Predrag Koluvija, vlasnik imanja Jovanjica, kom je 24. septembra zatvorski pritvor zamenjen kućnim uz obavezu nošenja nanogice, na današnje suđenje u Specijalni sud za organizovani kriminal u Beogradu došao je „škodom“ i nije davao izjave novinarima. 

Koluvija je uhapšen 13. novembra 2019. godine kada ga je na auto-putu Beograd-Niš u njegovom „audiju“ zaustavila policija zbog bahate vožnje, nakon čega je priveden zbog posedovanja lažne policijske legitimacije. Istoga dana policija je upala na imanje Jovanjica, gde je zaplenjeno 649 kilograma osušene marihuane i čak 65.581 stabljika ove opojne droge u sirovom stanju ukupne težine 3.954 kilograma.

Na današnjem ročištu, čije je odlaganje na samom početku predložio zamenik tužioca Saša Drecun, zbog odsustva optuženog Petra Živanovića koji je bolestan od Kovida 19, saslušan je jedan od dvojice svedoka čija su ispitivanja bila predviđena za danas. 

U sudnici se već drugi put za redom nije pojavio svedok Matija Petković koji je, kako je saopšteno, opravdao svoj izostanak. Petković je kontrolor u firmi Organic Control System koja se bavi kontrolom i sertifikacijom organske proizvodnje hrane.    

Iskaz je pred sudom dao svedok Branimir Melentijević, vlasnik i direktor preduzeća Sfera, od koje je Koluvija kupio 50 kilograma semena industrijske konoplje “fedora”, za koje je tužilaštvo tokom istrage ustanovilo da je imalo gen psihoaktivnog kanabisa.

Melentijević je na početku svog iskaza rekao da osim Sfere koja je ovlašćeni uvoznik i distributer industrijske konoplje sorte “fedora”, poseduje i firmu Kabinet koja se bavi proizvodnjom piva. Objasnio je da je uvozom semena konoplje počeo da se bavi, jer je želeo da proizvodi pivo od te biljke. 

Pojasnio je, naime, da je njegova firma je za te potrebe htela da kupi bilo koju konoplju na srpskom tržištu, ali da tada Institut za seme iz Novog Sada nije imao registrovanu sortu, pa su pristupili uvozu semena konoplje iz Francuske. 

Pošto sorta tog semena nije bila registrovana u Srbiji morali su proći celu zakonsku proceduru koja podrazumeva dve godine ispitivanja sorte na oglednom polju. Nakon sprovedenog celog postupka, Melentijević je u Ministarstvu poljoprivrede registrovao “fedoru 17”, sortu industrijske konoplje, a Sfera je postala njen ovlašćeni uvoznik i distributer.

Predrag Koluvija posle izlaska iz sudnice nije davao izjave brojnim novinarima koji su pratili današnje ročište Foto: BIRN

Pivo od lista konoplje

Sa Predragom Koluvijom i Jovanjicom je 2017. realizovao ideju proizvodnje piva od kinoe.

“Bilo je dosta uspešno. Proizveli smo pivo koje je plasirano po svim maloprodajnim objektima Jovanjice, oni su imali pravo na distribuciju i uspešno smo sarađivali”, rekao je Melentijević. 

Objasnio je da je njegovo preduzeće proizvodilo i pivo od lista konoplje koje su kupovali na tržištu. 

“Jednom dok je pivo još uvek bilo u tanku, gospodin Koluvija je došao kod nas u pivaru da proba to pivo na bazi konoplje i pošto je karakteristika tog piva bila da se oseća ukus konoplje, tada je došlo do ideje da Jovanjica kupi seme od nas, da sami probaju da ga proizvedu”.

Melentijević je kazao i da je Koluviju tada upozorio da je seme “fedore” koje su imali na lageru staro, odnosno da dugo stoji i da mu je klijavost verovatno mala, te da postoji mogućnost da nije dobro. Međutim, kako je rekao, oni su bez obzira na to, odlučili da seme kupe bez prethodne provere njegovog kvaliteta. 

“I onda je krenulo sve naopako kada sam dobio poziv od četvrtog odeljenja beogradske policije da dođem na saslušanje”, završio je svoj iskaz Melentijević.

