„Mnogo gledaš holivudske filmove”, bila je, navodno, prva reakcija iskusnih policajaca kada im je Predrag Koluvija, vlasnik poljoprivrednog imanja Jovanjica nakon privođenja tog 14. novembra 2019. godine tražio da okrene jedan broj “jer na to ima pravo”, kažu izvori iz policije.

Poslanik Miroslav Aleksić tvrdi da je poziv bio upućen Andreju Vučiću, ministar Stefanović navodi da je to „apsolutna laž“, a tužilaštvo u odgovoru BIRN-u niti demantuje niti potvrđuje da ima informacije o pozivu.

Koluviju i još jednog muškarca koji je bio sa njim je prethodno zaustavila policija nakon što su divljali po auto-putu u belom “audiju 8” sa rotacijama i sirenom ne znajući da su tom prilikom pretekli vozilo puno policijaca u kome se nalazio i načelnik beogradskog Odeljenja za narkotike, o čemu je BIRN pisao.

Vozilo je zaustavljeno, kod vozača i suvozača pronađene su lažne policijske značke, a Koluvija je potom policajce odveo do svojih staklenika. Umesto zdrave hrane i organskih proizvoda, za šta je ovo gazdinstvo registrovano, zatekli su hektare zemljišta zasađenog kanabisom.

Izvori iz policije počeli su da šire informacije da su u telefonskom imeniku osumnjičenog navodno bili brojevi telefona sa nekoliko visokopozicioniranih i uticajnih ličnosti političkog života Srbije, sa kojima je on intenzivno komunicirao. 

Isti izvori su rekli da se na licu mesta Koluvija, navodno, pozvao na najviše funkcionere policije. Kada su policajci pozvali nadređene i dobili zeleno svetlo za akciju, Koluvija je navodno ljut, okrenuo jedan broj telefona i ispričao šta se događa.

Koga je Koluvija zvao?

Potpredsednik Narodne stranke Miroslav Aleksić je da današnjoj konferenciji za štampu obznanio da je to bio Andrej Vučić, brat predsednika Srbije.

BIRN je zbog toga poslao dopis Tužilaštvu za organizovani kriminal u kome smo tražili da nam se potvrdi ili demantuje da li je policija obavestila tužilaštvo o kontaktima Koluvije i brata srpskog predsednika, odnosno da li raspolažu takvom informacijom. Takođe smo upitali i da li nameravaju da tu sada već javno izrečenu informaciju uvrste u istragu i utvrde njenu tačnost ukoliko tim podatkom trenutno ne raspolažu.

U dopisu koji smo dobili iz tužilaštva, nema konkretnog odgovora ni na jedno postavljeno pitanje.

„U toku istražnog postupka Tužilaštvo za organizovani kriminal sprovešće sve dokazne radnje kojima će se utvrditi sve okolnosti i činjenice u cilju potpunog rasvetljavanja ovog slučaja“, navodi se u kratkom odgovoru.

S druge strane, Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović je demantovao Aleksića. On je novinarima rekao da je to „apsolutna laž“. Isto je rekao i za navode o tome da je među čestim kontaktima u telefonu vlasnika bio i sam Stefanović.

„Još jedna velika laž. Čuo sam tamo da pominju kako smo navodno ja ili brat predsednika umešani u ovo ili imamo kontakt s tim ljudima. To je apsolutno bolesna izmišljotina“, kazao je Stefanović novinarima.

Da TV Vojvodina tog dana nije objavila jednu kratku vest, javnost ne bi ni znala za policijsku akciju i pronalazak plantaže marihuane. Svi se slažu da je to bilo neobično ponašanje policije koja na sav glas saopštava svaki uspeh u borbi protiv narkomanije. Ovoga puta danima je vladao muk. 

Tužilac sa pedigreom

Inače, istraga protiv devetorice osumnjičenih za uzgajanje narkotika na imanju Jovanjica kod Stare Pazove, proširena je na još jednu osobu, saznaje BIRN. Osoba sa inicijalima S.M. se tereti za isto krivično delo kao i ostali – za neovlašćenu proizvodnju i stavljanje u promet opojnih droga. Tužilaštvo za organizovani kriminal je za S.M. predložilo pritvor 25. novembra ove godine.

Nakon privođenja dvojice putnika „audija“, policija je naknadno privela još sedam osoba. U TOK-u za BIRN kažu da je Tužilaštvo 14. i 15. novembra predložilo pritvor do 30 dana za svih devet osoba, u zavisnosti od toga ko je koga dana saslušan. Do danas, niko nije pušten iz pritvora, kažu u tužilaštvu.

Zbog sumnji da su kao organizovana kriminalna grupa izvršili krivično delo neovlašćena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga, uhapšeni su Predrag Koluvija, Zdravko Milošević, Vladan Živojinović, Petar Živanović, Petar Hricaj, Stevan Holić, Vule Bojović, Boban Jovanović, Branislav Milejvić. Svi su, prema navodima direktora policije Vladimira Rebića, zaposleni u Jovanjici.

