Pokušaj održavanja pripremnog ročište po optužnici „Jovanjica 2“, koja okrivljene pripadnike Bezbednosno-informativne agencije, Vojno-obaveštajne agencije i policije tereti da su pružali zaštitu Koluviji i devetorici drugih optuženih za uzgajanje opojnog kanabisa, propao je – i to po 18 put. 

Ovoga puta razlog za odlaganje bilo je odsustvo okrivljenog Slaviše Milinkovića koji je u junu doživeo moždani udar i angažovanje novog branioca u timu odbrane. Razloge odlaganja BIRN je nakon završenog ročišta koje je zatvoreno za javnost, saznao od advokata Jugoslava Tintora koji u predmetu zastupa okrivljenog policajca Radovana Bojovića. 

„Nije bilo procesnih pretpostavki. Jedan okrivljeni je izostao iz zdravstvenih razloga, a za okrivljenog kome se sudi u odsustvu pojavio se nov, angažovani branilac koji nije imao vremena da se upozna sa spisima predmeta“, rekao je Tintor pojasnivši da je reč o novom advokatu okrivljenog Saše Vujisića, pripadnika Vojno-obaveštajne agencije, koji se od decembra 2019. nalazi u bekstvu. Vujisića je do sada u postupku zastupao branilac po službenoj dužnosti, da bi uoči pripremnog ročišta angažovao novog, kome sada treba vremena da se upozna sa predmetom. 

Naredno ročište nije zakazano, već će termin biti naknadno saopšten. Kako je za BIRN rekao Ivan Bajazit, advokat Predraga Koluvije, novi Vujisićev advokat je tražio 15 dana da se upozna sa predmetom. „To je vrlo ambiciozno, sam je sudija vrteo glavom, rekao je da je to malo, ali možda će to kolegi biti dovoljno”, kazao je Bajazit.  

Pre današnjeg pripremnog ročišta bilo je zakazano čak 17 termina, i svi sem jednog su bili otkazani ili odloženi, najčešće zbog bolesti okrivljenih ili njihovih advokata. Poslednje ročište otkazano je 2. septembra ove godine, zato što je traženo izuzeće zamenika tužioca Saše Drecuna. Predlog je odbijen. 

Jedno ročište je odloženo zbog zahteva za izuzeće sudije Zorana Ganića, ali je taj zahtev je odbijen.

Do prvog otkazivanja prošle godine došlo je zato što je prvo okrivljeni Predrag Koluvija, pred sam početak ročišta, otkazao punomoćje svojim advokatima. Istim advokatima, međutim, Koluvija nije otkazao punomoćje i u predmetu “Jovanjica 1”, pa je ovakav potez protumačen kao pokušaj opstrukcije postupka. 

Do sada je bilo održano samo jedno pripremno ročište, 14. juna prošle godine – pripremno ročište je nakon dva odlaganja tada uspelo da započne, ali nije bilo i završeno. 

Budući da suđenje ne može da započne dok se ne okonča pripremno ročište, današnje odlaganje znači dalje prolongiranje početka suđenja optuženim pripadnicima policije i obaveštajnih službi. S druge strane, suđenje Koluviji i zaposlenima na imanju po optužnici „Jovanjica 1“, traje od oktobra 2020. godine. 

Tužilaštvo je tokom suđenja u postupku “Jovanjica 1” tražilo spajanje ova dva predmeta, ali sudsko veće je insistiralo na tome da se odluka donese nakon održavanja pripremnog ročišta u predmetu “Jovanjica 2”. 

Treba imati u vidu i to da se ceo ovaj postupak nastavlja u svetlu najnovije odluke sudskog veća u predmetu “Jovanjica 1”, koje je na jučerašnjem ročištu odlučilo da iz spisa predmeta izdvoji dokaze prikupljene naredbom za pretres od 18. novembra 2019, tokom kog je, prema optužnici, nađeno više od 660 kg marihuana, i to one osušene, spremljene za prodaju. 

Ova odluka bi ukoliko postane pravosnažna, kako ocenjuju pojedini pravnici, mogla da promeni tok postupka “Jovanjica 1” u cilju njegove dalje relativizacije, moguće čak i prekvalifikacije krivičnog dela u lakše. Tok “Jovanjice 1” mogao bi da utiče i na sam postupak “Jovanjica 2”, a možda ga dovede i u pitanje, pa eksperti sa kojima smo razgovarali smatraju da i tu treba tražiti razlog odugovlačenja “Jovanjice 2“, čiji bi optuženi bili na dobitku ukoliko bi “Jovanjica 1” bila u međuvremenu okončana sa epilogom koji bi podrazumevao izdvajanje velikog broja dokaza iz tog predmeta zbog nezakonitosti njihovog pribavljanja. 

Inače, predmet „Jovanjica 2“ se još od podizanja optužnice oteže i odugovlači. Podsetimo da se na odluku drugostepenog Apelacionog suda o potvrđivanju optužnice čekalo dva meseca, jer Viši sud u Beogradu više od mesec dana nije uspevao da uruči rešenje o potvrđivanju optužnice za jednog od okrivljenih. 

Osim ovoga, indikativan je i podatak da je za razliku od prve optužnice, na koju branioci deset okrivljenih (uglavnom radnika imanja) nisu bili podneli niti jednu žalbu, na „Jovanjicu 2“ žalbe su podneli svi.

Poslednjih meseci intenzivirana je kampanja za diskvalifikaciju optužnica u slučaju Jovanjicu, čiji su tragovi pokušani da budu prikriveni još od same policijske akcije u novembru 2019, kada je o njoj policija ćutala danima.  

Predraga Koluviju je 13. novembra 2019. godine na auto-putu Beograd-Niš zaustavila policija zbog bahate vožnje, nakon čega je i priveden zbog posedovanja lažne policijske legitimacije, a istoga dana, policija je upala na imanje Jovanjica gde je zaplenjeno više od 60.000 biljaka kanabisa, čija je težina nakon sušenja iznosila 1,6 tona.