Predrag Koluvija i još devet osoba terete se da su u periodu od 14. maja 2016. do 14. novembra 2019. na teritoriji Stare Pazove i Inđije uzgajali i radi prodaje čuvali kanabis sa THC-om višim od 0,3 odsto, navodi se u optužnici do koje je BIRN došao na osnovu zahteva za pristup informacijama od javnog značaja.

U optužnici na 396 strana, među brojnim svedocima navode se i reči Slobodana Milenkovića, načelnika Odeljenja za narkotike beogradske policije, koji je učestvovao u akciji otkrivanja plantaže Jovanjica.

On je rekao da je Koluvija njemu odranije bio poznat kao prodavac opojne droge, kao i da je prilikom zaustavljanja na auto-putu nakon nasilničke vožnje pokazao legitimaciju za koju je rekao da mu je izdao kabinet ministra policije.

Milenković je potvrdio da Koluvija nije bio odmah priveden, da je kod sebe imao četiri telefona, i da je na jednom namerno osam puta ukucao pogrešnu šifru kako bi se sadržaj telefona obrisao.

On je naveo da ne zna da li je Koluvija nekoga zvao i da su telefoni pre nego što su oduzeti u prilično dugom peridu bili kod njega.

Za ono što su inspektori videli u Jovanjici, Milenković je kazao da tako nešto nije viđeno u Evropi.

Koluvija je tokom istrage negirao sve navode tužilaštva tvreći da se nikada nije bavio proizvodnjom i prodajom opojnih droga.

Inače, period obuhvaćen optužnicom je daleko duži u odnosu na informaciju koju je tužilaštvo saopštilo odmah nakon hapšenja kada je rečeno da se organizovanoj kriminalnoj grupi stavlja na teret da su u periodu od januara do novembra 2019. godine u staklenicima Jovanjice uzgajali marihuanu.

Tužilaštvo za organizovani kriminal optužnicu je podiglo početkom maja ove godine, a Krivično vanraspravno veće Specijalnog suda je potvrdilo mesec dana kasnije. Nakon toga optužnica je postala i pravosnažna pošto nijedan od advokata odbrane na nju nije uložio prigovor, „jer žele da što pre izađu pred sud i tamo iznesu svoje dokaze i ospore dokaze tuzilaštva“, kako to za BIRN tvrdi Koluvijina advokatica Zora Dobričanin.

Koluviju je sredinom novembra prošle godine zaustavila policija nakon nasilničke vožnje po auto-putu u belom “audiju 8” sa policijskom rotacijom.

Kod njega i njegovog suvozača pronađene su policijske značke (za koje policija tvrdi da su lažne), a Koluvija je potom policajce odveo do svojih staklenika na imanju Jovanjica gde se navodno uzgajala zdrava hrana. Umesto zdrave hrane i organskih proizvoda, za šta je ovo gazdinstvo registrovano, policajci su zatekli hektare zemljišta zasađenog kanabisom.

Printscreen/Nova.rs

Iskazi svedoka: inspektor Slobodan Milenković

Slobodan Milenković, načelnik Odeljenja za narkotike beogradske policije, postupajući po posebnom policijskom zadatku, 13. novembra 2019. je vozio auto-putem ka Nišu sa još dve operativne ekipe.

On je opisao kako se sve dogodilo, o čemu je BIRN inače već pisao u tekstovima objavljenim nakon hapšenja.

„Posle Velike Plane, negde pred ulazak u Jagodinu, velikom brzinom ga je preteklo vozilo audi kojim je upravljao Miloš Tofilović, dok se na suvozačevom mestu nalazio okrivljeni Predrag Koluvija, koji je koristio neke pogrdne reči, bio je prilično agresivan, pokazivao je neke znakove rukama“.

Zbog toga je Milenković, zajedno sa kolegama, zaustavio Koluvijino vozilo.

„Prilikom zaustavljanja prišao je suvozaču, okrivljenom Predragu Koluviji, koji je na zahtev da pokaže ličnu kartu ili drugi dokument koji ima, pokazao službenu legitimaciju“.

Kada je Milenković upitao Koluviju odakle mu legitimacija, on je izjavio da je izdata od strane kabineta Ministra unutrašnjih poslova.

