„Bili smo posramljeni kada nam je rečeno da evropska šampionka za sportsko penjanje nema objekat u Srbiji na kome može da trenira, te je državni vrh doneo odluku o gradnji veštačke stene nakon prvenstva na uručivanju čestitke Staši Gejo“.

Ovim rečima Goran Bojović, direktor Zavoda za sport u razgovoru za BIRN opravdava odluku da se krene u izgradnju veštačke stene za penjanje na Košutnjaku. Gradnja je otpočela krajem februara 2019. godine.

I dok javnost nema ništa protiv da se pomogne ovoj i svim drugim mladim sportistima, problem predstavlja količina novca koja se iz državnog budžeta izdvaja za ovaj projekat – 1,2 miliona evra, odnosno 140 miliona dinara, o čemu je BIRN pisao.

Na samom sajtu firme Walltopia koja je dobila posao stoji da je cena kvadratnog metra stene 160 evra. U konkursnoj dokumentaciji stoji da će ukupna površina dve stene iznositi 1027 kvadratnih metara. To u ukupnom zbiru daje iznos nešto veći od 160.000 evra. Na sajtu bugarske firme nalazi se i podatak da prevoz stena košta 2000 evra po kamionu, odnosno 3000 evra po kontejneru. Nije jasno kako se onda na kraju dolazi do iznosa od 1.2 miliona evra, koji u mnogome prevazilazi stvarnu cenu troškova.

Goran Bojović, direktor Zavoda za BIRN tvrdi da u svetu postoje samo tri firme koje po međunarodnim standardima mogu da naprave stenu za evropsko i svetsko takmičenje.

„Jedna je Walltopia, druga je francuska firma koja kada smo je mi zvali da daju cenu, zvala bugarsku firmu da im da cene. Tada su Bugari rekli – čekaj koga vi zezate? Hoćete vi da radite da vam mi damo ponudu ili ćete da tražite po svetu ponude’’.

Walltopia je u konzorcijumu sa još dve srpske firme pobedila na otvorenom konkursu kao jedini ponuđač. Za Bojovića je to bilo očekivano jer „nema niko osim Walltopie ko bi to mogao da napravi. Napravila je stene za NATO, Ruse, Dubai, Kanadu, Ameriku“.

Za Bojovića ni cena međutim nije iznenađenje, jer je navodno bugarska stena deset puta skuplja.

„Možete da proverite, ja nisam stvarno proveravao – nama su Bugari rekli da njihova stena na kojoj se odigrava evropsko i svetsko takmičenje košta 12 miliona evra’’, kaže Bojović koji je na čelo Zavoda došao na predlog ministra sporta Vanje Udovičića čiji je, po pisanju medija, kum.

Zavod je za stručno savetovanje za projektovanje stene angažovao Stašinog oca, alpinistu Slobodana Geja, za kog Goran Bojović kaže da je jedini čovek koji zna nešto o steni. Njega je predložio Savez za sportsko penjanje.

Na insistiranje Geja, u Srbiju je pozvan Kristof Bilon, predsednik komisije za sertifikovanje stena koji će na kraju izgradnje i licencirati stenu za takmičenja. On je rekao gde je najidealnije mesto da se stena izgradi, šta i kako da se ispravi.

Kristof Bilon i Slobodan Gejo na sastanku u Zavodu za sport, Foto: Zavod za sport i medicinu sporta 

Slobodan Gejo je u junu 2018. godine u emisiji na niškoj TV Zona plus objašnjavao Stašin razvojni put kao sportiste – u starom „golfu“ su odlazili na prvenstva Austrije i plaćali licence drugim državama da bi se takmičili na njihovom prvenstvu.

„Ona je sa osam godina bila pravi fajter, spavala u šatoru, spavala na Alpima, išla na takmičenja, naravno uz tatu i mamu. Na kraju smo dokazali, sa 14 godina kada je osvojila titulu svetskog prvaka u sve tri kategorije, da je ona nešto izuzetno, dragulj koji mi moramo da čuvamo, negujemo…’’, kaže Gejo.

U istoj emisiji govoreći o teškoćama mladih sportista da se razviju u uspešne profesionalce, jer u Srbiji ne postoji adekvatna infrastruktura i uslovi u kojima mogu da treniraju na najvišem nivou, Stašin otac je ispričao da je Staša pobedom na evropskom prvenstvu inicirala odluku o pravljenju veštačke sportske stene u Beogradu.

„Bila je primljena od strane predsednika vlade i ostalih. Grad Beograd i Srbija dobijaju veliku sport climbing stenu na Košutnjaku. Upravo radimo na idejnom rešenju i kompletnoj realizaciji, gde sam ja jedan od ovlašćenih stručnjaka koji uređuju sa projektantima i proizvođačima stena kako će izgledati taj velelepni svetski objekat’’.

Ko su pobedničke firme

Jedina ponuda na konkursu za izgradnju stene za sportsko penjanje stigla je od konzorcijuma tri firme – bugarske kompanije Walltopia i dve domaće firme Eurodomus i PZ Operativa.

Eurodomus iz Lazarevca je osnovana 1992. godine i registrovana za građevinske radove. U okviru grupe ponuđača tri puta je pobedila na javnim nabavkama JP Gradske pijace za rekonstrukciju pijaca. Ukupna vrednost tri nabavke bila je skoro 400 miliona dinara.

PZ Operativa iz Beograda osnovana je 2011. godine i registrovana je za izgradnju stambenih i nestambenih objekata.

Kako propisuje uslov ove javne nabavke za izgradnju stene, preduzeće PZ Operativa je godinu dana do trenutka podnošenja javnog poziva, 19. oktobra 2018. godine, bilo finansijski solventno. Međutim, nalazi se u blokadi od 15. novembra 2018. godine, odnosno 11 dana pre potpisivanja ugovora, do dana objavljivanja ovog teksta.

Walltopia je bugarska firma, osnovana 1998, koja projektuje i proizvodi stene za penjanje za svetsko tržište. U Sofiji poseduje veliki centar za sportsko penjanje