Pred Višim sudom u Beogradu održano je pripremno ročište po tužbi Predraga Koluvije, vlasnika kompanije Jovanjica, protiv BIRN Srbije zbog izveštaja sa suđenja u slučaju Jovanjica od 21. septembra prošle godine.

U tužbi se tvrdi da su u naslovu teksta „Nastavljeno suđenje: Koluvija i pre Jovanjice bio u poslu sa marihuanom“, kao i u samom tekstu iznete neistinite informacije o tome da se Koluvija i ranije bavio poslovima vezanim za uzgoj marihuane.

Naredno ročište zakazano je za 29. maj i na njemu bi trebalo da iskaze daju Predrag Koluvija, glavni i odgovorni urednik BIRN-a Milorad Ivanović i Jelena Veljković, autorka teksta. 

BIRN je u tekstu detaljno izvestio o svemu što se čulo na pretresu u predmetu Jovanjica na kom je tužilac izneo informacije iz sudskih presuda mađarskog suda za krijumčarenje kanabisa iz 2011. i 2012. godine u kojima se pominje Koluvija, kao i odgovore Koluvijine odbrane i samog Koluvije na te navode.

Zakonom o javnom informisanju i medijima izričito je propisano da se informacije iz krivičnog postupka koji je u toku, mogu objaviti ako su iznete na glavnom pretresu.

„U konkretnom slučaju imamo sve elemente SLAPP tužbe […] Najjednostavnije, radi se o tužbama koje nemaju za cilj zaštitu prava, već zastrašivanje medija kako o određenim temama ili ličnostima ne bi uopšte pisali i posledično gušenje javne debate o određenim pitanjima od opšteg, odnosno javnog interesa”, navodi se u odgovoru BIRN-a na tužbu.

Strateške tužbe protiv javnog učešća, takozvane SLAPP tužbe, su „jedna vrsta pravnog uznemiravanja kritičkih glasova, koje sprovode moćni pojedinci i organizacije koje žele da izbegnu nadzor javnosti“, piše u izveštaju o SLAPP tužbama u Srbiji koji su objavile organizacije ARTICLE 19, Centar za ljudska prava Američke advokatske komore i Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) u februaru 2022. godine.

Cilj ovih tužbi je da zastraše i finansijski i psihološki iscrpe novinare i aktiviste kako bi ih ućutkali. U izveštaju se navodi da broj ovakvih tužbi protiv novinara i medija u Srbiji raste od 2018. godine. 

Predrag Koluvija od BIRN Srbija traži 200.000 dinara

Koluvija traži da mu BIRN isplati 200.000 dinara za, kako je navedeno u tužbi, „pretrpljeni duševni bol“. 

„Tuženi su solidarno odgovorni za objavljivanje neistinitih informacija o tužiocu, njegovim ličnim karakteristikama i životu, te su pripisujući tužiocu činjenično netačne tvrdnje: da je uzgajivač i krijumčar opojne droge marihuane i to u dugom vremenskom periodu, tužiocu povredili dostojanstvo, čast i ugled kao i zakonom garantovanu prezumpciju nevinosti, te mu na taj način pričinili duševne bolove,“ navodi se u tužbi.

Protiv Koluvije se vode dva sudska postupka pred Specijalnim sudom u Beogradu, a u oba se tereti da je bio organizator kriminalne grupe koja je uzgajala marihuanu za prodaju.

On je uhapšen nakon što ga je novembra 2019. godine na auto-putu Beograd-Niš policija zaustavila zbog bahate vožnje, a potom privela zbog posedovanja lažne policijske legitimacije. Istog dana, policija je upala na njegov rasadnik kod Stare Pazove, gde je, kako se navodi u optužnici, pronađeno 1,6 tona marihuane.

BIRN Srbija prati sudski postupak i izveštava sa ročišta od početka sudskog procesa.

Koluvija je prethodno podneo dve tužbe protiv istraživačkog portala KRIK i njihovog glavnog i odgovornog urednika Stevana Dojčinovića zbog tekstova objavljenih o slučaju Jovanjica tražeći ukupno da mu se isplati odšteta od gotovo tri miliona dinara (2.900.000 dinara), objavio je KRIK u novembru 2021.

Reporteri bez granica u aprilu prošle godine pozvali su vlasti u Srbiji da donesu zakone koji bi zaštitili novinare od SLAPP tužbi.

SLAPP tužbe nisu problem samo u Srbiji. Evropska komisija (EK) u aprilu 2022. godine je objavila nacrt direktive i preporuka čiji je cilja da se u državama članicama unije suzbije broj SLAPP tužbi, navodeći da su ove tužbe „ozbiljna pretnja demokratiji i osnovnim pravima, kao što su sloboda izražavanja i informisanja“.