Predsednik sudskog veća Zoran Ganić rekao je da više nema osnova za zadržavanje u pritvoru trećeokrivljenog Vladana Živojinovića pošto su saslušani svi svedoci, dok je za prvooptuženog Predraga Koluviju i Vuleta Bojovića sudsko veće konstatovalo da i dalje postoje razlozi za njihovo zadržavanje.

Ovu odluku sud je doneo na kraju današnjeg pretresa tokom kog su u svojstvu svedoka saslušani suvlasnik i direktor kompanije Organic control system Nenad Novaković i Mirjana Jovanović Dragojlović, koja je u toj firmi zaposlena kao kontrolor. Dva svedoka danas nisu saslušana, pošto se nisu pojavila u sudnici.

Preduzeće Organic control system inače se bavi kontrolom i sertifikacijom organske proizvodnje hrane. Jedan od klijenata firme bila je i Jovanjica, kojoj je izdat organski sertifikat za 500 kg cveta industrijske konoplje. 

Inače, cvet industrijske konoplje može se koristi u proizvodnji kozmetičkih proizvoda, ulja, piva, čaja, dok je cvet indijske konoplje, koji se koristi kao opojna droga i čiji je THC veći od 0,3 odsto, u Srbiji zabranjen.

Koluvijinu grupu tužilaštvo tereti da je na plantaži Jovanjica uzgajala kanabis sa THC-om većim od dozvoljenog, umesto industrijske konoplje za čiji je uzgoj imala dozvolu Ministarstva poljoprivrede.

O ulozi firme Organic control system u vezi sa izdavanjem sertifikata konoplji sa Jovanjice, govorio je Novaković tokom svedočenja, a prema njegovim rečima, sertifikatom nije utvrđivano koja vrsta konoplje se na Jovanjici uzgaja, već u kakvim je uslovima uzgajana.

Utvrđeno je da konoplja nije hemijski tretirana, da ne sadrži pesticide, kontrolisan je prostor i uslovi u kojima je biljka uzgajana, sredstva koja su korišćena za prehranu biljke, kontrolisana je mehanizacija i proizvodna dokumentacija. 

Novaković je istakao da kontrolori njegove kompanije nisu obučeni da razlikuju vrste i sorte biljaka, pa ni konoplje, odnosno da nisu stručni da prave razliku između industrijske i psihoaktivne konoplje. 

Zamenika tužioca za organizovani kriminal Sašu Drecuna zanimalo je zbog čega je Jovanjici izdat sertifikat o organskoj proizvodnji, odnosno zbog čega je izdat sertifikat pravnom licu koje nije nosilac proizvodnje. Naime, dozvolu za proizvodnju i izvoz industrijske konoplje sa Jovanjice imala je firma Superior iz Velike Plane, dok je Jovanjica imala samo dozvolu za uzgoj te biljke, a ne i za njen promet, pa se postavlja pitanje zbog čega je sertifikat onda uopšte izdat Jovanjici. Novaković je rekao da na pitanje tužioca ne može da odgovori, već onaj ko je tu odluku doneo, odnosno njegova koleginica Mirjana Jovanović Dragojlović, a o svemu je, kaže, saznao tek nakon što je u novembru 2019. čuo da je policija izvršila zaplenu konoplje na tom imanju. 

Odgovarajući na pitanja tužioca, Novaković je rekao i da je na Jovanjici u poslednjih 7-8 godina bio „možda dva puta“, što je mnogo manje susreta nego sa drugim klijentima. Kazao je i da je oba puta razgovarao sa Koluvijom.

„Razgovarao sam sa Koluvijom o proizvodnji, jer smo u tom trenutku sarađivali već 7-8 godina, pominjali smo sve biljke, pričali o eventualnoj proizvodnji konoplje“, rekao je Novaković, ali nije mogao da se seti kada je poslednji put bio na Jovanjici, pre ili posle 2016. 

Podsetimo da optužnica okrivljene tereti da su drogu uzgajali u periodu od maja 2016. do novembra 2019. 

Svedokinja Mirjana Jovanović Dragojlović je tokom svog izjašnjavanja rekla da ostaje pri iskazu datom tokom istrage i potvrdila da je ona izdala sertifikat Jovanjici.

„Sertifikat sam izdala nakon što je kolega obavio kontrolu. Sertifikat se izdaje na osnovu njegovog izveštaja i svih priloga koji su navedeni u tom izveštaju, dnevnici proizvodnje, fotografije… ne mogu da se setim svega napamet“, rekla je Jovanović Dragojlović, dodajući da je ona verifikator, a da je potpisnik kontrole njen kolega Matija Petković.

Na pitanje tužioca da li je ikada ranije nekome drugom izdala sertifikat za proizvodnju cveta konoplje, odgovorila je da ne može da se seti. Nakon što je tužilac suočio sa njenim iskazom iz istrage kada je rekla da za cvet pre Jovanjice nikome nije izdat sertifikat, ona je korigovala svoj odgovor i rekla da do tada nisu ni imali zahteve proizvođača za sertifikovanjem konoplje.

Kao i Novaković, i svedokinja Jovanović Dragojlović je rekla da nije ni obučena ni ovlašćena da se izjašnjava o vrsti biljke, u konkretnom slučaju konoplje. 

