Kompanija Rio Tinto razmatra mogućnost eventualnog proširenja kapaciteta iskopavanja i prerade litijuma u Srbiji i taj projekat nosi naziv “Jadar 2”, otkriva BIRN nakon uvida u dokument koji je misija Srbije pri Evropskoj uniji prosledila Ministarstvu spoljnih poslova Srbije početkom juna.

U dokumentu se navode detalji razgovora ambasadorke Srbije pri EU Ane Hrustanović i Lorensa Dešambenoa, glavnog direktora za spoljne poslove kompanije Rio Tinta koji je održan 8. juna u Briselu.

U dokumentu na dve strane, koji je poslat pod oznakom “hitno”, navodi se da je sastanak zakazan na inicijativu Lorensa Dešambenoa.

On je za BIRN potvrdio da je sastanak održan i da je bio deo redovne procedure obaveštavanja o najnovijim dešavanjima u projektu Jadar. Na pitanje BIRN-a da pojasni šta je projekat “Jadar 2” i kada planiraju da ga predstave srpskoj javnosti, on je odgovorio da je naše pitanje “činjenično netačno”. 

Međutim, u dokumentu nastalom nakon sastanka, stoji da je Dešambenoa tom prilikom srpskoj predstavnici u Briselu kazao da Rio Tinto “razmatra mogućnost brže realizacije aktuelnog projekta” i eventualno proširenje projekta.

On je “posebno naglasio da je nakon razgovora u Beogradu (sa predsednikom Vučićem, prim.nov.), Rio Tinto odlučio da izvrši ponovnu procenu rokova za realizaciju postojećeg projekta, kako bi isti bio završen ranije nego što je planirano. Pored toga, razmotriće se i mogućnost proširenja projekta, odnosno izgradnje postojenja sa većim kapacitetima za iskopavanje i preradu litijuma (projekat Jadar 2)”.

Iz srpskog predstavništva Rio Tinta nije odgovoreno na pitanja koja smo poslali, i rečeno nam je da se javimo u ponedeljak. Ambasadorka Srbije pri EU Ana Hrustanović takođe nije odgovorila na naša pitanja. 

Lorens Dešambenoa, koji se, inače, u celom dopisu pogrešno oslovljava kao A. Dešambnoa, direktor je spoljnih poslova Rio Tinta i ima bogatu biografiju. Od 2010. do 2016. godine bio je član Olbrajt Stounbridž Grupe, firme koju je osnovala Medlin Olbrajt, bivša američka državna sekretarka u vreme predsednika Bila Klintona. 

Marija Alimpić iz udruženja “Ne damo Jadar i Rađevinu” kaže za BIRN da su od svojih izvora čuli da je Rio Tinto sa Vučićem razgovarao o projektu “Jadar 2”. 

“Znamo da to imaju u planu. Mi smo protiv i Jadra 0 i Jadra 1 i Jadra 2”, kaže ona navodeći da znaju šta to proširenje projekta zaista znači.  

Marijana Trbović Petković iz udruženja “Ne damo Jadar” kaže da oni nemaju informacije o projektu “Jadar 2”, a na pitanje o potencijalnom proširenju kapaciteta kažu da je cela priča o rudniku katastrofa i da su prekjuče dobili promenjeni nacrt prostornog plana u kome je zona rudnika proširena.

”Saslušaćemo ih kada budu došli ovde i objasnili šta su do sada istražili i ko će da garantuje zdravlje našoj deci. Dvadeset njiva je mrtvo kao da ste u pustinji, što ne pokažu posledice njihovog istraživanja”, kaže Marijana Trbović Petković, predstavnica udruženja. 

Potreba za boljom komunikacijom sa stanovništvom, bila je jedan od zaključaka sastanka srpske ambasadorke i direktora Rio Tinta. 

“Neophodno je da se poboljša komunikacija sa svim zainteresovanim stranama, posebno sa lokalnim stanovništvom i organizacijama građana. Najveću pažnju je potrebno posvetiti pitanjima u vezi sa životnom sredinom (zaštita voda, odlaganje otpada i dr), ali bi bilo dobro i da Rio Tinto pokrene programe usmerene na stanovništvo (relokacija, izgradnja lokalnih puteva i sl.)”, stoji u dokumentu. Ne navode se detalji kako bi to trebalo uraditi.  

Dešambenoa je, kako stoji u dokumentu, razgovore izvršnog direktora Rio Tinta Jakoba Stausholma i predsednika Srbije ocenio kao uspešne, naglašavajući da obe strane žele da realizacija postojećeg projekta teče neometano. “Podrazumeva se da je jedan od osnovnih preduslova za dalje aktivnosti ispunjavanje najviših ekoloških standarda”.

