Pred Specijalnim sudom u Beogradu je, u svojstvu svedoka, trebalo da bude saslušan inspektor Dušan Mitić, šef operative Odeljenja za suzbijanje narkotika beogradske policije, koji je 13. novembra 2019. godine zajedno sa načelnikom tog odeljenja Slobodanom Milenkovićem, bio u timu koji je sproveo akciju otkrivanja i upada na imanje Jovanjica na kojem je pronađeno oko 65.000 biljaka kanabisa i još oko 680 kg sušenog kanabisa.

Za taj kanabis se u optužnici tvrdi da je imao nivo nedozvoljene psihoaktivne supstance THC viši od zakonom dozvoljenih 0,3 odsto.

Inspektor Mitić, koji se na prethodna dva ročišta – u aprilu i maju ove godine – nije pojavio pred sudom zbog bolovanja, danas je došao u sudnicu, ali je ročište otkazano, jer se ovoga puta nisu pojavila dvojica okrivljenih.

Na početku ročišta, sudija Zoran Ganić, predsednik sudskog veća, konstatovao je da su odsutna dvojica optuženih – Stevan Holić i Petar Živanović.

Advokat Miloš Garić, branilac Stevana Holića, rekao je da je njegov klijent odsutan, jer je jutros u osam sati imao zakazan pregled na magnetnoj rezonanci i sudu dostavio potvrdu o pregledu.

Razlozi izostanka drugog okrivljenog Petra Živanovića ostali su nepoznati, budući da o njima nije bio obavešten ni advokat optuženog Svetislav Bojić.

„Nemam informacije, možda samo kasni“, rekao je Bojić, ali se njegov klijent nije pojavio ni narednih desetak minuta koliko je još trajalo današnje ročište.

Advokati tražili da se ročište održi

Advokati okrivljenih su, uprkos nedolasku svojih branjenika, sudskom veću predložili da se današnje ročište održi, tako što bi se postupak privremeno razdvojio u odnosu na odsutnu dvojicu okrivljenih, te da se svedok sasluša.

Ovom predlogu, međutim, usprotivio se zamenik tužioca za organizovani kriminal Saša Drecun.

„Ja se protivim razdvajanju postupka, jer se radi o bitnim svedocima, koji na zahtev odbrane mogu ponovo biti pozvani da dođu u sud u svojstvu svedoka“, rekao je tužilac.

Naime, u slučaju da je svedok ispitan u odsustvu okrivljenih, njihovi advokati bi docnije mogli ponovo da zatraže saslušanje istog svedoka, pa bi njegov današnji iskaz i saznanja do kojih su došli iz tog svedočenja, advokati okrivljenih mogli da koriste za pripremu pitanja i odbrane u narednom saslušavanju. 

Sudsko veće je zato odbilo predlog advokata okrivljenih da se današnje ročište održi.

„Budući da je u pitanju odsustvo dvojice okrivljenih, smatramo da ne treba da krenemo sa glavnim pretresom“, rekao je sudija Ganić. 

Slobodan Milenković i dalje na bolovanju

Na današnjem ročištu trebalo je, takođe u svojstvu svedoka, da bude saslušan i inspektor Slobodan Milenković, načelnik Odeljenja za suzbijanje narkotika beogradske policije, koji se, međutim, kao ni prethodna dva puta, nije pojavio u sudu, jer je i dalje na bolovanju. 

„Dopisom Uprave kriminalističke policije od 13. juna 2023. sud je obavešten da je Slobodan Milenković sprečen da prisustvuje glavnom pretresu zbog bolovanja, a njegova rehabilitacija bi trebalo da bude okončana narednih nedelja“, rekao je sudija Zoran Ganić. 

