Sergej Mrđa, koji je krajem januara ove godine, nakon dvogodišnjeg bekstva, izručen Srbiji iz Bosne i Hercegovine, o čemu je BIRN pisao, danas je pred sudskim većem Posebnog odeljenja Višeg suda za organizovani kriminal izneo svoju odbranu, budući da ranije nije bio dostupan pravosudnim organima Republike Srbije.  

Mrđa je objasnio da je razlog bekstva bilo, kako je rekao, nepostojanje uslova za pravedno suđenje. On je pobegao nakon upada policije na imanje Jovanjica 13. novembra 2019. i zaplene 1,6 tona kanabisa.

Mrđa je rekao da nije bio na Jovanjici onog dana kada je policija upala na imanje i da je kasnije dobio poziv da se javi u policiju u ulici 29. novembra u Beogradu. 

„Saslušavali su me 5-6 sati i tada mi niko nije rekao da sam osumnjičen. Posle nekog vremena otišao sam u Banja Luku gde mi žive roditelji“, kazao je Mrđa. 

Kasnije, 2020. godine, u Banja Luci mu se pridružila i porodica, jer u Srbiji više nisu imali prihode za život. 

„Na televiziji sam tada video da se vodi strašna kampanja protiv Jovanjice i Predraga Koluvije i zato nisam došao u Beograd, jer sam mislio da nema uslova za pravedno suđenje. Sad mislim da ima i evo tu sam“, rekao je Mrđa iznoseći odbranu koju je pročitao iz unapred napisanih beleški, što nije uobičajeno, jer prema Zakoniku o krivičnom postupku okrivljeni ima pravo da se beleškama koristi, a ne da sve vreme čita, na šta je tokom današnjeg suđenja ukazao zamenik tužioca Saša Drecun.  

Predsednik sudskog veća, sudija Zoran Ganić rekao je, međutim, da se optuženi Mrđa koristio beleškama i konstatovao da će Drecunova primedba biti uneta u zapisnik.

Na početku iznošenja odbrane, Mrđa je rekao da ne priznaje krivicu za krivično delo koje mu se stavlja na teret.

„Osporavam navode optužnice da sam bio član Organizovane kriminalne grupe koja se bavila uzgojem marihuane. Osporavam da se na Jovanjici uzgajala marihuana“, rekao je Mrđa i dodao da osporava i navode prema kojima je on ostalim zaposlenima izdavao naloge koje je dobijao od prvooptuženog Predraga Koluvije. „Koluvija mi nije izdavao naloge“, rekao je Mrđa.

Negirao je i da je bio upravnik imanja i da mu je zadatak bio nadzor proizvodnje opojne droge, dodavši da nije bio u kontaktu sa biljkama.

Osporio je i navode iz optužnice prema kojima je prenosio ostalim optuženim radnicima Jovanjice naređenja o načinu rukovanja opremom za proizvodnju opojne droge, koja mu je izdavao Koluvija, dodavši da je od 2017. radio razne poslove od vozača, pa do brojnih fizičkih poslova.

„Moji poslovi nisu bili vezani za biljnu proizvodnju, već je moj posao bio da dočekujem majstore i preuzimam robu, za koju nisam ja sastavljao i formulisao porudžbenice“. 

U nastavku iznošenja odbrane, Mrđa je izneo primedbu na iskaze pojedinih optuženih i svedoka koji su rekli da u upravnoj zgradi Jovanjice postoji podrum. Naime, prema optužnici, podrumske prostorije su služile za sušenje i pripremanje marihuane za prodaju. Mrđa je rekao da podruma uopšte nije bilo, već da je postojala hladnjača koja se nalazila pored upravne zgrade u kojoj je skladišten krompir i drugo povrće, a da je kasnije tu, kako je rekao, bila smeštena industrijska konoplja.

„Kada smo sa firmom Superior počeli da radimo, postali smo ogledno polje i tada je u donji deo hladnjače smeštena industrijska konoplja“.

