Suđenje pred Specijalnim sudom u postupku „Jovanjica 1“ odloženo je, jer se u sudnici nije pojavio ni jedan od četvoro advokata prvookrivljenog Predraga Koluvije. Zora Dobričanin Nikodinović, koja nije prisustvovala ni prethodnom ročištu, i ovoga puta je bila odsutna zbog zdravstvenih razloga. Aleksandra Zlatić i Svetislav Bojić nisu došli, jer su morali da prisustvuju saslušanju klijenta kod tužioca u jednom drugom predmetu, a kao sličan razlog odsustva naveden je i u slučaju Vladimira Đukanovića, koji je bio u Nišu zbog nekog pritvorskog predmeta.

Pošto je konstatovano da suđenju ne prisustvuju ni branioci još jednog od okrivljenih, sudija Zoran Ganić je konstatovao da nema uslova da se pretres održi.

Pre zvanične odluke o odlaganju glavnog pretresa, sudu se obratio zamenik tužioca za organizovani kriminal Saša Drecun, koji je predložio da se postupci u predmetima „Jovanjica 1“ i „Jovanjica 2“ spoje u jedan. Ovaj predlog izneo je budući da je optužnica „Jovanjica 2“, kojom su osim Predraga Koluvije obuhvaćena još osmorica okrivljenih, među kojima su pripadnici bezbednosnih službi i policije, pre nekoliko dana odlukom Apelacionog suda postala pravosnažna. Kao glavne razloge naveo je ekonomičnost postupka i izbegavanje njegove moguće opstrukcije.

Drecun je predložio da sudsko veće odmah nakon pribavljanja spisa predmeta „Jovanjica 2“, na današnjem ili sledećem glavnom pretresu, donese odluku o spajanju predmeta imajući u vidu da je više osoba okrivljeno za jedno krivično delo, pri čemu postoji međusobna veza, a postoje i isti dokazi. 

Takođe je predložio da se, ukoliko veće nije u mogućnosti da tokom današnjeg i sutrašnjeg dana prikupi spise predmeta, odlože i današnji i sutrašnji pretres i to do donošenja odluke o spajanju pomenuta dva predmeta u jedan.

Drecun je kazao da je suđenje u slučaju „Jovanjica 1“ trenutno u fazi kada se ispituju svedoci na kojima insistira odbrana. Postoji mogućnost da te iste svedoke odbrana predloži i u drugom predmetu, „Jovanjica 2“.

“Oni bi morali ponovo da budu ispitani, te bi se na ovaj način defakto ugrozilo načelo efikasnosti i hitnosti, imajući u vidu da se radi o pritvorskom predmetu u ovom slučaju“, obrazložio je Drecun.

Zato je, kako je rekao tužilac, važno da se zastane sa izvođenjem dokaza u postupku, koji se već vodi pred Specijalnim sudom, a da se, s druge strane, hitno i neodložno donese odluka o spajanju postupaka i da se „nakon spajanja u što kraćim rokovima zakaže pripremno ročište za predlaganje dokaza” (u slučaju „Jovanjica 2“)“.

Tužilac je dodao da to predlaže zbog bojazni da bi u suprotnom moglo doći do zastoja i u postupku „Jovanjica 1“.

„Ovo upravo zbog bojazni da ćete, ukoliko ne odlučite što pre o našim procesnim predlozima, biti dovedeni u poziciju da ćete u ovom postupku ovim tempom iscrpeti većinu dokaznih predloga koji će, po prirodi stvari, morati da se ponovo izvode, dok ćete u drugom postupku do donošenja odluke o spajanju, sasvim sigurno kroz upotrebu procesnih situacija biti u otežanom položaju da pripremno ročište dovedete do njegovog kraja“, rekao je Drecun.

On je podvukao da treba posebno imati u vidu da se okrivljeni u „Jovanjici 2“ brane sa slobode, izuzev prvookrivljenog Predraga Koluvije i Miloša Tofilovića, koji je u pritvoru, ali ne po odlukama u tom predmetu. 

Podsetimo, Tofilović, Koluvijin vozač i saradnik, nedavno je u akciji srpske policije i DEA uhapšen zbog posedovanja heroina. 

Drecun zato ističe da će okrivljeni „zasigurno imati pravni interes da kroz zloupotrebu procesnih prava obesmisle spajanje postupaka, nakon dužeg protoka vremena“.

Sudija Ganić je rekao da će odluka o spajanju zbog ekonomičnosti postupka, biti doneta naknadno i nije prihvatio predlog tužioca da se i sutrašnji pretres odloži do donošenja te odluke.

„Sutra ćemo videti kako će biti, ko će se pojaviti od advokata i svedoka, a ko neće“.

Na današnjem ročištu trebalo je da kao svedoci budu saslušani Ivo Đinović, suvlasnik Superiora, firme preko koje je izvožen kanabis sa Jovanjice u Severnu Makedoniju. Đinović se danas odazvao pozivu suda, nakon što se na prethodnom ročištu nije pojavio zbog zdravstvenih problema. 

Današnjem suđenju pristupio je i svedok Branimir Melentijević, vlasnik i zastupnik firme Sphere, od koje je Koluvija kupio 50 kilograma semena, koje je bilo označeno kao Fedora, ali za koje se tokom istrage ustanovilo da je imalo gen psihoaktivnog kanabisa.  

Na suđenje nije došao Predrag Milošević, zastupnik firme Agro World Wide od koje je Superior kupovao seme konoplje Monoika.

Ovi svedoci biće naknadno ponovo pozvani, a na sutrašnjem ročištu treba da budu saslušani Danijela Stojanović i Vlade Đoković, oboje iz Ministarstva poljoprivrede, a kao poslednji svedok biće saslušan Nebojša Milosavljević.