Ne postoje podaci o tome ko je nakon upada policije na imanje „Jovanjica” 13. novembra prošle godine posekao biljke koje su se tamo nalazile, ko ih je osušio i koliko biljaka je otišlo na analizu  – tvrdi Aleksandra Zlatić, advokatica u četvoročlanom timu branilaca glavnooptuženog Predraga Koluvije. Ona je na današnjem nastavku suđenja za navodno uništavanje biljaka optužila policiju.

Aleksandra Zlatić je osporavajući dokaze tužilaštva u svom uvodnom izlaganju rekla da je svaka biljka na Jovanjici bila obeležena, da je imala svoju oznaku i da je svaka biljka na imanje stigle iz firme Superior koja je imala dozvolu Ministarstva poljoprivrede za uzgoj industrijske konoplje.

„Te biljke su do određene faze uzgajane na imanju Jovanjica, a zatim su vraćane Superioru odakle su išle u izvoz. Sve je dokumentovano i transparentno“, tvrdi Zlatićeva.

O ovome je, prethodno, govorila i njena koleginica Zora Dobričanin Nikodinović koja je iznela tvrdnju da je od svih zatečenih biljaka na Jovanjici, na THC veštačeno tek 0,85 odsto i da će u nastavku postupka objasniti matematičku računicu na osnovu koje su došli do ovog procenta.

U uvodnom izlaganju koje je započela tokom današnjeg ročišta, advokatica Zlatić je ocenila da se optužnica zasniva na pretpostavkama, a ne na dokazima i da je Tužilaštvo za organizovani kriminal „stvorilo iluziju da su se optuženi bavili nekim nelegalnim poslovima“.

„Jovanjica je uživala ugled i status, a to se ovde izgleda ne prešta“, zaključila je Zlatićeva i dodala da su svi koji su obilazili Jovanjicu mogli da vide da se bave legalnim i zakonitim poslom, te da samo Odeljenje za narkotike beogradske policije i Tužilaštvo za organizovani kriminal tvrde da nisu.

Ni današnje ročište nije moglo da prođe bez pominjanja potpredsednika Narodne stranke Miroslava Aleksića koga je odbrana na prethodnom ročištu početkom meseca predložila za svedoka „jer on stalno priča da sve zna o ovom slučaju“.

Aleksićevo ime danas je pomenuto zbog toga što je u „nekoj emisiji na televiziji mahao optužnicom“. Advokatica Zlatić je zatražila da se utvrdi odakle Aleksiću optužnica, te da je reč o krivičnom delu. Predsednik sudskog veća Zoran Ganić je, međutim, odgovorio da to nije predmet ovog postupka.

Pre Aleksandre Zlatić, svoje uvodno izlaganje danas je završila branilac Zora Dobričanin Nikodinović.

Kao i tokom protekla tri ročišta, ona je osporavala dokaze na kojima se zasniva optužnica protiv 10 osoba optuženih za neovlašćenu proizvodnju i neovlašćeno držanje radi prodaje opojne droge u periodu 14. maja 2016. do 14. novambra 2019.

Osporavani su dokazi koji se odnose na utvrđivanje koncentracije THC-a u biljkama pronađenim na imanju Jovanjica, dokazi u vezi sa veštačenjem telefona, risivera, lap topa i drugih predmeta oduzetih prilikom policijskog pretresa.

Ona je tokom jučerašnjeg ročišta zatražila i da kao svedok bude saslušana Jana Antonijević, veštak MUP-a, koja je prema tvrdnjama Nikodinovićeve, kompromitovala dokaze jer nije navela postojeće oznake biljaka. Ona, naime, kaže da je svaka biljka imala svoj bar-kod. Umesto da se uzorkuje svaka biljka pod njenim bar-kodom, njima su dati drugi nazivi, tako da nije moguće tačno znati koliko je biljaka pronađeno na imanju i koje su biljke tačno veštačene, rekla je Nikodinović.

U nastavku suđenja koje je zakazano za 18. i 19. novembar, uvodno izlaganje započeće Svetislav Bojić, takođe iz tima branilaca Predraga Koluvije, u čijem sastavu je i Vladimir Đukanović, visoki funkcioner SNS-a i novoimenovani predsednik skupštinskog Odbora za pravosuđe.

Đukanović je, istovremeno i advokat Milana Kendije, pripadnika policije koji je uhapšen 1. jula ove godine pod sumnjama o umešanosti u slučaj Jovanjica. Kendija je, prema navodima iz optužnice, rođak Predraga Koluvije.

Đukanović pred Prvim osnovnom sudu u Begradu zastupa i brata predsednika Srbije Andreja Vučića u postupku koji je poveo protiv potpredsednika Narodne stranke Miroslava Aleksića, upravo zbog navoda o slučaju Jovanjica.

Tužilaštvo za organizovani kriminal je optužnicu u slučaju Jovanjica podigao početkom maja ove godine, a potvrđena je mesec dana kasnije.

Optužnica je zasnovana na dokazima prikupljenim nakon što je 13. novembra prošle godine uhapšen Predrag Koluvija. Njega je tog dana policija zaustavila zbog nasilničke vožnje po auto-putu u “audiju 8” sa policijskom rotacijom.

Kod njega i suvozača pronađene su policijske značke (za koje policija tvrdi da su lažne), a Koluvija je potom policajce odveo do svojih staklenika na imanju Jovanjica gde se navodno uzgajala zdrava hrana. Umesto zdrave hrane i organskih proizvoda, za šta je ovo gazdinstvo registrovano, policajci su zatekli hektare zemljišta zasađenog kanabisom.

Sve izveštaje sa suđenja u slučaju Jovanjica, možete preuzeti ovde i ovde.