„Nakon toga pristupili su proverama, i s obzirom na to da je njemu (Milenkoviću) Predrag Koluvija poznat kao prodavac opojne droge, u verodostojnost isprave je posumnjao istog trenutka, pa su ga njegovim vozilom vratili za Beograd, zajedno sa vozačem Milošem Tofilovićem“.

Milenković navodi i da Koluvija nije bio odmah priveden čime su zapravo potvrđene nezvanične informacije koje su stizale do medija odmah nakon ovog događaja da su se u vrhu policije lomila koplja u vezi sa ovim hapšenjem.

Naime, u iskazu pred tužiocem, Milenković je rekao da je do preticanja na auto-putu došlo 13. novembra između 11 i 12 časova, a da je Koluviji zadržavanje određeno „uoči 14. novembra“ jer se „on nalazio u jednom specifičnom položaju, nije bio zadržan, bio je predmet istrage zato što je pokazao službenu legitimaciju, i zato što su zatekli predmete na imanju, ali do konstatacije tužioca Borke Jovanović (tužilaštvo Sremska Mitrovica) da se on zadrži, on nije bio zadržan i nije bio tretiran kao uhapšeno lice, on je bio slobodan“.

Milenković je rekao da je Koluvija imao četiri telefona i da je sve šifre dao dobrovoljno, osim za jedan telefon, najverovatnije Blekberi. Takođe je naveo da su imali zatvoren sistem komunikacija na tim telefonima, gde su mogli neometano da pričaju o uzgajanju i prometu opojnih droga.

Budući da je tokom veštačenja utvrđeno da je od deset mogućih pokušaja otključavanja telefona šifrom ostalo samo još dva pokušaja, tužilac je pitao Milenkovića da li je bilo ko od policajaca pokušavao da otključa navedeni telefon.

Milenković je rekao da nije i to objasnio time što je Koluvija „očigledno namerno promašio šifru da bi se obrisalo jer mu je on tražio da pokaže i taj telefon“.

Na pitanje da li je Koluvija sve vreme bio u posedu tih telefona, Milenković je rekao da jeste, sve do donošenja odluke o zadržavanju.

Milenković je na pitanje tužioca da li je Koluvija bilo koga zvao sa tih telefona odgovorio da ne zna u kom trenutku su tačno oduzeti telefoni od Koluvije, ali da su u prilično dugom periodu telefoni bili kod njega.

Dodao je i da je Koluvija tražio minut razgovora na autoputu kada su ga zaustavili, ali to mu nije bilo dozvoljeno.

Da podsetimo, odmah nakon hapšenja Koluvije pojavile su se nepotvrđene informacije da je on zvao Andreja Vučića, brata predsednika Srbije. Inspektor Milenković je 10. januara 2020. u izjavi za javnost rekao „da ni u jednom segmentu ove obrade nije pronađena bilo kakva veza porodice Vučić sa navedenim slučajem. To odgovorno tvrdim kao načelnik Odeljenja koje je vodilo istragu i kao neko ko je podneo krivičnu prijavu protiv Predraga Koluvije“, rekao je tada Milenković.

Tajna komunikacija

U februara 2020. godine Aleksandar Trifunović je u svojstvu svedoka dao iskaz u tužilaštvu kada je rekao da je imao aplikaciju na telefonu koja se zove „Razgovor“ koja je interna i koristila se za komunikaciju unutar firme.

Koliko je njemu poznato, ta aplikacija je korišćena da bi se sprečila industrijska špijunaža, a posebno su je koristili prilikom putovanja u inostranstvo. On je bio označen oznakom EDR1C2.

On kaže da je aplikaciju obrisao nekoliko dana pre haopšenja. Aplikacija se nalazila u njegovom mobilnom telefonu Blekberi koji je razdužio.

Nikad viđeno u Evropi

Milenković nakon incidenta na auto-putu nastavlja za Niš dok njegovi saradnici odvoze Koluviju za Beograd, da bi se potom zajedno sa njim uputili ka imanju Jovanjica.

„Dolaskom na lice mesta u Jovanjicu, zbog kompleknosti objekta, obezbeđenja koje je bilo naoružano, kao i obezbeđenja kompletnog objekta, angažovano je odeljenje za posebne akcije MUP-a …“ Oni su prvi ušli na imanje kako bi obezbedili neometan ulazak policijskih službenika UKP četvrtog odeljenja na imanju“.

