Apelacioni sud uvažio je žalbu Tužilaštva za organizovani kriminal na odluku Specijalnog suda da se iz predmeta izuzmu dokazi pronađeni na Jovanjici 18. novembra 2019, uz zaključak da se takva odluka prvostepenog suda „za sada se ne može prihvatiti“ i da je „preuranjena“. 

Podsetimo, sudsko veće, na čijem je čelu sudija Zoran Ganić, tokom ročišta u predmetu „Jovanjica 1“ održanom 22. novembra prošle godine, odlučilo je da se dokazi izuzmu, navodeći je pretresanje prostorija Jovanjice toga dana obavljeno suprotno zakonu i naredbi sudije za prethodni postupak Višeg suda u Beogradu, budući da odgovornom licu privrednog društva Jovanjica, kao ni osumnjičenom Predragu Koluviji i njegovim braniocima, nije predata naredba o pretresanju, niti su oni bili obavešteni da će pretres biti toga dana biti obavljen.

Uz obrazloženje da su dokazi po načinu nastanka nezakoniti, pa da se ne mogu koristiti u postupku, Specijalni sud je tada odlučio da se iz spisa predmeta moraju izdvojiti:

  • Zapisnik o pretresanju stana i drugih prostorija od 18.11.2019. godine, kao i potvrda o privremeno oduzetim predmetima
  • Izveštaji o forenzičkom pregledu lica mesta koje su obavili policajci policijske stanice Stara Pazova od 20.11.2019. godine i od od 24.11.2019. godine
  • Zapisnik o veštačenju Nacionalnog centra za kriminalističku forenziku (NCKF) od 25.11.2019. godine 
  • Jedna strana zapisnika o veštačenju NCKF od 02.12.2020. godine
  • Ispravka zapisnika o veštačenju od 06.02.2020. godine  

Prema navodima iz optužnice i iskaza policijskih inspektora Četvrtog odeljenja beogradske policije na čijem je čelu Slobodan Milenković, koji je i predvodio akciju na Jovanjici, tokom tog četvrtog pretresa, obavljenog 18. novembra, pronađeno je više od 660 kilograma osušenog kanabisa. Tada su pronađeni i rokovnici u kojima su upisivane smene ljudi koji su se, prema navodima optužnice, bavili proizvodnjom i prodajom opojne droge.

Na istom ročištu, nakon što je sudija Ganić saopštio odluku o izuzimanju dokaza iz predmeta, zamenik tužioca za organizovani kriminal Saša Drecun je rekao da nije očekivao da će biti izopšteni krunski dokazi tužilaštva. Dodao je i da su sve nejasnoće u vezi sa spornim pretresom mogle biti rasvetljene da je sudsko veće prihvatilo predlog sa prethodnog ročišta da se sasluša inspektor Slobodan Milenković i četvorica njegovih kolega koje su učestvovale u pretresu Jovanjice, oko čega su se saglasili i tužilaštvo i odbrana.

Upravo zbog ovoga je Apelacioni sud odluku o izuzimanju dokaza iz postupka ocenio kao preuranjenu i zatražio da pre ponovnog odlučivanja o dokazima, Specijalni sud ispita u svojstvu svedoka Milenkovića i njegove kolege koje su obavile sporni pretres – Dušana Mitića, Ljubomira Petrovića, Milana Isakova i Miloša Juriševića.

Njihovo saslušanje saglasno su tražili tužilaštvo i odbrana još pre nego što je Specijalni sud doneo rešenje o izuzimanju dokaza, a na ovo je u obrazloženju odluke podsetio i Apelacioni sud.

Saslušanjem policajaca bi se, navodi se dalje, „utvrdile sve okolnosti u vezi sa nejasnoćama i nepreciznostima u odnosu na pretresanje i zapisnik o pretresanju, pa je po oceni ovog suda, pre ispitivanja ovih lica, odluka o izdvajanju navedenih dokaza preuranjena“.

Apelacioni sud zbog svega ovoga vratio je prvostepenom Sudu za organizovani kriminal predmet na ponovno odlučivanje. 

„U ponovnom postupku prvostepeni sud će postupiti po primedbama ovog suda, razmotriti saglasan predlog stranaka o ispitivanju svedoka policijskih službenika na okolnosti pretresanja prostorija Privrednog društva “Jovanjica” navedenog dana, a nakon čega će moći da donese pravilnu i na zakonu zasnovanu odluku, za koju će dati jasne i nedvosmislene razloge“, zaključuje se u rešenju Apelacionog suda.

Nakon skoro tri i po meseca pauze u suđenju „Jovanjica 1“ do kog je došlo posle odluke o izuzimanju dokaza, Specijalni sud bi sada trebalo da zakaže novo ročište, na kom će biti poznato da li će sudsko veće saslušati Slobodana Milenkovića i njegove kolege, kako je to naložio drugostepeni sud. Nakon tog saslušanja, sudsko veće Specijalnog suda moglo bi da donese novu odluku o izdvajanju pomenutih dokaza iz spisa predmeta. 

Inače, zbog pauze u postupku „Jovanjica 1“, došlo je i do dodatnog zastoja u zakazivanju novog termina za održavanje pripremnog ročišta u predmetu „Jovanjica 2“.

Prema informaciji koju je BIRN u februaru ove godine dobio iz Višeg suda, termin za pripremno ročište u postupku “Jovanjica 2” nije zakazivan, “a biće zakazan kada bude odlučeno po žalbi na rešenje o izdvajanju dokaza, iz razloga celishodnosti.“

Optužnica Jovanjica 2“ tereti mahom pripadnike policije, Bezbednosno-informativne agencije i Vojno-obaveštajne agencije za pružanje zaštite prvookrivljenom Predragu Koluviji, vlasniku plantaže Jovanjica. 

Suđenje ne može da započne dok se ne održi pripremno ročište, koje je do sada otkazivano čak 18 puta. Ako se ovako nastavi, u maju bi odbrana mogla da obeleži dvogodišnjicu odlaganja da se ovaj deo sudskog procesa okonča. 

Predraga Koluviju, vlasnika kompanije Jovanjica, novembra 2019. godine na auto-putu Beograd-Niš zaustavila je policija zbog bahate vožnje, nakon čega je i priveden zbog posedovanja lažne policijske legitimacije. Istog dana, policija je upala na njegovo imanje kod Stare Pazove, gde je, pronađeno oko 66.000 biljaka kanabisa i oko 660 kilograma osušene marihuana, koja se sada kao dokaz osporava.

Protiv Koluvije se vode dva sudska postupka – Jovanjica 1 i Jovanjica 2 – pred Specijalnim sudom u Beogradu, a u oba se tereti da je bio organizator kriminalne grupe koja je uzgajala marihuanu za prodaju.