Početak suđenja inspektoru Milanu Isakovu, koji je učestovao u otkrivaju Jovanjice, i još dvojici inspektora koji su optuženi za zloupotrebu službenog položaja, odloženo je danas pošto se jedan od okrivljenih nije pojavio na ročištu zbog bolesti.

Na suđenje nije došao inspektor IV odeljenje beogradske policije Miloš Vešović, čiji advokat je sudiji priložio izveštaj lekara o bolesti. U sudnici je osim advokata dvojice oštećenih bila i tužilac Danijela Kljajić, a ne tužiteljka Željka Nikolaidis koja je 4. septembra ove godine u skraćenom postupku potpisala optužni predlog. 

Na sudu se nije pojavila ni tužilac Jelena Stevančević koja je prvobitno vodila ovaj predmet, a koji joj je oduzet dok je bila na bolovanju i dodeljen tužiteljki Nikolaidis, koja je optužni predlog potpisala u ekspresnom roku.

BIRN saznaje da je tužiteljka Stevančević poslala dopis višem javnom tužiocu Nenadu Stefanoviću da joj izda obavezujuće upustvo za dalje postupanje u ovom predmetu. U tom dopisu ona je izrazila neslaganje sa kvalifikacijom dela, koje se odnosi na zloupotrebu službenog položaja. Napisala je da u optužnom predlogu postoji još grešaka i ukazala je na njih. Izvor BIRN-a kaže da se tužiteljka Stevančević veoma oštro suprostavila i da je tražila da ako već mora da ostane kvalifikacija krivičnog dela zloupotreba službenog položaja, da u tom slučaju traži da viši javni tužilac Nenad Stefanović izda obavezujuće upustvo, odnosno da joj time naloži da mora da postupa po tom optužnom predlogu onako je napisan. 

Inspektori Miloš Knežević, Milan Isakov i Miloš Vešović optuženi su da su izvršili krivično delo zloupotreba službenog položaja, kao i zlostavljanje i mučenje, dok se Milošu Veštoviću na teret stavlja i krivično delo teška telesna povreda.

Optužni predlog protiv trojice inspektora IV odeljenja – Kneževića, Isakova i Vešovića, potpisan je 4. septembra ove godine, samo dva dana uoči svedočenja Isakova pred Specijalnim sudom u svojstvu svedoka u postupku „Jovanjica 1“. Isakov je zajedno sa Slobodanom Milenkovićem, tadašnjim načelnikom IV odeljenja beogradske policije, bio u službenom automobilu koji je Predraga Koluviju, suvlasnika kompanije Jovanjica, 13. novembra 2019. godine zaustavio na auto-putu Beograd-Niš zbog bahate vožnje, nakon čega je i uhapšen.

Isakov je tokom svedočenja 6. septembra ove godine pred sudskim većem sudije Zorana Ganića rekao da su državne – vojne i političke strukture, umešane u kriminal na Jovanjici i da su stale u odbranu prvookrivljenog Predraga Koluvije. Samo nekoliko sati po završetku svedočenja Milana Isakova, Više javno tužilaštvo u Beogradu objavilo je saopštenje da je baš tog dana uputilo optužni predlog zbog zloupotrebe službenog položaja protiv Isakova i dvojice njegovih kolega Višem sudu na dalje postupanje, nakon čega je za danas bilo zakazano prvo ročište.

U optužnom predlogu, koji je u skraćenom postupku, 4. septembra ove godine potpisala Željka Nikolaidis, tužiteljka Višeg javnog tužilaštva u Beogradu, navodi se da su se trojica inspektora 28. septembra 2022. godine u vremenu od 23 časa do ponoći, po prethodnom dogovoru između Milana Isakova i oštećenog B.H, odvezla službenim vozilom IV odeljenja i sastala se sa oštećenima B.H. i M.M. na jednom od sporednih puteva koji vodi do Višnjićke ulice u Beogradu, iza benzinske stanice Knez Petrol u Višnjičkoj 45.

Susret se, prema navodima u optužnom predlogu, dogodio zbog toga što je trebalo da oštećeni B.H. i M.M. okrivljenom inspektoru Isakovu vrate tri nargile, koje im je on dao na korišćenje tokom leta uz određenu novčanu nadoknadu.