Foto: BIRN

Da li je Koluvija osuđivan ili neosuđivan

Nakon što su svedoci izneli svoje iskaze, advokati optuženih su izneli svoje predloge, među kojima su bili i oni za puštanje iz pritvora Predraga Koluvije, Vuleta Bojovića i Vladana Živojinovića. Predlažući ukidanje pritvora za Predraga Koluvija, branilac Zora Dobričanin rekla je da je prema dokazu koji su advokati pribavili od nemačkih državnih organa, njen klijent neosuđivan i zatražila od medija da ubuduće ne manipulišu tim podatkom. To je istakla i kao jedan od razloga za ukidanje pritvora Koluviji.

Ovome se usprotivio tužilac Drecun rekavši da sud taj zahtev ne treba ni da razmatra, jer je reč o dokazu koji nije pribavljen na pravno valjan način, odnosno da nije pribavljen putem međunarodne pravne pomoći, već preko Koluvijine supruge. 

„Imate samo jedan pravno valjan dokument koji je predalo tužilaštvo iz kog se vidi da je reč o ranije osuđivanom licu“, rekao je Drecun.

Podsetimo, u optužnici koju je potpisao tužilac Saša Drecun navodi se da je uvidom u Izveštaj iz kaznene evidencije Savezne Republike Nemačke od 18. marta 2020. utvđeno da je Koluvija osuđivan 1999. u Nemačkoj zbog prevare osam osoba i tri puta zbog vožnje bez dozvole. Takođe, u Italiji je osuđivan na osam meseci zbog ilegalnog posedovanja oružja.

Odbrana je, s druge strane, na prošlom ročištu, održanom 19. avgusta ove godine, sudskom veću dostavila uverenje o tome da Koluvija nije kažnjavan, a uverenje je izdato po osnovu odluke o brisanju ranijih osuda, na osnovu koje sada traže da se Koluvija pusti iz pritvora.

„Mislim da je tužilaštvo upalo u zamku u koju, koiliko sam shvatila često upada, a to je da se pribavi neformalnim putem nekakav izveštaj iz kaznene evidencije, pa smo tako svedoci da u taj izveštaj ulaze i osude koje su morale biti brisane, a ove osude Predraga Koluvije su morale biti brisane i brisane su i on je nekažnjavano lice. To je nama njegova supruga dostavila“, rekla je na prošlom ročištu jedna od Koluvijih advokata, Aleksandra Zlatić.

Naredno ročište zakazano je za 29. septembar, a na njemu će, osim Matije Petkovića, kontrolora firme Organic control system, biti saslušan i Branimir Melentijević, direktor i osnivač firme Sfera, od koje je Koluvija kupio 50 kilograma semena, koje je bilo označeno kao Fedora, ali za koje je tužilaštvo tokom istrage ustanovilo da je imalo gen psihoaktivnog kanabisa.

Jovanjica 1 i 2

Predraga Koluviju je 13. novembra 2019. godine na auto-putu Beograd-Niš zaustavila policija zbog bahate vožnje, nakon čega je i priveden zbog posedovanja lažne policijske legitimacije, a istoga dana, policija je upala na imanje Jovanjica gde je pronađeno 1,6 tona marihuane.

Do sada su podignute dve optužnice. U optužnici “Jovanjica 1”, po kojoj od oktobra prošle godine traje suđenje pred Specijalnim sudom u Beogradu, optuženi se terete da su bili zaduženi za neovlašćenu proizvodnju. U drugoj optužnici mahom su pripadnici policije i službi bezbednosti koji su bili zaduženi za bezbednost Jovanjice.

U obe optužnice prvooptuženi je Predrag Koluvija, a obe ga kvalifikuju kao organizatora kriminalne grupe. Tužilaštvo traži spajanje ova dva predmeta, ali sudsko veće insistira na tome da se odluka donese nakon održavanja pripremnog ročišta u predmetu Jovanjica 2. Međutim, zbog stalnog odlaganja termina održavanja pripremnog ročišta, odlaže se i odluka o spajanju ta dva predmeta.

Zbog toga je na prošlom ročištu održanom 19. avgusta, tužilac Drecun ponovo zatražio da se odluka o spajanju predmeta donese odmah.

Naveo je da je zbog opstrukcije odbrane, do sada otkazano ukupno šest termina za pripremno ročište.

„Mišljenja smo, poštovani sude, da je apsolutno celishodno da se sa jedne strane zastane sa izvođenjem dokaza u ovom predmetu (“Jovanjica 1”), a s druge strane da se hitno i neodložno donese odluka o spajanju postupka, te da se nakon spajanja u što kraćem roku zakaže pripremno ročište za predlaganje dokaza“, rekao je Drecun navodeći kao razlog ovakvog zahteva pravičnost i efikasnost, svestranije i potpunije sagledavanja slučaja.

On je izrazio bojazan da ukoliko se što pre ne donese odluka o spajanju, da će kroz opstrukcije sudsko veće biti u otežanom položaju da održi pripremno ročište.

„Ovo pogotovu ukoliko imate u vidu da se okrivljeni u tom postupku brane sa slobode, izuzev organizatora kriminalne grupe okrivljenog Predraga Koluvije i okrivljenog Miloša Tofilovića (okrivljeni u „Jovanjici 2“) koji su u pritvoru, ali ne po odlukama u ovom predmetu“, rekao je Drecun.

Sudija Ganić je rekao da će se o tom predlogu odlučiti naknadno, jer je o tome već odluku donelo vanraspravno veće Specijalnog suda.

„Iz jednostavnog razloga što je već Krivično veće Posebnog odeljenja Višeg suda u Beogradu donelo odluku povodom predloga za spajanje postupaka, da je to za sada preuranjeno i ta odluka stoji pa ćemo o spajanju postupka odlučivati naknadno. To je što se tiče procesnih predloga. Nastavićemo postupak dalje“, zaključio je sudija Ganić.