Dokumentarni film „Ravnica bez ptica?“ autora Dragana Gmizića u koprodukciji Balkanske istraživačke mreže (BIRN) i Greenfield produkcije proglašen je najboljim u kategoriji srpskog filma, a nagrade su dodeljene u još pet kategorija.

„Green fest“ je međunarodni festival zelene kulture koji se po sedmi put održava u Beogradu, od 15. do 18. novembra.

Film odgovara na pitanja kako je organizovan i ko kontrolše lov na grlice i prepelice. U potrazi za odgovorima film prati aktiviste Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije.

Njihova otkrića su zapanjujuća – koristeći nelegalne audio zamke, svake godine u Srbiji se ubije na desetine hiljada ovih ptica. Nadležni lovočuvari, lovni inspektori, predstavnici policije kao i državni službenici najčešće okreću glavu od ovog problema, kao da ih nije briga da li će Ravnica ostati bez ptica.

Ovaj film je nastao kao proizvod novinarskog istraživanja krivolova ptica u Vojvodini. “Zeleni kriminal“, u koji spada i krivolov, svetsku ekonomiju je u 2015. godini koštao više od 250 milijardi dolara.

Projekcija filma zakazana je za petak 18.11. u 16h u Domu omladine.

Posle emitovanja na TV N1, dokumentarni film „Ravnica bez ptica?“ emitovan je i na TV CG, a biće prikazan i na regionalnoj tv stanici Al Jazeera Balkans u sredu 16. novembra.

„Ravnica bez ptica“ finansijski je podržan od strane Balkanske istraživačke mreže (BIRN).

Film možete pogledati na sledećem linku.