Milan Isakov je, kako se navodi u optužnom predlogu, zatražio od oštećenih da mu predaju 1.400 dinara za korišćenje nargila i 100 evra za jednu od nargila koja je bila polomljena. Oštećeni su umesto toga ponudilili da kupe novu nargilu, iako, kako piše u optužnom aktu, ona nije bila polomljena njihovom krivicom. Nakon toga, kako dalje piše, Isakov je počeo da im se obraća rečima da su prevaranti, da moraju to veče da mu stvore 100 evra, te da je tada izvadio i svoju službenu značku sa službenom legitimacijom, kojom je oštećenima pokazao da on ima svojstvo policijskog službenika. U optužnom predlogu se konstatuje da je tom prilikom postupio suprotno članu 37. Zakona o policiji, zloupotrebivši svoj službeni položaj, govoreći oštećenima da se on „bavi mnogo opasanim poslom i da se ne zajebavaju sa njim“. Posle ovoga je, piše dalje, oštećeni BH iz novčanika izvadio 13.000 dinara i dao ih Isakovu na ime korišćenja nargila, kao i za onu koja je polomljena. Oštećeni su se potom uputili ka svom vozilu u nameri da odu. 

Međutim, okrivljeni su, kako se navodi dalje u optužnom predlogu, kršeći Zakon o policiji, zaustavili oštećene, uz povike – „Policija, ruke na krov, dajte lične karte“! Zatim su ih legitimisali, vezali lisicama i tukli rukama i nogama po glavi i telu.

Milan Isakov je, prema navodima optužnice, nakon toga zapretio oštećenima da će im, ukoliko ih budu prijavili, snositi ozbiljne posledice. Zadavali su oštećenima, kako piše, veći broj udaraca po glavi i telu i obraćali im se pogrdnim rečima i pretili im na taj način što su im rekli da se “raspitaju po gradu ko je Milan iz IV odeljenja, da su oni iz IV odeljenja kraljevi grada, da budu srećni kako su prošli, jer oni inače ovakve stvari rešavaju tako što seku noseve i prste”. Zapretili su, navodno, jednom od oštećenih da će “jesti šljunak, ukoliko ne spusti ruku sa vilice, da će ga vući za kuku, te ako nekome budu pričali o ovome, da će pozvati nekoga da im stavi 200-300 grama marihuane da leže pet godinica u zatvoru, da će poslati zaražene narkomane da oštećene i njihove roditelje zaraze špricevima, da će zlostavljati njihove porodice i da bi mogli da dožive scene koje nisu videli ni u filmu, da su oni najjači u gradu i da sarađuju sa mnogo jakim ljudima”.

Okrivljeni su oštećenima, kako piše, udarcima naneli niz lakih telesnih potvrda, dok je okrivljeni inspektor Miloš Vešović, kako se sumnja, teško telesno povredio B.H. kod koga je došlo do perforacije leve bubne opne nakon što ga je Vešović udario otvorenom šakom po glavi.

Tužiteljka Nikolaidis u optužnom predlogu traži da sud inspektorima Kneževiću i Isakovu izrekne zatvorske kazne u trajanju od dve godine i šest meseci, dok za Vešovića traži jedinstvenu kaznu zatvora u trajanju od tri godine i dva meseca, kao i da se svim okrivljenima izrekne zabrana vršenja poziva policijskog službenika u trajanju od 5 godina. 

Šta je prethodilo krivičnom postupku i ima li veze sa predmetom Jovanjica

Događaj koji se opisuje u optužnom predlogu o nasilju zbog nargila zbio se dva meseca nakon što je inspektor Slobodan Milenković u julu prošle godine saslušan u svojstvu građanina u Višem javnom tužilaštvu, a sve posle intervjua koji je za prorežimski tabloid Objektiv dala bivša državna sekretarka policije Dijana Hrkalović koja je rekla da Milenković „radi drogu“. Hrkalovićeva, protiv koje je takođe u toku suđenje zbog krivičnog dela trgovina uticajem, pomenuti intervju je dala nakon što je izašla iz pritvora iz kog ju je izbavio advokat i visoki funkcioner SNS-a Vladimir Đukanović, odmah pošto ga je angažovala zamenivši dotadašnji advokatski tim iz kancelarije Seada Spahovića. 

Godinu dana pre ovoga, 2021. godine, prema nedavnom svedočenju inspektora Dušana Mitića u predmetu Jovanjica, krenuli su žestoki pritisci na inspektore IV odeljenja, kada dobijaju i informacije o tome da im je ugrožena bezbednost.

„Saznajemo da je postignut dogovor državnih službi da nas likvidiraju“, rekao je svedočeći inspektor Mitić, svedočeći u postupku „Jovanjica 1“ o „nenormalnim“ pritiscima koji su stizali sa najviših pozicija u državi – od Bratislava Gašića, bivšeg direktora BIA, a danas ministra policije, jednog od šefova BIA Mirka Škera, ali i samog postupajućeg tužioca u predmetu Jovanjica Saše Drecuna.