Kada su ušli u prostorije Jovanjice, naišli su na nešto što nije viđeno u celoj Evropi – reči su Milenkovića u iskazu.

„Fabrika marihuane na 12 hektara, sa najsavremenijom opremom koja može da postoji u ovom trenutku“, javili su Milenkoviću njegovi saradnici u šta se i sam uverio nakon što se vratio sa zadatka u Nišu.

„Prilikom dolaska, na tom objektu naišli su na najsavremeniju opremu i na najveću laboratoriju ikada u Srbiji, imajući u vidu broj od 65.000 – 66.000 biljaka, a kasnije izmerenu količini od 1.77 tona droge, sigurno je da se radi o impozantnom rezultatu rada policije, odnosno UKP četvrtog odeljenja“.

Pored policije, Milenković je na imanju zatekao Koluviju koji nije bio vezan.

„U tom trenutku oni su i dalje utvđivali o čemu se radi, bilo im je nejasno da okrivljeni Koluvija ima službenu legitimaciju MUP-a kao i blinkere na vozilu koji su ugrađeni, maltene, profesionalno.“

Milenković je u iskazu naveo da ono što je njemu bilo specifično u ovom slučaju je to što se na licu mesta odmah „pojavio radnik MUP-a Milan Kendija koji je tu došao navodno jer ga je neko poslao, mada je njemu poznato da je on u rođačkim odnosima sa Koluvijom i da je tamo bio zaposlen u smislu da je bio zadužen za obezbeđenje konkretnog objekta“.

Podsetimo da je nedavno policija uhapsila sedam osoba, od kojih je pet bilo iz državnih organa, među njima i Milan Kendija.

Daljnim pretresanjima objekta Jovanjica, osim opojne droge, nađena je i anti-dron puška koja je korišćenja radi bezbednosti kompletnog imanja. Milenkoviću nije poznato od koga su se čuvali – da li su se čuvali od policije i drugih službi. Puška je služila za eventualno rušenje drona koji bi se pojavio iznad imanja.

Milenković je takođe naveo da je prilikom pretresa 18. novembra 2019. pronađeno 600 kilograma sušene marihuane koja je pronađena u sporednom magacinu i tom prilikom pronađeno je i oružje.

Milenković je naveo da bez obzira što se okrivljeni Koluvija pozivao na nekakvo rešenje Ministarstva poljoprivrede, da je angažovan fitoinspektor Ministarstva poljoprivrede koji je došao na imanje i koji je rekao „da ovako nešto nije viđeno ni u nekoj državi u Latinskoj Americi“.

Fitoinspektor je nakon opservacije odmah video o čemu se radi, i po izgledu biljke, mirisu – znao je odmah da je u pitanju marihuana i da nema nikakve veze sa regularnom proizvodnjom industrijske konoplje.

U rokovniku koji je pronađen prilikom pretresa, pored spiska ljudi koji su se bavili proizvodnjom i prodajom opojne droge, bio je i spisak biljaka koje su u sebi imale više od deset procenata THC zbog čega je jasno da je vlasnik Jovanjice zloupotrebio rešenje Ministarstva poljoprivrede koje su dobili za uzgajanje industrijske konoplje.

Milenković je izjavio da se „ovde ne radi o marihuani, već o skanku, što podrazumeva proizvodnju marihuane u veštačkim uslovima gde ona postiže pojačane koncentracije THC zbog čega je i cena enormno veća od cene regularne marihuane.“

Milenković je rekao da su Zdravko Milošević i Stevan Holić bili direktni prodavci opojne droge.

Njegovo odeljenje je ta saznanja imalo i ranije i kaže da su čekali „pravi trenutak da vežu priču i to su uradili, što je sada svakako verifikovano“. Milenković se nada da će to biti dokazano da su radili za Koluviju, ali i za svoj račun.

Milenković je rekao da je silazio u podrume Jovanjice i da je tamo zatekao kompletnu laboratoriju, sušaru, navodnjavanje. Ta sušara je najveća koju je Milenković video, a radi u policiji od 2008. godine.

„Svi su imali zaštitne maske i bili prilično dobro obučeni što se tiče ostavljanja tragova DNK, i što se tiče zaštite zdravlja pošto su u pitanju ogromna isparenja. Takođe su imali viljuškare koje su koristili za prevoz robe“.