Podsećamo da je Koluvija sa firmom Superior iz Velike Plane sarađivao, između ostalog, i zato što je ta firma kao referentna kompanija mogla da dobije dozvolu za proizvodnju industrijske konoplje, kao i dozvolu za njen izvoz, što sa Jovanjicom nije bio slučaj, zbog ranijih malverzacija sa izvozom kivija, zbog čega se firma našla na crnoj listi Ministarstva poljoprivrede. Prema nalazu srpskog tužilaštva, Koluvija je zloupotrebio firmu Superior tako što joj je za potrebe proizvodnje matičnih biljaka kanabisa, dostavljao seme psihoaktivne konoplje, tvrdeći da se radi o industrijskoj.

Mrđa je negirao i da je koristio aplikaciju Razgovor, preko koje su, prema navodima tužilaštva, pripadnici organizovane kriminalne grupe vodili komunikaciju.

„Imao sam mobilni telefon Huawei, koristi sam Viber, WhatsApp i Telegram, nisam koristio aplikaciju Razgovor”, rekao je Mrđa i dodao da koumikacija koja je u optužnici predstavljena kao prepiska između njega i Koluvije, nikada nije vođena.

„Komunikacije nije autentično preneta“, dodao je Mrđa. 

Podsećamo da je u optužnici prenet niz poruka koje su Mrđa i Koluvija međusobno razmenjivali. 

Tako je zabeležena i njihova komunikacija u kojoj Koluvija Mrđi izdaje naredbe u vezi sa merama koje treba preduzeti kako radnici koji rade sa biljkama kanabisa ne bi ostavili DNK tragove. 

„Treba da nose ono odelo u fulu i maske za disanje ako treba!“, kaže Koluvija Mrđi, na šta mu on odgovara: „Svaki paket prolazi kroz dve ruke, sredstvo za staklo i magična, danas je Miloš dirnuo ova tri poslednja, pa ću javiti Manojlu da ta tri opet prebriše“. 

Tokom iznošenja odbrane Mrđa je negirao i da je imao Blekberi telefon na kom su Koluvija i ostali optuženi imali instalirane aplikacije Razgovor. Kao objašnjenje za nabavku Blekberi telefona, Mrđa je rekao da su ti telefoni nabavljeni zbog komunikacije sa farmaceutskim kućama, u kojima svi koriste te telefone.

Mrđa je osporio i navode tužilaštva da je u zelenom rokovniku, na kom je prisalo Mrs Green, koji je nađen prilikom pretresa imanja, zapisivana količina i vrsta opojne droge koja je uzgajana na Jovanjici. 

“Koliko se sećam postojala je firma u Švajcarskoj sa takvim imenom i u toj svesci su bili zapisivani rezultati poslovanja te švajcarske firme koja je uzgajala industrijsku konoplju. Ti rezultati su upisivani radi poređenja sa našim rezultatima”, tvrdi Mrđa.

Rekao je i da je bio direktor jedne od Koluvijinih firmi XTRASOFT, ali da rad te firme nije zaživeo. Objasnio je da je postavljen za direktora tog preduzeća, jer ga je to zamolio Koluvija koji je bio prezauzet.

Mrđa, kao ni ostali optuženi koji su svoje odbrane izneli na početku suđenja krajem 2020. godine, nije hteo da odgovara na pitanja tužioca, već samo na pitanja sudije Ganića. 

Novi Koluvijin advokat

Na početku suđenja sudija Ganić je konstatovao da se petočlanom advokatskom timu Predraga Koluvije, pridružio još jedan advokat. Reč je o Aleksandru Živanoviću, advokatu koji je Koluviji po službenoj dužnosti dodeljen u postupku poznatom kao “Jovanjica 2”, nakon što je uoči jednog pripremnog ročišta otkazao punomoćje svim advokatima, jer navodno nije mogao da ih plaća. Oni su, međutim nastavili da ga brane u “Jovanjici 1”.  

Kako je broj advokata za jednog optuženog ograničen, sudija Ganić je Koluviji predočio da jednom dosadašnjem advokatu mora da otkaže punomoćje ukoliko želi da ga ubuduće zastupa i Aleksandar Živanović. Koluvija je odlučio da punomoćje otkaže advokatu Marku Popoviću, koji inače i ne dolazi na suđenja.

Novi Koluvijin advokat debitovao je na današnjem ročištu sa zahtevom za ukidanje mere kućnog pritvora uz elektronski nadzor, rekavši da ne postoje razlozi za ograničavanje kretanja Predragu Koluviji. Ovom predlogu usprotivio se tužilac Drecun, a sudsko veće je predlog advokata Živanovića odbacilo.   