Nakon ovog svedočenja, u avgustu ove godine Milenkovićev i Mitićev advokat Zdenko Tomanović objavio je da su dvojica inspektora smenjena sa svojih pozicija u IV odeljenju ocenivši taj potez kao „osvetu policajcima i pritisak pred dolazeće svedočenje“.

Ubrzo potom smo čuli i da su Milenković i Mitić od nadležnih zatražili da im se hitno dodeli fizička zaštita nakon što su iz kredibilnih izvora došli do informacija da im je ugrožena bezbednost. Od 4. septembra obezbeđuje ih Specijalna antiteroristička jedinica (SAJ).

Međutim, pre dva dana ponovo se oglasio advokat Tomanović sa novim informacijama prema kojima je sve pripremljeno za likvidaciju inspektora Milenkovića i Mitića i da je već je plaćeno 500.000 evra za Milenkovićevo ubistvo, a da se sumnja da je isto toliko plaćeno i za Mitićevu likividaciju.

Ko tuži i sudi 

Optužni predlog protiv Isakova, Kneževića i Vešovića potpisala je Željka Nikolaidis, ista ona tužiteljka koja je u julu 2022. godine saslušavala Milenkovića zbog optužbi Hrkalovićeve. Kako je tada pisao nedeljnik Vreme, tokom prvog informativnog razgovora sa inspektorom Milenkovićem u julu prošle godine, tužiteljka Željka Nikolaidis ga je dočekala dok je “pijuckala kafu iz šolje sa amblemom BIA”. Pojedini mediji je označavaju kao partijsku tužiteljku, koja uživa veliko poverenje glavnog višeg tužioca Nenada Stefanovića.

Inače, kako su pisali mediji, ovaj predmet je prethodno vodila tužiteljka Jelena Stevančević, kojoj je predmet oduzet dok je bila na bolovanju. Predmet je zatim dodeljen tužiteljki Nikolaidis, koja je optužni predlog potpisala u ekspresnom roku.

Sudija u postupku protiv Kneževića, Isakova i Vešovića je sudija Milan Grkinić, koji je starijoj populaciji najpoznatiji po tome što je bi član sudskog veća tadašnjeg Četvrtog opštinskog suda u Beogradu, koje je donelo odluku o ukidanju pritvora Dejanu Milenkoviću Bagziju, tada pripadniku tzv. zemunskog klana, zbog učešća u neuspelom atentatu na premijera Zorana Đinđića u februaru 2003. godine kod hale Limes, današnja Beogradska ili Štark arena. Dvadeset dana kasnije Đinđić je ubijen hicima iz snajpera ispred zgrade Vlade Srbije. 

Sledeće ročište je zakazano za 1. novembar 2023. godine.

Više javno tužilaštvo “savetuje” novinare kako da izveštavaju sa suđenja

Nakon što je BIRN objavio ovaj tekst, Više javno tužilaštvo u Beogradu izdalo je saopštenje u kom se navodi da je tužiteljka Jelena Stevančević “podnela zahtev za presignaciju predmeta, koji je tretiran kao zahtev za izuzeće, te da je odlukom Glavnog javnog tužioca u VJT u Beogradu izuzeta iz daljeg postupanja u predmetu zbog pristrasnosti”.

Isto saopštenje Više javno tužilaštvo je iskoristilo da pojedine medije posavetuje o načinu na koji treba da izveštavaju o predmetu protiv trojice inspektora IV odeljenja beogradske policije. 

Kako navode, “optužni predlog protiv trojice okrivljenih, inače inspektora Odeljenja za borbu protiv droga, nema nikakve veze sa njihovim svedočenjem u predmetu ‘Jovanjica’ kako to pojedini mediji zlonamerno tvrde”.

Iz VJT-a tvrde i da se u pojedinim medijima vodi kampanja protiv tog predmeta.

“S obzirom da se više od 15 dana u tim medijima vodi kampanja u cilju diskreditovanja predmeta koji je u fazi glavnog pretresa pred Višim sudom u Beogradu i pokušaja aboliranja odgovornosti okrivljenih, apelujemo da mediji prilikom izveštavanja poštuju sve učesnike u krivičnom postupku, te da prestanu sa neprimerenim izveštavanjem, kojim se zatrašuju oštećeni, linčuju postupajući tužioci i vrši pritisak na sud”, ocenjuju u VJT.