Na pitanje advokatice Zore Dobričanin Nikodinović, koja zastupa Koluviju, da li je MUP dolazio radi kontrole zasada na Jovanjici, Milenković je rekao da to njemu nije poznato i da bi to pitanje trebalo uputiti direkciji policije.

Kada mu je predočeno rešenje o dozvoli za uzgajanje industrijske konoplje na plantaži Jovanjica, koji su u aprilu i julu 2019. godine bili adresirani na kabinet ministra policije, Milenković je odgovorio da je sudeći po tom dopisu, „on dostavljen kabinetu ministra, a njemu lično nikada nije dostavljen, i ne bi ni imao logike da bude dostavljen jer su oni policijska uprava za grad Beograd“. On je dodao da kabinet ministra dopise ne bi trebalo da drži kod sebe, već da se oni dostavljaju nadležnim službama, odnosno direkciji policije koja bi trebalo da naloži da se takav pregled obavi.

Na pitanje jednog od advokata odbrane da li je policija imala ovlašćenje ili naredbu za praćenje i snimanje gazdinstva, odnosno za preduzimanje posebnih dokaznih radnji, Milenković je odgovorio da ne postoji naredba za njihov konkretan rad i da oni nisu ni snimali, ni pratili već su samo nadgledali i da su u ovom slučaju sve radili operativno jer bi im u suprotnom bila neophodna naredba.

Ove Milenkovićeve reči mogu da objasne neobične okolnosti pod kojima je otkrivena plantaža za koju sam kaže da je nikad viđena u Evropi, odnosno da susret na auto-putu nije bio slučajan.

Fotografija prikazana na KZN Miroslava Aleksića, potpredsednika Narodne stranke

Optuženi i njihova (ne)dela

U optužnici se navodi da je Koluvija organizovao kriminalnu grupu čiji su pripadnici imali svoje zadatke.

Predrag Koluvija kao organizator je obezbeđivao i instalirao opremu za neovlašćenu proizvodnju opojne droge, a potom izdavao naređenja u vezi sa postavljenim zadacima pripadnicima grupe.

Okriveni Sergej Mrđa imao je zadatak da prenosi naređenje Branislavu Miljeviću, Stevanu Holiću, Vuletu Bojoviću, Petru Živanoviću, Petru Hricaju i Bobanu Jovanoviću o načinu rukovanja opremom za proizvodnju opojne droge.

Uz Sergeja Mrđu i Vladan Živojinović je takođe imao zadatak da kontroliše proizvodnju opojne droge.

Branislav Miljević, Stevan Holić, Vule Bojović, Petar Živanović, Petar Hricaj i Boban Jovanović imali su zadatak da uzgajaju biljke, dok je Zdravko Milošević osušenu drogu neovlašćeno čuvao radi prodaje.

U optužnici se navode detaljno sve prostorije u kojima je uzgajana marihuana. Između ostalog, deset podrumskih prostorija u kojima je pronađene ukupno 404 lampe, 20 filtera, 25 ventilatora i 38 klima uređaja.

Biljke su pronađene u šest podrumskih prostorija, u jednom velikom hangaru i osam manjih, a pronađene su i sobe za rasad u kojima je bilo skoro 22.000 biljaka.

U optužnici stoji da je pronađena još nekolicina podrumskih prostorija, a dve od njih bile su namenjene za sušenje biljaka.

U optužnici se detaljno navodi na kojim mestima je pronađena droga i u kojim količinama. Droga je pronalažena u crnim najlon kesama, kutijama od cipela, gajbicama, plastičnim kutijama, džakovima.

Prilikom pretresa u Jovanjici od 13. do 15. novembra, kao i 18. novembra 2019. oduzet je kanabis ukupne neto mase nakon sušenja skoro 1.7 tona, kao i ulja opojne droge ukupne mase 11 grama.

Pakovanje, sušenje, paljenje

Sušenja, pakovanje i odnošenje biljaka nije bilo svakodnevno, već jednom u deset – petnaest dana, rekao je radnik Branislav Miljević.

Ostaci biljaka su uništavani na osnovu Koluvijinog ovlašćenja, na kraju imanja u iskopanoj rupi.

