Već skoro 16 meseci sudija Zoran Ganić ne uspeva da okonča pripremno ročište u predmetu „Jovanjica 2“. Ovoga puta razlog je zahtev za izuzeće tužioca Saše Drecuna koji je sudu podneo advokat Nemanja Srzentić, branilac okrivljenog Slaviše Milinkovića koji je u junu doživeo moždani udar, a zbog čega su već odlagana pripremna ročišta.

Kako je za BIRN nakon današnjeg pripremnog ročišta, koje je zatvoreno za javnost, rekao Ivan Bajazit, branilac Predraga Koluvije, Srzentić je zahtev za izuzeće podneo nakon što je tužilac Drecun zatražio, a sudija Zoran Ganić prihvatio, da se privremeno razdvoji postupak protiv Milinkovića koji je odsutan zbog bolesti i da se pripremno ročište održi u odnosu na ostale okrivljene. 

„Srzentić je naveo da zahtev za izuzeće podnosi zbog nezakonitog postupanja Drecuna, jer je on uprkos činjenici da okrivljeni ima opravdani razlog za izostanak, a ne može biti opravdaniji od bolesti, insistirao da se postupak u odnosu na njega razdvoji i da se ročištre održi, jer je to u nekom interesu, ali ne i u interesu postupka“, rekao je Bajazit. 

Na našu opasku da je isto učinjeno, na primer, na pripremnom ročištu u postupku protiv Veljka Belivuka i njegovog kriminalnog klana, odnosno da je postupak bio privremeno razdvojen u odnosu na okrivljenog koji je bio odsutan kako bi ročište moglo da se održi, Bajazit kaže da to tumačenje nije u duhu Zakonika o krivičnom postupku (ZKP-a). 

„Sudija ima pravo da proceni da se postupak razdvoji, ali to nije u duhu ZKP-a. I sudija je danas prihvatio predlog tužioca, ali je onda Srzentić podneo zahtev za izuzeće tužioca i sudija nije imao kud, morao je da odloži pripremno ročište“, kaže Bajazit dodajući da odluka o zahtevu za izuzeće treba da bude doneta u kratkom roku, nakon čega će se znati i datum narednog pokušaja da se pripremno ročište održi.

Današnje otkazivanje pripremnog ročišta je pokazalo da branioci okrivljenih nisu iscrpli sve mogućnosti za njegovo dalje odlaganje. Sada se slobodno može reći da sve liči na opstrukciju ovog procesa. Iako advokati česta odlaganja u predmetima u kojima se sudi većem broju okrivljenih i u kom učestvuje veliki broj branilaca ocenjuju kao očekivana, nije moguće ne primetiti da se, na primer, suđenje za „Jovanjicu 1“ odvija bez češćih otkazivanja ročišta, iako je ovom optužnicom obuhvaćen čak i veći broj okrivljenih nego „Jovanjicom 2“

„Tačno je da se pripremna ročišta odlažu već 16 meseci, ali vaše pitanje je promašilo čoveka, jer sam ja od momenta kad sam preuzeo predmet bio za to da se ročište održi“, kaže advokat Bajazit.

Slično tvrdi i Veljko Delibašić, branilac okrivljenog pripadnika BIA Branislava Radosavljevića. „Ako neko pravi opstrukcije, to nismo mi“, kazao je Delibašić za BIRN.

Podsetimo, pre današnjeg pripremnog ročišta bilo je zakazano čak 16 termina, a sem jednog svi su bili otkazani ili odloženi, najčešće zbog bolesti okrivljenih ili njihovih advokata. 

Jedno ročište je odloženo zbog zahteva za izuzeće sudije Zorana Ganića, ali je taj zahtev je odbijen, a sudija Ganić ni 14 meseci od tada, ne uspeva da održi pripremno ročište. 

Do otkazivanja jednog od termina došlo je zbog toga što je prvookrivljeni Predrag Koluvija, pred sam početak ročišta, otkazao punomoćje svojim advokatima. Istim advokatima, međutim, Koluvija nije otkazao punomoćje i u predmetu “Jovanjica 1”, pa je ovakav potez protumačen kao pokušaj opstrukcije postupka. 

Nakon toga je Koluviji za “Jovanjicu 2” dodeljen advokat po službenoj dužnosti, Aleksandar Živanović, koji je od februara ove godine novi član Koluvijinog tima branilaca u postupku “Jovanjica 1”, dok njegov otac zastupa drugookrivljenog Sergeja Mrđu koji se takođe u februaru, u postupku “Jovanjica 1” prvi put pojavio u sudnici nakon dvogodišnjeg bekstva.

Do sada je održano samo jedno pripremno ročište, 14. juna prošle godine – pripremno ročište je nakon dva odlaganja tada uspelo da započne, ali nije bilo i završeno. 

Budući da suđenje ne može da započne dok se ne okonča pripremno ročište, novo odlaganje znači dalje prolongiranje početka suđenja optuženim pripadnicima policije i obaveštajnih službi koje optužnica „Jovanjica 2“ tereti da su pružali zaštitu Predragu Koluviji i devetorici radnika Jovanjice da su na tom imanju uzgajali marihuanu. Koluviji i njegovim zaposlenima suđenje po optužnici „Jovanjica 1“ traje od oktobra 2020. godine. 

Predmet „Jovanjica 2“ se još od podizanja optužnice oteže i odugovlači. Podesetimo da se 2021. godine na odluku drugostepenog Apelacionog suda o potvrđivanju optužnice čekalo dva meseca, jer Viši sud u Beogradu više od mesec dana nije uspevao da uruči rešenje o potvrđivanju o potvrđivanju optužnice za jednog od okrivljenih. 

Zato je predmet bio na čekanju jer pravo žalbe drugostepenom sudu na pomenuto prvostepeno rešenje o potvrđivanju optužnice traje tri dana, a rok počinje da teče od trenutka kada se optuženom ili njegovom braniocu uruči sudska odluka. 

Optužnicu koju je 20. januara 2021. godine potvrdio Viši sud, drugostepeni Apelacioni sud potvrdio je 19. marta iste godine, odbacujući sve žalbe okrivljenih. Nakon ovoga, zakazano je pripremno ročište za 6. maj prošle godine. Do danas, međutim, ono nije održano.

Osim ovoga, indikativno je da za razliku od prve optužnice, na koju branioci deset okrivljenih (uglavnom radnika imanja) nisu bili podneli niti jednu žalbu, na „Jovanjicu 2“ žalbe su podneli svi.

Predraga Koluviju je 13. novembra 2019. godine na auto-putu Beograd-Niš zaustavila policija zbog bahate vožnje, nakon čega je i priveden zbog posedovanja lažne policijske legitimacije, a istoga dana, policija je upala na imanje Jovanjica gde je zaplenjeno 1,6 tona kanabisa. 

Tužilaštvo je tokom suđenja u postupku “Jovanjica 1” tražilo spajanje ova dva predmeta, ali sudsko veće je insistiralo na tome da se odluka donese nakon održavanja pripremnog ročišta u predmetu “Jovanjica 2”. 

Poslednjih meseci intenzivirana je kampanja za diskvalifikaciju optužnica u slučaju Jovanjicu , čiji su tragovi pokušani da budu prikriveni još od same policijske akcije u novembru 2019, kada je o njoj policija ćutala danima.