Nakon što je uoči prethodnog pripremnog ročišta 26. maja otkazao punomoćje svojim advokatima, što je dovelo i do odlaganja ročišta, prvookrivljenom Predragu Koluviji je, kako BIRN saznaje, advokat po službenoj dužnosti dodeljen pre 10 dana. 

Zbog toga je odbrana na početku današnjeg ročišta zatražila da se ono odloži, kako bi branilac postavljen po službenoj dužnosti imao više vremena da se pripremi. 

„Bilo je sporno pitanje da li advokat koji je postavljen 10 dana uoči pretresa uopšte može da spremi predmet sa kojim se upoznaje od nule. Branilac je ukazao sudu da nije imao dovoljno mogućnosti i vremena da sve to iščita i da se pripremi valjano, pogotovo što su i posete u pritvoru vremenski ograničene na 60 minuta, ali je sud stao na stanovište da se danas krene sa pripremnim ročištem“, kaže za BIRN izvor koji je hteo da ostane anoniman i dodaje da takva odluka sa stanovišta prava na pravično suđenje može biti sporna. 

Kako je za BIRN rekao advokat Veljko Delibašić, branilac okrivljenog pripadnika BIA Branislava Radosavljevića, pripremno ročište započelo je izlaganjem tužioca i biće nastavljeno u četvrtak, 17. juna.

Pripremno ročište je zatvoreno za javnost.

Prema do sada raspoloživim informacijama, predsednik sudskog veća, sudija Zoran Ganić bi mogao doneti odluku o spajanju predmeta „Jovanica 1“ i „Jovanjica 2“. 

Spajanje dva predmeta nedavno je tokom suđenja u predmetu „Jovanjica 1“ zatražio i zamenik tužioca Saša Drecun, zbog opasnosti, kako je rekao, da odbrana vrši opstrukciju sudskog postupka.

Da bi se dva predmeta spojila, sudsko veće prvo mora da održi pripremno ročište u predmetu „Jovanjica 2“, nakon čega bi se zakazao glavni pretres za oba predmeta za koja bi se nadalje vodio jedan sudski postupak. 

Pripremno ročište u predmetu „Jovanjica 2“ koje je dva puta odlagano, dovelo je i do usporavanja suđenja u predmetu „Jovanjica 1“, koje je započelo u oktobru prošle godine.

Prvo pripremno ročište za „Jovanjicu 2“ koje je bilo zakazano za 6. maj ove godine, nije održano zbog nedolaska advokata trojice okrivljenih, dok je drugo, 20 dana kasnije, odloženo jer je Koluvija otkazao punomoćje advokatima Zori Dobričanin Nikodinović, Aleksandri Zlatić i Svetislavu Bojiću. 

Koluvija je punomoćje ovim advokatima otkazao samo u predmetu „Jovanjica 2“, dok su oni ostali njegovi branioci u „Jovanjici 1“. Zbog toga je otkazivanje punomoćja izazvalo sumnju u motive ovakvog Koluvijinog poteza i otvorilo pitanje da li je reč o taktici odugovlačenja sudskog postupka. 

Druga optužnica u slučaju Jovanjica tereti ukupno devet osoba za krivična dela udruživanje radi vršenja krivičnih dela, neovlašćena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga i falsifikovanje isprave.

Prvooptuženi je i u ovom predmetu Predrag Koluvija i obe optužnice ga kvalifikuju kao organizatora kriminalne grupe.

Dok se u optužnici “Jovanjica 1”, po kojoj od oktobra prošle godine traje suđenje pred Specijalnim sudom u Beogradu, optuženi terete da su bili zaduženi za neovlašćenu proizvodnju, u drugoj optužnici mahom su pripadnici policije i službi bezbednosti koji su bili zaduženi za bezbednost Jovanjice. 

Oni su postali pripadnici organizovane kriminalne grupe prihvatajući zadatke koji se odnose na bezbednosnu zaštitu nedozvoljene proizvodnje opojne droge. Predrag Koluvija je osmislio plan kao vođa organizovane kriminalne grupe, navodi se u optužnici “Jovanjica 2”.

U dosadašnjem toku postupka, optuženi su se branili ćutanjem.

Predraga Koluviju je 13. novembra 2019. godine na auto-putu Beograd-Niš zaustavila policija zbog bahate vožnje, nakon čega je i priveden zbog posedovanja lažne policijske legitimacije, a istoga dana, policija je upala na imanje Jovanjica gde je pronađeno više od četiri tone marihuane.