Poslednje ročite u procesu „Jovanjica 1“ održano je još 22. novembra prošle godine, a na njemu je sudsko veće izuzelo neke od ključnih dokaza pribavljenih na Jovanjici tokom policijskog pretresa koji je obavljen na tom imanju 18. novembra 2019. godine, uz konstataciju da su pribavljeni nezakonito. 

Tokom tog pretresa pronađeno je više od 660 kilograma osušenog kanabisa, spremnog za prodaju. Tada su pronađeni i rokovnici u kojima su upisivane smene ljudi koji su se, prema navodima optužnice, bavili proizvodnjom i prodajom opojne droge. Sudsko veće je ove dokaze ocenilo kao nezakonito pribavljene, jer pomenutom pretresu nisu prisustvovali okrivljeni Predrag Koluvija niti njegovi advokati, a svedoci tog pretresa bile su Jelena Gemeri i Nevena Stanišić, obe zaposlene na Jovanjici. 

Tu odluku saopštenu usmeno na ročištu 22. novembra prošle godine, sudsko veće je 20 dana kasnije, 8. decembra, pretočilo u pisano rešenje, na koje je Tužilaštvo za organizovani kriminal, kako BIRN saznaje, sutradan uložilo žalbu, o kojoj treba da odluči Apelacioni sud u Beogradu.

Međutim, od tada, pa do 31. januara, kada je BIRN dobio poslednju informaciju iz Apelacionog suda, žalba i predmet „Jovanjica“ još uvek nisu bili stigli do tog suda, koji treba da donese konačnu odluku o tome hoće li jedan od ključnih dokaza tužilaštva biti izbačen iz predmeta. 

Tek nakon toga, Viši sud će zakazati novo ročište, a do tada na čekanju je i „Jovanjica 2“, za koju sudsko veće ne uspeva da održi ni pripremno ročište i to već godinu i devet meseci. 

Jovanjica pala u zaborav javnosti

U međuvremenu, na ovaj već teško „ranjen“ predmet, pala je prašina, mediji ga i ne pominju, a iz pritvora je, uz jemstvo, kako BIRN saznaje, izašao i poslednji okrivljeni, Sergej Mrđa

U performansu u kom su uloge precizno podeljene – postoji i tužilac i sudsko veće i advokati i prvi i drugi stepen, sve je tu – prvookrivljeni je izabrao ulogu poljoprivrednika, koji čekajući ponovni dolazak u sudnicu, nesebično deli savete iz te oblasti na društvenim mrežama i žali se na ukaljan ugled, usput podnoseći krivične prijave protiv novinara, i to samo zato što izveštavaju o onome što je izgovoreno na suđenju, inače, otvorenom za javnost. Jednu takvu podneo je i protiv BIRN-a, a prvo ročište zakazano je za 13. februar. 

Predmet, kome je, uz asistenciju provladinih medija, „noge lomio“ ceo državni vrh, uključujući i predsednika Republike, relativizovan je, ispolitizovan i kriminalizovan napadima na sve koji radili na razotkrivanju te plantaže. Predsednik je više puta stao u odbranu Jovanjice, a poslednji put je to učinio na jučerašnjem zasedanju Skupštine, inače, posvećenom pregovorima o Kosovu. Odgovarajući na izlaganje Miroslava Aleksića iz Narodne stranke, koji je prvi od političara 2019. godine progovorio o Jovanjici, Vučić se, između ostalog, dotakao i ovog slučaja.

„To što je sudski dokazan lažov, to je možda jedan jedinstven slučaj u ovoj sali, sudski dokazan, ali je to za sve ono što je lagao oko Jovanjice. Danas mu se nešto smanjila priča oko Jovanjice, ako ste primetili. Jovanjicu više ne pominje pošto je dokazano i na sudu kako je lagao i izmišljao, a nemojte da vam govorim koji su mu kriminalci iz policije takve stvari govorili da izmišlja i zbog čega,“ rekao je Vučić na jučerašnjem zasedanju parlamenta na kom je trebalo da govori o Kosovu. 

Odluka o izmicanju dokaza na kojima je jednim delom stajao taj predmet, kod posmatrača ovog suđenja ostavlja utisak onog poslednjeg eksera koji se zakucava u kovčeg. Zato je malo verovatno da će odluka Apelacionog suda o izuzimanju dokaza, ma kakva ona bila, nešto bitno promeniti – iako je jasno da u optužnici postoje brojni dokazi da je reč o nelegalnoj proizvodnji enormnih količina marihuane, već tri godine javnosti se šalje pogrešna slika da je Jovanjica zapravo plan za rušenje Aleksandra Vučića.