Sastanak srpske ambasadorke i direktora Rio Tinta u Briselu desio se osam dana nakon što je u Beogradu predsednik Vučić razgovarao sa Jakobom Stausholmom, izvršnim direktorom kompanije Rio Tinto o tekućim i potencijalnim projektima, vidovima saradnje “koja ne bi stala na istraživanju i eksploataciji litijuma, nego na širem ekonomskom razvoju okruga i šire”.

Vučić je 4. juna rekao da je država spremna da sprovede referendum o projektu izgradnje rudnika litijuma, a kao razloge zbog čega misli da bi projekat bio koristan za Srbiju, naveo je ekonomski i demografski napredak. Između ostalog, naveo je i mogućnosti saradnje sa velikim automobilskim kućama koje bi mogle da za početak krenu sa izgradnjom pogona za proizvodnju električnih baterija, a onda i električnih vozila. 

Ova tema pominje se i u dokumentu koji je srpska misija u Briselu poslala u sedište Ministarstva spoljnih poslova. 

Iz dokumenta saznajemo da je Rio Tinto već uspostavio inicijalne kontakte sa tri nemačke automobilske kompanije – Dajmler Mercedes, Folksvagen i BMW-om.  

“Načelno je dogovoren sastanak izvršnih direktora Rio Tinta i Folksvagena, a u slučaju da sve strane prepoznaju zajednički interes, bio bi realizovan sastanak izvršnih direktora sa vlastima u Beogradu”, navodi se u dokumentu. Razgovori sa preostale dve kompanije su još u početnoj fazi. 

Objašnjavajući da je sa Vučićem postignut dogovor o kontaktima sa najvećim proizvođačima automobila i eventualnoj izgradnji pogona za proizvodnju elektičnih baterija, u dokumentu se međutim podvlači da treba uvažiti činjenicu “da su `prirodni partneri` u ovom trenutku Kina, Japan i još neke azijske države”. 

Izvori BIRN-a iz Nemačke potvrđuju da je malo verovatno da nemačke kompanije prihvate ponudu o gradnji svojih fabrika u Srbiji.

Sa obzirom na to da sve tri automobilske kompanije imaju sedište u Nemačkoj, direktori Rio Tinta planiraju da se sastanu sa nemačkim diplomatama pri EU u Briselu.

“Nastavljaju kontakte i sa visokim funkcionerima EU, posebno sa potpredsednikom Evropske komisije M. Šefčovičem”, stoji u dokumentu.

Lorens Dešambenoa, direktor za spolje komunikacije Rio Tinta, za BIRN kaže da je juče je bio njihov prvi sastanak sa potredsednikom Evropske komisije Marošem Šefčovičem gde su navodno razgovarali o održivoj energiji i njenoj mogućoj primeni u Srbiji. Iz kabineta Šefčoviča nisu odgovorili na pitanja BIRN-a.

Marija Alimpić iz udruženja “Ne damo Jadar i Rađevinu” kaže da imaju utisak da su se svi urotili protiv njih – i istok i zapad. 

“Evropskoj Uniji odgovara da se litijum kopa kod nas jer im je jeftinije da ga dovezu odavde nego iz Južne Amerike ili Kine. Njima će naš predsednik ustupiti šta god žele, a oni će ga zadržati na vlasti još 10-20 godina”, kaže ona dodajući da oni traže da se ukine celokupan projekat Jadar, e ne samo da ode Rio Tinto. ”Podjednako je štetno da li ga radili Kinezi ili oni”, zaključuje ona.  

Podsećamo da je BIRN nedavno došao do rezultata laboratorijskih ispitivanja kvaliteta procurelih podzemnih voda, čiji uzorci su uzeti krajem aprila 2021. godine od strane stručnjaka Instituta Jaroslav Černi i Zavoda za javno zdravlje Šaba, po nalogu kompanije Rio Tinto, a na insistiranje meštana. Šta su pokazali rezultati testiranja pogledajte u tekstu.

Kompanija Rio Tinto ima lošu reputaciju među borcima za očuvanje životne sredine zbog istorije zloupotreba u oblasti ljudskih prava i ekologije. Poslednji u nizu je slučaj eksplozije u režiji Rio Tinta prilikom koje je stradala sveta aboridžinska pećina stara 46 hiljada godina. Nakon reakcije javnosti, za izvršnog direktora kompanije postavljen Jakob Stausholm sa zadatkom da povrati poverenje u zemljama poslovanja.