„Ja sam dobio obaveštenje od suda o prezakazivanju za 10. juni. Pripremno ročište je trebalo da bude održano u petak, 8. aprila, ali mi je od suda stiglo, da neće biti održano tada, već 10. juna. E sad, šta je razlog, ne znam, sud nas o tome ne obaveštava. Sud ima ovlašćenje da menja datum održavanja ročišta“, kaže za BIRN advokat Jugoslav Tintor, koji u ovom postupku brani okrivljenog policajca Radovana Bojovića.

Kako BIRN saznaje, do pomeranja termina održavanja pripremnog ročišta došlo je zbog toga što će prvookrivljenog Predraga Koluviju, umesto Aleksandra Živanovića, dosadašnjeg advokata koji ga je branio po službenoj dužnosti, od sada zastupati advokat Ivan Bajazit, koji je na prošlom suđenju za „Jovanjicu 1“ ušao u tim branilaca u tom predmetu, nakon što se jedno mesto upraznilo zbog odluke Zore Dobričanin Nikodinović da iz tog procesa izađe.

Novom advokatu potrebno je dodatno vreme da bi se upoznao sa predmetom „Jovanjica 2“, potvrdila je za BIRN portparolka Višeg suda Tatjana Tešić.

Zbog toga je novo ročište zakazano za 10. jun ove godine, kada će se navršiti više od godinu dana od kada predsednik sudskog veća Zoran Ganić ne uspeva da održi pripremno ročište, što je preduslov za početak suđenja.

Dosadašnji Koluvijin advokat u postupku „Jovanjica 2“ Aleksandar Živanović, dodeljen mu je po službenoj dužnosti, nakon što je uoči drugog pokušaja održavanja pripremnog ročišta 26. maja prošle godine, prvookrivljeni otkazao punomoćje svim advokatima, jer navodno nije mogao da ih plaća. On tada, međutim, tim istim advokatima nije otkazao punomoćje i u predmetu “Jovanjica 1”.  

Pre nego što je danas Živanovića u „Jovanjici 2“ zamenio novi advokat, on je postao Koluvijin advokat i u predmetu „Jovanjica 1“.  Naime, na početku suđenja u tom predmetu koje je održano 24. februara ove godine, sudija Zoran Ganić obavestio je učesnike u postupku da se petočlanom advokatskom timu Predraga Koluvije, pridružio i advokat Aleksandar Živanović.

Na sledećem ročištu za „Jovanjicu 1“ ponovo je došlo do promene u Koluvijinom advokatskom timu. Umesto Zore Dobričanin Nikodinović, koja je postupak napustila zbog navodnog neslaganja sa drugim advokatima oko koncepcije odbrane, njeno mesto je popunio advokat Ivan Bajazit, koji će Koluviju, kako se danas saznaje, ubuduće braniti i u „Jovanjici 2“, zbog čega se nova mogućnost da se pripremno ročište u tom predmetu održi, odlaže za naredna dva meseca.


Hronologija opstrukcije procesa

Ovo prekomponovanje advokata u timu Predraga Koluvije, koji se premeštaju iz jednog u drugi predmet što, između ostalog, odlaže ročišta, navode na zaključak da je reč o opstrukciji ovog sudskog procesa.

Kako je BIRN ranije pisao, tužilac Saša Drecun tražio je na ranijim ročištima da se ono održi tako što bi se postupak privremeno razdvojio u odnosu na okrivljenog koji nije prisutan ili u odnosu na kog postoje neki drugi razlozi zbog kog nisu ispunjeni procesni uslovi da se ročište održi, ali je njegov predlog odbijen.

Ovo je, kako za BIRN tvrde pojedini učesnici u ovom postupku koji su želeli da ostanu anonimni, najdelotvirniji način kojim predsednik veća može da spreči odugovlačenje postupka, za šta, inače ima širok dijapazon mogućnosti i ingerencija. Smatraju da svojim autoritetom, načinom vođenja postupka i poštovanjem Zakonika o krivičnom postupku, predsednik sudskog veća može da ubrza postupak.

Do sada je bilo zakazano čak 12 termina za održavanje pripremnog ročišta, a 11 je otkazano ili odloženo, najčešće zbog bolesti okrivljenih ili njihovih advokata, ali i zbog otkazivanja punomoćja i uvođenja novih advokata u postupak.

Tako je jedno ročište, kao što smo već pomenuli, bilo otkazano zato što je prvookrivljeni Predrag Koluvija, pred sam početak ročišta, otkazao punomoćje svojim advokatima. Kako istim advokatima nije otkazao punomoćje i u predmetu “Jovanjica 1”, ovakav potez je protumačen kao pokušaj opstrukcije postupka. 

Nakon toga je Koluviji za “Jovanjicu 2” dodeljen advokat po službenoj dužnosti, Aleksandar Živanović, koji je od 24. februara ove godine postao i novi član Koluvijinog tima branilaca u postupku “Jovanjica 1”, dok njegov otac zastupa drugookrivljenog Sergeja Mrđu, koji se tog istog dana, takođe u postupku “Jovanjica 1” prvi put pojavio u sudnici nakon dvogodišnjeg bekstva.

Jedno ročište je odloženo i zbog zahteva za izuzeće sudije Zorana Ganića, ali je taj zahtev odbijen.

Do sada je održano samo jedno pripremno ročište, 14. juna prošle godine – pripremno ročište je nakon dva odlaganja tada uspelo da započne, ali nije bilo i završeno. 

Budući da suđenje ne može da započne dok se ne okonča pripremno ročište, novo odlaganje znači dalje prolongiranje početka suđenja optuženim pripadnicima policije i obaveštajnih službi koje optužnica “Jovanjica 2” tereti da su pružali zaštitu Predragu Koluviji i devetorici radnika Jovanjice da su na tom imanju uzgajali marihuanu. Koluviji i njegovim zaposlenima suđenje po optužnici „Jovanjica 1“ traje od oktobra 2020. godine.

Tužilaštvo je tokom suđenja u postupku “Jovanjica 1” tražilo spajanje ova dva predmeta, ali sudsko veće insistira na tome da se odluka donese nakon održavanja pripremnog ročišta u predmetu “Jovanjica 2”. 

Predraga Koluviju je 13. novembra 2019. godine na auto-putu Beograd-Niš zaustavila policija zbog bahate vožnje, nakon čega je i priveden zbog posedovanja lažne policijske legitimacije, a istoga dana, policija je upala na imanje Jovanjica gde je zaplenjeno 1,6 tona kanabisa.