Kako BIRN saznaje, predmet je na postupanje dodeljen zameniku tužioca Saši Drecunu, koji je nedavno iz Višeg javnog tužilaštva u Beogradu upućen u Tužilaštvo za organizovani kriminal.

Prema Zakonu o javnom tužilaštvu, zamenik tužioca se na rad u drugo javno tužilaštvo upućuje rešenjem Republičkog javnog tužioca.

Drecun je inače bio tužilac u slučaju protiv pripadnika Žandarmerije koji su 2014. godine za vreme Parade ponosa intervenisali protiv Andreja Vučića i Predraga Malog, brata aktuelnog ministra finansija Siniše Malog, koji su tom prilikom zadobili udarce pendrecima.

„Tužilaštvo je dokazalo da je primena sile očigledno išla ka tome da se oštećeni zastraše i kazne“, naveo je Drecun u aprilu ove godine na završetku ponovljenog suđenja, nakon čeka su sedmorica žandarma osuđena na uslovne kazne od po osam meseci sa rokom provere od tri godine.

Ubrzo nakon što je tadašnji ombudsman Saša Janković ispitivao navedeni incident i utvrdio da su žandarmi upotrebili prekomernu silu, ali i da su Vučić i Mali izazvali reakciju policije, 2015. lansirana je afera „pištolj“ o samoubistvu Jankovićevog prijatelja koje se dogodilo 20 godina ranije. Tabloidi i provladini mediji sa nacionalnom frekvencijom mesecima su vodili kampanju protiv Jankovića.

Janković je godinu dana kasnije, u intervjuu za Nedeljnik, otkrio na koji je način taj slučaj iz arhive dospeo u javnost.

„Zamenik državnog tužioca, koji vodi poznati slučaj u kome su učesnici bili žandarmi, vojni policajci, i braća predsednika Vlade i gradonačelnika, i u kome je moja kontrola rada policije i, posebno, Vojno bezbednosne agencije uzburkala duhove, dakle isti taj zamenik tužioca, telefonom je naložio da se spisi predmeta o samoubistvu mog prijatelja uzmu iz policijske arhive i bez ikakvog službenog traga dostave šefu kabineta ministra unutrašnjih poslova“, rekao je tada Janković.

U Tužilaštvu za organizovani kriminal nisu hteli da potvrde saznanja BIRN-a da je predmet dodeljen Drecunu.

„Sa stanovišta Tužilaštva za organizovani kriminal bitno je da ovaj predmet radi Tužilaštvo. O konkretnom obrađivaču predmeta, Tužilaštvo za organizovani kriminal u praksi nikada nije iznosio takve podatke, te će i dalje postupati na isti način“, navodi se u odgovoru.

Ćuti i ministarstvo poljoprivrede

U Tužilaštvu za organizovani kriminal nisu hteli da odgovore ni na pitanja BIRN-a o tome da li među osumnjičenima ima osoba koje su odranije poznate organima gonjenja. Rečeno nam je da ne mogu da odgovore na ovo pitanje, jer je to podatak iz kaznene evidencije, a da njega može zahtevati samo sud, javni tužilac i policija u vezi sa krivičnim postupkom koji se vodi protiv osobe koja je bila osuđena.

Nismo dobili ni odgovor na pitanje gde se droga prodavala i koliko je novca zarađeno tom nelegalnom trgovinom, jer je u toku istraga.

Organizovanoj kriminalnoj grupi se stavlja na teret da je u periodu od januara do novembra 2019. godine, na području opštine Stara Pazova i Inđija, odnosno u staklenicima privrednog društva „Jovanjica“, vršili uzgajanje opojne droge kanabis koja sadrži psihoaktivnu komponentu THC u količini većoj od 0.3 %.

Nakon što je nekoliko dana ćutala o ovom slučaju, policija je 26. novembra sopštila da je na gazdinstvu Jovanjica zaplenjeno 649,4 kilograma osušene marihuane i 65.581 stabljika ove opojne droge u sirovom stanju ukupne težine 3.954 kilograma.

Ovo imanje registrovano kao poljoprivredno gazdinstvo, prema informacijama koje je BIRN dobio u Ministarstvu poljoprivrede, nije dobijalo podsticaje.

To je, inače, jedini odgovor koji smo dobili na veći broj pitanja upućenih Ministarstvu poljoprivrede. A pitali smo, između ostalog, i kada je tačno Jovanjica dobila dozvolu za uzgoj industrijske konoplje i da li je Ministarstvo poljoprivrede ikada utvrđivalo prisustvo THC u konoplji koja je uzgajana na tom imanju, te ko je nadležan za kontrolu na uzgajalištima, kao i tokom prometa ove vrste robe u zemlji ili izvan zemlje.

Rečeno nam je da na ova pitanja ne mogu da nam daju odgovor dok traje istraga.