U sudnici se danas pojavio još jedan nov advokat. Zoran Živanović zastupaće Sergeja Mrđu, koji ga je angažovao nakon izručenja Srbiji. Kako saznajemo, Zoran Živanović je otac pomenutog Koluvijinog advokata Aleksandra Živanovića. 

Kako je Mrđa prelazio granice

U nastavku današnjeg suđenja, Koluvijin novi branilac Aleksandar Živanović, dostavio je sudu teglicu sa cvetom industrijske konoplje i zatražio da se ona uvrsti u dokaze.

„Imam teglicu sa cvetom konoplje koja je kupljena na jednoj trafici u ulici Vojislava Ilića u Beogradu. Na njoj piše ’fedora 17’“, rekao je advokat uz opasku da je na Jovanjici uzgajana ista sorta.

Zamenik tužioca Saša Drecun usprotivio se ovom predlogu i zatražio da teglica ne bude uvršćena u dokaze jer ništa ne dokazuje. On je podsetio da prema Zakonu o krivičnom postupku kao dokaz može da se razmatra samo ono što je predmet spora.

„Branilac dokazuje da je ’fedora 17’ industrijska konoplja što u optužnici niko i ne spori“, rekao je Drecun podsećajući da je predmet optuženja uzgajanje psihoaktivnog kanabisa. 

Nakon advokata Živanovića, i tužilac Drecun je sudu predložio da se pribavi nekoliko dokaza i da se uvrste u predmet. On je ponovio predlog koji je sudu izneo i na ročištu održanom 29. decembra 2020. kada je zatražio da se od suda u Segedinu pribavi dokumentacija vezana za događaj iz 2011. kada je Mrđa uhapšen na graničnom prelazu Roske sa Mađarskom dok je prevozio skank. Zatražio je i da se pribave informacije o tome da li je Mrđa tada bio optužen, da li je bio u pritvoru iz kog je docnije pušten, nakon čega je bio nedostupan mađarskim organima gonjenja. 

Takođe je rekao da tužilaštvo raspolaže informacijom da je Mrđa 19. novembra 2019. godine, nakon akcije policije na Jovanjici, napustio Srbiju preko Severne Makedonije, iz koje je prešao u Nemačku, da bi iz te zemlje stigao u Bosnu i Hercegovinu. On je zatražio da sud ispita da li je Mrđa legalno prelazio granice pomenutih zemalja. 

Tužilac je zatražio i da sud pribavi informacije o tome od kada je Mrđa postao državljanin Srbije, a od kada je državljanin Bosne i Hercegovine. 

Mrđin advokat Zoran Živanović rekao je da se predlozima u principu ne protivi i dodao da odbrana ima informacije da je njegov klijent granice prelazio legalno.

O iznetim predlozima sud će naknadno odličiti.

Naredno ročište zakazano je za 17. marta ove godine, a na njemu će biti saslušani svedoci Svetlana Todorović, koja je na Jovanjici bila zaposlena na poslovima sertifikacije organskog voća i povrća, Nemanja Dragin, koji je na imanju radio kao diplomirani inženjer poljoprivrede i Nebojša Đurđević, takođe zaposlen na Jovanjici kao marketing menadžer. 

Predrag Koluvija uhapšen je 13. novembra 2019. godine kada ga je na auto-putu Beograd-Niš u njegovom „audiju“ zaustavila policija zbog bahate vožnje, nakon čega je i priveden zbog posedovanja lažne policijske legitimacije, a istoga dana, policija je upala na imanje Jovanjica gde je zaplenjeno 649 kilograma osušene marihuane i 65.581 stabljika ove opojne droge u sirovom stanju ukupne težine 3.954 kilograma.

Osim ove, u slučaju „Jovanjica“ podignuta je još jedna optužnica, kojom su obuhvaćeni uglavnom pripadnici policije i bezbednosnih službi. Njihov zadatak je bio da pružaju zaštitu Koluviji i ostalim uzgajivačima marihuane. Suđenje za „Jovanjicu 2“ još nije započelo, jer ni posle više pokušaja, pripremno ročište još uvek nije održano, a naredno je zakazano za sutra, 25. februar.