Maja Kocijančič, portparolka Evropske komisije za politiku susedstva i pregovore o proširenju, odbacila je tvrdnje premijera Aleksandra Vučića da Evropska unija plaća pojedinim organizacijama da vode kampanju protiv srpske vlade.

Navodeći da je sloboda izražavanja osnovni princip demokratije, Kocijančičeva je ukazala da u nastojanjima da podrži slobodu govora, EU, između ostalih aktivnosti, pruža bespovratna finansijska sredstva nezavisnim i nevladinim organizacijama u celom regionu, koja dodeljuje na takmičarskoj osnovi i u skladu sa strogim procedurama.

„Svi korisnici ovakve pomoći imaju punu uređivačku nezavisnost i jedini su odgovorni za objavljeni materijal. EU od srpskih vlasti očekuje da obezbede okruženje koje će podržati slobodu izražavanja i medija“, navodi Maja Kocijančič.

Istakla je i da je medijska kritika, poput one koju upućuje BIRN, neophodna kako bi se osigurala stvarna odgovornost izabranih vlada, a vlade bi zauzvrat trebalo da reaguju na takvu kritiku na konstruktivan i transparentan način, a ne da je guše.

Podsetimo, Aleksandar Vučić je izjavio da je EU platio BIRN-u za pisanje o kopu “Tamnava”.

Izvor: RTS, Blic