Kako BIRN saznaje na ročište nisu došli advokati okrivljenih Miloša Tofilovića, saradnika Predraga Koluvije, koji je na dan njihovog hapšenja, 13. novembra 2019. godine, vozio „audi“ koji je policija presrela na auto-putu ka Nišu, policajca Zorana Baštovanovića i Slaviše Milinkovića, koji je prema optužnici imao zadatak da vrši pritisak na osobe, koje su uhapšene sa drogom sa Jovanjice, da se brane ćutanjem.   

Jugoslav Tintor, branilac optuženog pripadnika MUP-a Radovana Bojovića kaže za BIRN da je pripremno ročište, koje je inače zatvoreno za javnost, odloženo za 26. i 27. maj ove godine. On tvrdi da su postojali opravdani razlozi procesne prirode da se ročište ne održi.

„Razlog je što bar troje branilaca nije moglo da se pojavi, s obzirom na to da je danas i slava i još su neki drugi razlozi bili, jedan je advokat na godišnjem odmoru, tako da bio je opravdan razlog za odlaganje, jer nije ga bilo moguće održati u odsustvu tri branioca“.

Advokat Jugoslav Tintor u sredini, branilac policajca Radovana Bojovića, Foto: BIRN

Na ročištu se nije pojavio ni Svetislav Bojić, jedan od advokata prvookrivljenog Predraga Koluvije, iako su ga novinari videli pre početka današnjeg ročišta, koje je bilo zakazano za 10 sati, kako ulazi u zgradu Specijalnog suda.

U telefonskoj izjavi za BIRN nakon otkazivanja ročišta, Bojić potvrđuje da je bio u sudu da bi, kako kaže, predao opravdanje za svoj izostanak sa pripremnog ročišta.

„Nisam prisustvovao pripremnom ročištu zato što sam imao unapred zakazano suđenje u Sremskoj Mitrovici, preuzeta obaveza. Jeste, zato sam bio u Specijanom sudu pre početka, predao sam podnesak, a oni u sudu sve mogu da provere preko Libre da je to tako i nema nikakvih problema“, kaže Bojić. 

Libra je program prekog kog može da se prati tok svih sudskih predmeta i koji je dostupan samo sudovima.

Veljko Delibašić, levo i okrivljeni Branislav Radosavljević, pripadnik BIA desno; Foto: BIRN

Na pripremnom ročištu branioci optuženih i tužilaštvo predlažu dokaze i svedoke, a o njihovim predlozima, potom, odluku donosi sudsko veće. Predsednik sudskog veća, kao i u sudskom postupku u predmetu „Jovanjica 1“ je sudija Zoran Ganić.

Nakon što bude održano pripremno ročište, biće zakazan početak glavnog pretresa, koji bi trebalo da bude otvoren za javnost.

Druga optužnica u slučaju Jovanjica tereti ukupno devet osoba za krivična dela udruživanje radi vršenja krivičnih dela, neovlašćena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga i falsifikovanje isprave.

Prvooptuženi je i u ovom predmetu Predrag Koluvija i obe optužnice ga kvalifikuju kao organizatora kriminalne grupe.

Dok se u optužnici “Jovanjica 1”, po kojoj od oktobra prošle godine traje suđenje pred Specijalnim sudom u Beogradu, optuženi terete da su bili zaduženi za neovlašćenu proizvodnju, u drugoj optužnici mahom su pripadnici policije i službi bezbednosti, koji su bili zaduženi za bezbednost Jovanjice. 

Oni su postali pripadnici organizovane kriminalne grupe prihvatajući zadatke, koji se odnose na bezbednosnu zaštitu nedozvoljene proizvodnje opojne droge. Predrag Koluvija je osmislio plan kao vođa organizovane kriminalne grupe, navodi se u optužnici “Jovanjica 2”.

U dosadašnjem toku postupka, optuženi su se branili ćutanjem.

Predraga Koluviju je 13. novembra 2019. godine na auto-putu Beograd-Niš zaustavila policija zbog bahate vožnje, nakon čega je i priveden zbog posedovanja lažne policijske legitimacije, a istoga dana, policija je upala na imanje Jovanjica gde je pronađeno više od četiri tone marihuane.