pandemije ne poklapaju sa podacima iz informacionog sistema Covid 19.

Natalija Jovanović, novinarka BIRN-a, je nakon premijerkinog gostovanja na twitteru dodatno pojasnika informacije iz teksta.

„U Informacionom sistemu COVID 19 nema xy ljudi kao što to premijerka kaže, već ih ima 632. Upravo je primer koji ona navodi – kada neku osobu pozitivnu na korona virus udari autobus – jedan od najjasnijih kada takvu osobu ne treba ubrajati u statistiku preminulih od korone. To se nalazi u pravilniku Svetske zdravstvene organizacije koji je objavljen na sajtu Batuta. Međutim, ovo ne objašnjava razliku između broja koji je saopšten javnosti i onog koji se nalazi u informacionom sistemu Covid 19.“