Ovde treba napomenuti da je prema navodima iz optužnice, 50 kilograma semena “fedore” koje je Jovanjica kupila od Sfere, na kraju završilo u firmi Superior koja je imala dozvolu za proizvodnju matičnih biljaka industrijske konoplje i to je činila za račun Jovanjice koja takvu dozvolu nije mogla da dobije. 

Prema nalazu tužilaštva, Koluvija je zloupotrebio firmu Superior tako što joj je za potrebe proizvodnje matičnih biljaka konoplje, dostavljao seme psihoaktivne konoplje, tvrdeći da se radi o industrijskoj.

Tako se u optužnici konstatuje da je utvrđeno da je seme “fedore” kupljeno u Sferi, a pronađeno u Superioru prilikom pretresa policije, “samo formalno nosilo naziv fedora”.

“Kod njih su pronađene biljčice u epruvetama i teglama… tumačena je dokumentacija, koja je bila izuzeta prilikom pretresanja privrednog društva Superior, kada je utvrđeno…da su semena koja su samo formalno nosila naziv `fedora`, za koja smo kasnije utvrdili da su semena psihoaktivne konoplje, obezbedio upravo okrivljeni Predrag Koluvija, preko svog privrednog društva Jovanjica i to u količini 50 kilograma, koristeći specifikaciju privrednog društva Sfera d.o.o. iz Beograda…”.

Tužioca interesovali uslovi uzgajanja marihuane 

Zamenik tužioca Saša Drecun je svedoku Melentijeviću postavio veći broj pitanja u vezi sa uslovima u kojima je uzgajana konoplja na oglednom dobru u postupku registracije semena sorte “fedora 17”, budući da se industrijska konoplja uglavnom uzgaja na otvorenom, a da je kanabis koji je pronađen na Jovanjici bio gajen u plastenicima pod posebno obezbeđenim uslovima. 

Tako je Drecun Melentijevića pitao da li je ta konoplja uzgajana u zatvorenom prostoru, da li je bila korišćena bilo kakva klimatizacija, ventilacija ili grejanje, da li je navodnjavana, a svi odgovori svedoka Melentijevića su bili negativni.

“Ne, to je otvoreno polje, uzgajana je na otvorenom prostoru”.

Na ova tužiočeva pitanja, prigovor je uložio okrivljeni Koluvija.

“Gospodin tužilac pita za ventilaciju i insinuira da sam time počinio neko krivično delo, a bez ventilacije vi ne biste imali zdrave biljke, nego trulež”, rekao je Koluvija, čija se odbrana inače zasniva na tvrdnjama da je na Jovanjici uzgajana industrijska konoplja.

Svedok Melentijević je kazao i da je policija redovno kontrolisala njegovo ogledno polje industrijske konoplje, kao i da je nivo THC-a semena bio daleko ispod zakonom dozvoljenih 0,3 odsto.

Sledeće ročište u predmetu “Jovanjica 1” zakazano je za 10. novembar, a za sutra je, nakon duže pauze, ponovo zakazano pripremno ročište u postupku koji se vodi po optužnici “Jovanjica 2”.

Novo pripremno ročište za “Jovanjicu 2” 

Naime, pripremna ročišta do sada su odlagana šest puta, i to uglavnom zbog nedolaska advokata optuženih, otkazivanja njihovih punomoćja pred sam početak ročišta, kao i zbog zahteva za izuzeće sudije.

Održavanje pripremnog ročišta, koje je zatvoreno za javnost, neophodan je uslov za otpočinjanje suđenja, ali i za eventualno spajanje ova dva predmeta, na čemu insistira tužilac Saša Drecun.  

Optužnicom “Jovanjica 1”, po kojoj od oktobra prošle godine traje suđenje pred Specijalnim sudom u Beogradu, optuženi se terete za neovlašćenu proizvodnju marihuane. Njom je osim Koluvije obuhvaćeno još devet okrivljenih koji su bili zaposleni na imanju.   

U drugoj optužnici mahom su pripadnici policije i službi bezbednosti koji su bili zaduženi za bezbednost Jovanjice. “Oni su postali pripadnici organizovane kriminalne grupe prihvatajući zadatke, koji se odnose na bezbednosnu zaštitu nedozvoljene proizvodnje opojne droge. Predrag Koluvija je osmislio plan kao vođa organizovane kriminalne grupe”, navodi se u optužnici “Jovanjica 2”.