Krivičnom prijavom koja je podneta protiv bivše državne sekretarke MUP-a Srbije Dijane Hrkalović, ona se tereti za delo trgovine uticajem iz člana 366 stav 3 Krivičnog zakonika

Kako BIRN saznaje, krivično delo trgovine uticajem počinila je, prema navodima iz krivične prijave, tokom istrage u slučaju ubistva Vlastimira Miloševića u januaru 2017. godine u centru Beograda, koje je u javnosti poznatije kao “ubistvo na šinama”. Za to ubistvo prvobitno je bio optužen Veljko Belivuk, ali je na kraju oslobođen svih optužbi.

Krivična prijava bila je povod za njeno privođenje u Tužilaštvo za organizovani kriminal, a prema saznanjima BIRN-a, ta prijava je tereti da nije na vreme tužilaštvu dostavila izveštaje o otvaranju telefona koji su pronađeni nakon tog ubistva, već tek pred početak suđenja. 

Za to je, prema nezvaničnim saznanjima BIRN-a, u svom iskazu policiji optužio njen kolega Dejan Milenković, bivši šef Službe za specijalne istražne metode, protiv kog je juče, takođe, podneta krivična prijava. On je u svom iskazu policiji konstatovao da je zbog Hrkalovićeve te izveštaje dostavio kasno, zbog čega tužilaštvo nije moglo da se spremi za taj sudski proces.

Hrkalovićkin branilac Sead Spahović za BIRN kaže da ona tokom jučerašnjeg saslušanja u  Tužilaštvu za organizovani kriminal nije priznala krivično delo koje joj se stavlja na teret. 

Spahović dodaje i da krivična prijava nema veze ni sa jednom od afera o kojoj se pisalo u provladinim medijima i napominje da je reč o krivičnom delu iz poglavlja krivičnih dela po službenoj dužnosti.

“Ovo napominjem zbog toga što je sada jasno da tužilaštvo nju ne tereti za atentat na predsednika, pripadnost organizovanoj kriminalnoj grupi Veljka Belivuka, nameštanje afere Jovanjica, prisluškivanje predsednika Republike niti bilo koji krvni delikt”, kaže Spahović.

On je rekao i da joj je pritvor određen zbog mogućnosti uticaja na svedoke. 

“Međutim svi svedoci su policajci i službena lica zaposlena u MUP-u tako da je besmislena tvrdnja da bi ona mogla uticati na te ljude koji protiv nje vode istragu već godinu dana”, ocenjuje Spahović.

Spahović dodaje i da joj tužilac prilikom saslušanja nije predočavao dokaze, tako da tim branilaca ne zna kojim dokazima raspolaže tužilaštvo.

Podsetimo, Hrkalovićeva je uhapšena juče posle podne, a saslušanje u Tužilaštvu za organizovani kriminal je završeno uveče nešto pre 22 sata. Hrkalovićevoj je određen pritvor do 30 dana. 

Kako je za BIRN ranije rečeno u Tužilaštvu za organizovani kriminal, krivična prijava protiv Hrkalovićeve i Milenkovića podneta je nakon zajedničkog rada MUP-a – sektora unutrašnje kontrole i tužilaštva. Dodaju da je Milenković, koga prijava tereti za zloupotrebu službenog položaja, iskaz dao u MUP-u, a Hrkalovićeva u tužilaštvu, nakon čega je podnet predlog za određivanje pritvora.

Podsetimo, Dijana Hrkalović je od najviših položaja u srpskoj policiji koji je dobila kao osoba od poverenja vlasti, početkom ove godine završila na stranicama prorežimskih tabloida, koji su kampanju protiv nje, pokrenuli uporedo sa onom koju su vodili protiv bivšeg ministra policije Nebojše Stefanovića.