Inače, nedeljnik NIN je nedavno objavio da se kroz novu sistematizaciju radnih mesta u policiji, priprema smena Slobodana Milenkovića, koji je predvodio policijsku akciju na Jovanjici, kao i da on istovremeno od tužilaštva zahteva pokretanje i trećeg postupka u ovom predmetu, koji bi istražio finansiranje nezakonitih poslova na tom imanju i koji bi mogao da odvede do pojedinaca iz državnog vrha. 

Milenković i njegov tim koji je učestvovao u otkrivanju Jovanjice, od početka su izloženi pritiscima i kampanji koja se protiv njih sprovodi preko medija pod kontrolom vlasti.

Nova odluka o izdvajanju ključnih dokaza zavisi od svedočenja inspektora 

Petorica inspektora treba da budu saslušana po nalogu Apelacionog suda koji je ukinuo odluku Višeg suda da iz predmeta izuzme dokaze koje su policajci Odeljenja za narkotike beogradske policije prikupili tokom pretresa 18. novembra 2019. godine.

Apelacioni sud je u februaru ove godine ukinuo rešenje Ganićevog veća o izdvajanju izvesnog broja dokaza iz predmeta „Jovanjica 1“ i naložio da sudsko veće ponovo razmotri ovu odluku, ali tek pošto prethodno sasluša Slobodana Milenkovića i policajce iz IV odeljenja kojim rukovodi – Ljubomira Petrovića, Miloša Juriševića, Dušana Mitića i Milana Isakova.

Sudsko veće na čelu sa sudijom Ganićem odlučilo je u novembru prošle godine da se iz predmeta „Jovanjica 1“ izdvoje dokazi pronađeni na Jovanjici prilikom pretresa obavljenog 18. novembra 2019. među kojima je oko 660 kg osušenog kanabisa.

Sud je naveo da je pretres obavljen suprotno zakonu i naredbi sudije za prethodni postupak Višeg suda u Beogradu, budući da odgovornom licu privrednog društva Jovanjica, kao ni osumnjičenom Predragu Koluviji i njegovim braniocima, nije predata naredba o pretresanju, niti su oni bili obavešteni da će pretres toga dana biti obavljen.

Apelacioni sud je odluku o izuzimanju dokaza iz postupka ocenio kao preuranjenu i zatražio da pre ponovnog odlučivanja o tim dokazima, Specijalni sud, u svojstvu svedoka, ispita Milenkovića i njegove kolege koje su obavile sporni pretres.

Do sada su salušana dva inspektora, koja su odgovarala na pitanja sudskog veća, tužilaštva i advokata okrivljenih na pretresu održanom 11. i 12. aprila ove godine.

Naredno ročište zakazano je za četvrtak, 15. jun, na kom je predviđeno saslušavanje još jednog inspektora Odeljenja za suzbijanje narkotika Milana Isakova. Sudija Ganić je, međutim, na kraju današnjeg ročišta, upitao Dušana Mitića da li bi i on mogao da dođe u sud ponovo u četvrtak, iako, kako je napomenuo, nije u obavezi da se tog dana pojavi, budući da je njegovo saslušavanje bilo predviđeno za danas. 

Mitić je rekao da je na godišnjem odmoru, ali da će se „potruditi da dođe”.

Protiv vlasnika imanja Jovanjica Predraga Koluvije vode se dva sudska postupka – „Jovanjica 1” i „Jovanjica 2” – pred Specijalnim sudom u Beogradu, a u oba se tereti da je bio organizator kriminalne grupe koja je uzgajala marihuanu za prodaju. 

Za „Jovanjicu 2“ suđenje još nije započelo, jer u ovom predmetu već dve godine sudsko veće ne uspeva da održi ni pripremno ročište, bez kog suđenje ne može da počne. Na čekanju je i „Jovanjica 1“, koja je zastala na početku faze izvođenja pisanih dokaza i koja ne može biti nastavljena dok sud ne sasluša pomenute policijske inspektore i ne donese novu odluku o izuzimanju dokaza prikupljenih tokom spornog pretresa na imanju Predraga Koluvije.