Predsednik sudskog veća, sudija Zoran Ganić obavestio je prisutne da spisi predmeta „Jovanjica 1“ do početka današnjeg ročišta nisu stigli iz Vrhovnog kasacionog suda (VKS), u koji je predmet poslat pošto su advokati prvookrivljenog Predraga Koluvije podneli zahtev za zaštitu zakonitosti. Sudija Ganić obavestio je učesnike u postupku da će naredno ročište biti održano 19. jula ove godine.

Nakon okončanja pretresa, Ivan Bajazit, jedan od Koluvijinih branilaca, rekao je novinarima ispred suda da je odbrana prvooptuženog podnela zahtev za zaštitu zakonitosti protiv pravosnažnog rešenja o produženju kućnog pritvora njihovom klijentu. 

„Bez predmeta da se sudi ne može, a predmet je blagovremeno otišao u Vrhovni sud radi odluke po zahtevu. Danas se nije vratio i mi, jednostavno, nismo mogli danas da održimo pretres, jer nije bilo procesnih pretpostavki za to“, rekao je Bajazit koji nije mogao da precizira kada je odbrana podnela zahtev VKS-u, ali je dodao da sigurno ima mesec dana. 

Inače, na današnjem pretresu trebalo je da budu saslušana tri svedoka. Budo Brajović, koji je bio spoljni saradnik imanja Jovanjica i njegovog vlasnika Predraga Koluvije, zatim Milica Milosavljević, koja je bila zaposlena u računovodstvu Jovanjice i Slava Petrović, eksterni knjigovođa.

Foto: Ivan Bajazit

Na današnje ročište su došla dva svedoka, a treći, Slava Petrović je, kako je rekao sudija Ganić, opravdala sudu svoj izostanak.

Odmah nakon toga za reč se javio Koluvijin advokat Aleksandar Živanović koji je rekao da odbrana provookrivljenog odustaje od predloga da se ta svedokinja sasluša i da predlažu da se na sudu pročita njen iskaz iz istrage. 

Zbog odlaganja današnjeg ročišta, svedoci koji su danas došli u sud, biće saslušani na narednom ročištu u julu. Inače, javnosti bi najviše pažnje moglo privući svedočenje Buda Brajovića koji, kako je rekao tokom saslušanja u istrazi u decembru 2019, nije bio zaposlen na Jovanjici, već je bio saradnik na naučnim projektima. Kako je tada rekao, radio je na projektu izgradnje centra u Lešku za otkup i preradu organske hrane i na podizanju organske proizvodnje na teritoriji Kosova i Metohije. 

„Radi se o projektu Vlade Republike Srbije u koordinaciji sa Kancelarijom za Кosovo i Metohiju,“ rekao je Brajović tada i dodao da je on bio jedan od koordinatora poslova koji su započeli septembra 2018. godine.

Brajović je tada rekao i da je Jovanjica donirala trafo-stanicu Poljoprivrednoj školi u Lešku i da je ta donacija iznosila oko 20.000 evra.

Rekao je i da je Kancelarija za Kosovo i Metohiju (na čijem je čelu tada bio aktuelni ambasador u SAD Marko Đurić) zamolila gazdinstvo Jovanjica, kao najvećeg proizvođača organske hrane, da pomognu u organizaciji organske proizvodnje na Kosovu, da je njega pozvao Koluvija i da su „otišli da obiđu jedan dom u Trsteniku, isti kao što je u Lešku, na imanje u Borovu, da su tamo bili on, Predrag Koluvija, Damjan Jović i Slađana Marković ispred Kancelarije“. Rekao je i da im je Kancelarija dala „apsolutno odrešene ruke i punu podršku za bilo šta što je trebalo da urade“.

Potrebno da se postupci u predmetu Jovanjica ubrzaju

Koluvijin advokat Ivan Bajazit je nakon pretresa novinarima ispred suda još rekao da odbrana želi da „nagovesti predsedniku sudskog veća da se ovaj postupak ubrza“. 

„Ja se nadam da ćete taj predlog čuti već sutra za kada je zakazano pripremno ročište za ’Jovanjicu 2’ i tu ćemo izneti stav da je odbrani Predraga Koluvije u interesu da se ovaj postupak skrati, ubrza i što pre okonča. Međutim, vidim da je plan predsednika veća već unapred donet i da se on toga drži, a to je po nama jako sporo“, rekao je Bajazit dodavši da je nedovoljno saslušavati svega 2-3 svedoka na jednom ročištu u situaciji kada ih ima stotine.

„Zašto se sudi samo sat ili dva? Zašto ne bi ispunili ceo radni dan i sudili od pola 3 do pola 6 ili pola 7, pa pozvali 5-6 svedoka? Mnogo bi išlo brže“, zaključuje Bajazit. 

Na primedbu novinara da ne može da prebaci sudskom veću što već godinu dana nije održano pripremno ročište za „Jovanjicu 2“, jer se ono stalno odlaže zbog izostanaka okrivljenih i njihovih advokata, Bajazit odgovara da je on u tom predmetu tek odnedavno.

„Ja od kada sam ušao u taj predmet insistiram da ’Jovanjica 2’ počne, a verujte, insistiram i da završimo“, tvrdi Bajazit i kaže da se nada da će se sutra pripremno ročište održati. 

Termin za održavanje pripremnog ročišta u predmetu „Jovanjica 2“ poslednji put je pomeren 6. aprila ove godine baš zbog zahteva advokata Bajazita da dobije dodatno vreme kako bi se upoznao sa predmetom u kom će ubuduće zastupati Koluviju umesto dotadašnjeg Aleksandra Živanovića koji ga je branio po službenoj dužnosti. 

Predrag Koluvija uhapšen je 13. novembra 2019. godine kada ga je na auto-putu Beograd-Niš u njegovom „audiju“ zaustavila policija zbog bahate vožnje, nakon čega je i priveden zbog posedovanja lažne policijske legitimacije, a istoga dana, policija je upala na imanje Jovanjica gde je zaplenjeno 649 kilograma osušene marihuane i 65.581 stabljika ove opojne droge u sirovom stanju ukupne težine 3.954 kilograma.

Osim ove, u slučaju „Jovanjica“ podignuta je još jedna optužnica, kojom su obuhvaćeni uglavnom pripadnici policije i bezbednosnih službi. Njihov zadatak je bio da pružaju zaštitu Koluviji i ostalim uzgajivačima marihuane. Suđenje za „Jovanjicu 2“ još nije započelo, jer ni već godinu dana sudsko veće ne uspeva da održi pripremno ročište. Sledeće pripremno ročište zakazano je za petak, 10. jun.