Podzemni objekti

Koluvija je na saslušanju 15. novembra 2019. negirao izvršenje krivičnog dela rekavši da je njegova firma Jovanjica radila onako kako je bilo ugovoreno sa firmom Superior od koje su dobijali sadni materijal. Nakon proizvodnje i sušenja, materijal su vraćali Superioru kako bi ga oni izvozili u druge zemlje.

Kaže da u Jovanjici nije gajena droga, niti su krili čime se bave jer su imali dozvolu za rad.

U optužnici se dalje navodi da je „sa proizvodnjom i uzgojem kanabisa počeo prošle godine (2019) nakon što su mu predočeni ugovori o proizvodnji semena i sadnog materijala i o zajedničkom istraživanju zaključenim sa Superiorom 11. januara 2019“.

Naveo je da je 7.3.2019. potpisan aneks ugovora, koji je on potpisao, i da se njegova firma nije bavila sušenjem i prodajom kanabisa u suvom stanju.

Rekao je da su sušare instalirane kako bi se proverila genetika i krajnji rezultati koje je davao nadležnima iz Superiora.

Koluvija je kazao da poznaje Zdravka Miloševića, sa kojim je držao restoran „Jovanjica“, ali da je restoran zatvoren i da već duže vreme ne komunicira sa Miloševićem. Policija je u restoranu pronašla preko kilogram i po opojne droge. On je negirao i da Milošević ima bilo kakve veze sa opojnim drogama.

Za Vladana Živojinovića je kazao da je agronom u njegovoj firmi i da rukovodi celokupnom proizvodnjom.

„Okrivljeni Vladan Živojinović je preduzimao radnje u odnosu na kanabis. On je sve organizovao oko reznica i zalivanja, davao je upustva fizičkim radnicima šta da radi i ulazio je u prostorije koje se nalaze ispod zemlje“, stoji u optužnici reči Predraga Koluvije.

Koluvija je rekao da mu nije poznato ko je od okrivljenih silazio i koliko puta u podzemne prostorije jer nije vršio nadzor nad njihovim radom.

Podrumske prostorije su bile zaključane, a Koluvija tvrdi da ne zna koliko je bilo ključeva od podruma i ko ih je imao, ali da zna da je ključ ostavljen kod obezbeđenja.

Međutim, Vlada Živojinović je tokom saslušanja nakon hapšenja 16. novembra 2019. godine naveo da je po nalogu Koluvije i Mrđe, koji je bio upravnik imanja, povremeno silazi u podrumske prostorije da bi video u kakvom stanju se biljke nalaze.

Živojinović kaže da je video sušare, ali da mu nije poznato kada su instalirane. Naveo je i da su te podrumske prostorije bile zaključane, a da su ključeve imali Koluvija i Mrđa. Kaže da su u prostorije silazili i ostali radnici koji su radili po nalogu Koluvije.

Prema rečima Vlada Živojinovića, koji je radio kao agronom, do 2019. na imanju se uzgajalo povrće – tikvice, blitva, luk, salata, paradajz – a da su u martu ili aprilu 2019. godine od Ministarstva poljoprivrede i MUP-a dobili dozvolu za proizvodnju rasada industrijske konoplje. Rasad su dobili u maju 2019. od firme Superior.

On je rekao da nema saznanja da je iko iz Ministarstva poljoprivrede i MUP-a dolazio da nadgleda rad Jovanjice.

Na drugom saslušanju tokom istrage 14. januara 2020. Živojinović je rekao da ne želi da iznosi odbranu i da će se braniti ćutanjem jer je prethodni iskaz koji je dao prilikom hapšenja 16. novembra 2019. protumačen na njegovu štetu.

Biljke pod stresom

Koluvija je pred tužilaštvom rekao u određenim okolnostima biljke konoplje koje su pod stresom mogu da proizvedu veću količinu THC nego obično. On je kazao da biljke mogu da menjaju svoja svojstva u zavisnosti od godišnjih doba i klimatskih promena kada im skače THC. 

Za razliku od njega, agronom Živojinović kaže da mu nije poznato da konoplja u stresnim situacijama može da proizvodi mnogo veću količinu THC.

Živojinoviću je predočeno veštačenje koje je pokazalo 38.333 sadnica sadrži THC veći od dozvoljenog. On je na to rekao da on ne može da vidi da li biljka ima veći deo THC od dozvoljenog i da to nije bio deo njegovog posla.