Međutim, po mišljenju pojedinih pravnih eksperata, čak i ako Apelacioni sud potvrdi odluku Višeg suda, s pravnog aspekta, to ne bi trebalo ključno da utiče na optužnicu i nastavak procesa jer je na Jovanjici, osim pomenutog paketa sa 660 kilograma osušenog kanabisa, pronađeno i 66.000 stabljika te biljke, a veštačenje većine uzoraka je pokazalo veće prisustvo psihoaktivne supstance – THC od zakonom dozvoljenih 0,3 odsto. 

Dugo putovanje jedne žalbe

Putovanje žalbe Tužilaštva za organizovani kriminal na odluku Višeg suda o izuzeću dokaza iz predmeta „Jovanjica 1“, reklo bi se po odgovoru koji je BIRN-u stigao iz Višeg suda, bilo je dugo, jer sudsko rešenje nije moglo biti uručeno okrivljenima i optuženima. 

Procedura je, naime, takva da nakon što sudsko veće napiše odluku, ona se šalje tužilaštvu i okrivljenima, odnosno njihovim braniocima. Rokovi za ulaganje žalbe počinju da teku od momenta kada svi učesnici u sporu prime rešenje. Tek kada taj rok istekne, Viši sud rešenje i pristigle žalbe šalje drugostepenom Apelacionom sudu. 

„Predmet `Jovanjica 1` poslat je dana 25.01.2023. godine Apelacionom sudu u Beogradu radi odlučivanja po žalbi TOK-a na rešenje suda od 08.12.2022. godine, nakon što je izvršena dostava rešenja svim okrivljenima i braniocima“, navodi se u odgovoru BIRN-u iz Višeg suda.

Kako rešenje suda nosi datum 8. decembar 2022, a predmet je Apelacionom sudu upućen tek 25. januara, očito da okrivljeni i branioci odugovlačili sa prijemom pošte.

Međutim, dugo putovanje žalbe nastavljeno je i nakon što ju je Viši sud konačno poslao Apelacionom. Prema odgovoru koji je BIRN dobio iz Apelacinog suda 31. januara, taj predmet je, u tom trenutku, već šest dana lutao između ova dva suda, jer ga u Apelaciji još nisu bili  dobili. BIRN je Apelacionom sudu sinoć uputio još jedan dopis sa pitanjem da li je u međuvremenu predmet stigao, ali do objavljivanja ovog teksta, odgovor nismo dobili. 

A kad konačno stigne do njih, Apelacioni sud bi odluku Višeg suda o izuzimanju pomenutih dokaza mogao da potvrdi, da preinači ili da ukine i vrati na ponovno odlučivanje sudskom veću. Ova poslednja mogućnost dodatno bi prolongirala nastavak suđenja, jer bi na novu odluku sudija opet mogla biti uložena žalba, što za sobom povlači opet onaj njen dug put od Višeg suda do advokata optuženih i do Apelacije s početka ove priče. 

Kako bi eventualna odluka Apelacije o izuzimanju dokaza mogla uticati na optužnice 

Advokat Vladimir Gajić u izjavi za BIRN kaže da on lično sumnja da bi Apelacioni sud mogao da ukine odluku Višeg suda o izuzimanju dokaza iz predmeta, ukoliko su tačni razlozi zbog kojih je takva odluka doneta.

„Jer ako je tačno ono što sam mogao da vidim iz medija da je taj dokaz kontaminiran činjenicom da okrivljeni nije imao advokata prilikom tog pretresa, niti je sam prisustvovao, to je jedan propust koji mora da trpi sankciju izdvajanja dokaza iz spisa, to je jedno pravilo kojeg uvek mora striktno da se pridržava, jer prava okrivljenog ne smeju da se krše bez obzira ko je u pitanju.“

Ukoliko je tačno da advokati i optuženi nisu prisustvovali pretresu od 18. novembra 2019, dodaje Gajić, to je propust kakav policija i tužilaštvo ne smeju da naprave i inače ga retko čine, pogotovo kada je u pitanju specijalno tužilaštvo.

„Ako nisu mogli da obezbede odabranog branioca prilikom tog pretresa, s obzirom na to da su morali brzo i efikasno da deluju, oni su mogli da mu obezbede branioca po službenoj dužnosti. Na takav način tužlac i policija rešavaju ovakav problem. Pošto je tužilac dominus litis u istražnom postupku, sva je odgovornost na njemu i sad da li je u konkretnom slučaju napravljen propust od strane policije ili tužioca sve je jedno, jer je tužilac odgovoran i neko ko dominira tom istragom,“ kaže Gajić.

Advokat Gajić smatra i da eventualna potvrda odluke Višeg suda o izuzimanju dokaza, među kojima je i paket od 660 kilograma osušenog kanabisa, ne može bitno da utiče na dalji tok postupka.

„S obzirom da je na Jovanjici pronađeno ukupno oko četiri tone biljaka, ovih 660 kilograma ne može bitno da utiče, jer ona smanjuje ukupnu količinu, koja je svejedno, ogromna. E sad, ukoliko je to deo dokaza koji ukazuje da je osušena marihuana bila namenjena za prodaju, svejedno bi sud mogao da zaključi iz one druge ogromne količine da je ta proizvodnja bila namenjena prodaji, kada ta droga za to bude pripremljena. Tako da ja mislim da to nema veliki uticaj.“ 

Dodatno prolongiranje početka suđenja za “Jovanjicu 2”

Prema informaciji koju je BIRN dobio iz Višeg suda i „Jovanjica 2“ čeka odluku Apelacionog suda.

„Termin za priprimno ročište u postupku ’Jovanjica 2’ nije zakazan, a biće zakazan kada bude odlučeno po žalbi na rešenje o izdvajanju dokaza, iz razloga celishodnosti.“

I tako se na ovaj način dodatno prolongira vreme za početak suđenja po optužnici „Jovanjica 2“ kojom su okrivljeni mahom pripadnici policije, Bezbednosno-informativne agencije i Vojno-obaveštajne agencije za pružanje zaštite prvookrivljenom Predragu Koluviji, vlasniku plantaže Jovanjica. 

Suđenje ne može da započne dok se ne održi pripremno ročište, koje je do sada otkazivano čak 18 puta. Ako se ovako nastavi, u maju bi odbrana mogla da obeleži dvogodišnjicu uspešnog izbegavanja da se ovaj deo sudskog procesa okonča. 

Advokat Gajić smatra da se ovo ne bi dogodilo da su „Jovanjica 1“ i „Jovanjica 2“ spojeni u jedan predmet.

„To mi je potpuno nejasno, ovoliko vreme koje je prošlo od momenta kada su se stekli svi procesni uslovi da se ta dva postupka spoje u jedan i razlozi za ovoliko prolongiranje su neverovatni i neobjašnjivi, tako da to stvarno dovodi u sumnju način na koji sud donosi odluke u tom predmetu.“ 

Poslednje pripremno ročište odloženo je 23. novembra prošle godine zbog odsustva okrivljenog Slaviše Milinkovića, koji je u junu doživeo moždani udar i angažovanje novog branioca u timu odbrane. Za prethodnih 17 otkazanih termina bilo je dosta domišljatih razloga – od otkazivanja punomoćja advokatima pred sam početak ročište, do zahteva za izuzeće sudije i tužioca i sprečenosti advokata i optuženih da ročištu prisustvuju…  

Predraga Koluviju, vlasnika kompanije Jovanjica, novembra 2019. godine na auto-putu Beograd-Niš zaustavila je policija zbog bahate vožnje, nakon čega je i priveden zbog posedovanja lažne policijske legitimacije. Istog dana, policija je upala na njegovo imanje kod Stare Pazove, gde je, pronađeno oko 66.000 biljaka kanabisa i oko 660 kilograma osušene marihuana, koja se sada kao dokaz osporava.
Pred Specijalnim sudom u Beogradu pokrenuta su dva sudska postupka i u Predrag Koluvija. Oobe optužnice prvooptuženi je Predrag Koluvijabe ga kvalifikuju kao organizatora kriminalne grupe. 

NAPOMENA:

Ubrzo nakon što je objavljen tekst, BIRN je dobio odgovor iz Apelacionog suda u Beogradu u kome se navodi da je predmet u taj sud stigao 25. januara ove godine, ali da još uvek nije većan. Iz ovog odgovora ostaje nejasno kako je prema današnjoj proveri evidencije ovog suda predmet stigao 25. januara, kada je iz istog suda 31. januara BIRN-u rečeno da predmet Jovanjica po pomenutoj žalbi još uvek nije stigao u sud.