Predragu Koluviji se privremeno oduzima stan od 91 metara kvadratnih na Zvezdari, četiri katastarske parcele u Irigu i katastarska parcela površine 51.795 kvadrata na kojoj se nalazi devet zgrada u Staroj Pazovi.

„Konkretno reč je o objektima izgrađenim bez odobrenja za izgradnju i to 1. – plastenik površine 9268 m2, 2. – nova upravna zgrada bruto površine 522 m2, 3. rasadnik površine 682 m2, 4. trafo stanica 22 m2, 5. upravna zgrada odnosno zgrada za smeštaj radnika površine 169 m2, 6. zgrada nove portirnice bruto površine 40 m2, 7. hladnjače površine 2407 m2, 8. zgrada za smeštaj agregata od 40 m2 i 9. staklenik (osam komada) površine 640 m2“, navodi u saopštenju Tužilaštvo za organizovani kriminal (TOK).

Ovo je deo imovine Predraga Koluvije za koji je TOK tražio da bude privremeno oduzet. 

Naime, TOK je 31. maja 2023. godine podneo zahtev Posebnom odeljenju za organizovani kriminal Višeg suda u Beogradu za privremeno oduzimanje imovine Koluviji. Isti sud je 7. jula delimično usvojio ovaj zahtev. 

Nakon izjavljene žalbe TOK-a, Apelacioni sud u Beogradu potvrdio je 20. oktobra 2023. godine prvostepeno rešenje Posebnog odeljenja za organizovani kriminal Višeg suda u Beogradu.

Kako BIRN saznaje, TOK je tražio da se Koluviji oduzme i jedan magacin i još nekoliko parcela, ali je Specijalni sud to odbio, a takav zahtev TOK-a odbio je i Apelacioni sud kom je TOK uložio žalbu u nastojanju da pravosnažno rešenje o privremenom oduzimanju imovine obuhvati i pomenuti magacin i nekolicinu parcela.

Kako BIRN dalje saznaje, Apelacioni sud je odbio i žalbu Predraga Koluvije na rešenje Specijalnog suda o privremenom oduzimanju navedene imovine.

Apelacioni sud još bez odluke o izdvajanju dokaza iz predmeta „Jovanjica 1“ 

U međuvremenu oba sudska predmeta u vezi sa slučajem „Jovanjica“ stoje u mestu.

Predmet „Jovanjica 1“ čeka odluku Apelacionog suda po žalbi koju je TOK podneo pošto je sudsko veće sudije Zorana Ganića 27. septembra ove godine iz predmeta izdvojilo veći broj ključnih dokaza, među kojima i oko 660 kilograma sušenog kanabisa pronađenog na Jovanjici.   

„Sednica veća u predmetu na koji se Vaše pitanje odnosi nije još uvek održana“, odgovor je koji je BIRN dobio iz Apelacionog suda u Beogradu, koji je pomenutu žalbu TOK-a primio još 1. novembra ove godine. 

Iz TOK-a su žalbu na odluku o izdvajanju dokaza, kako je BIRN već pisao, uputili još 10. oktobra ove godine, nakon što im je Posebno odeljenje za organizovani kriminal Višeg suda u Beogradu dostavilo pisano obrazloženje ove odluke.

Novi termin za nastavak suđenja u ovom predmetu biće zakazan kada Apelacioni sud bude doneo odluku o izdvajanju dokaza. 

U predmetu Jovanjica 1, pored prvookrivljenog Predraga Koluvije, ima još osam optuženih, a u odnosu na jednog od okrivljenih postupak je razdvojen zbog bolesti. Optužnicom su obuhvaćeni radnici koji su bili angažovani na Koluvijinom imanju.

„Jovanjica 2“ čeka odluku o zahtevu advokata okrivljenih o izuzeću dvoje tužilaca

I „Jovanjica 2“ čeka odluke bez kojih je nemoguće zakazati novi termin održavanja pripremnog ročišta, koje sudsko veće Zorana Ganića ne uspeva da okonča već više od dve i po godine.

Naime, na pripremnom ročištu u predmetu održanom 15. novembra, troje branilaca i jedan okrivljeni zatražili su izuzeće javnog tužioca za organizovani kriminal Mladena Nenadića i vrhovnog javnog tužioca Zagorke Dolovac, kao i postupajućeg tužioca Saše Drecuna. 

Sudija Ganić je zahtev za izuzeće tužioca Drecuna odbacio odmah, jer je o tome već odlučivano ranije, dok je prihvatio zahtev za izuzeće tužilaca Nenadića i Dolovac.

Iz Višeg suda u Beogradu za BIRN je rečeno da odluka po predmetnom zahtevu za izuzeće još uvek nije dostavljena ovom sudu, zbog čega i nije zakazan novi termin za održavanje nastavka započetog pripremnog ročišta u predmetu ,,Jovanjica 2“.

Takođe nam je pojašnjeno da o izuzeću javnog tužioca Mladena Nenadića odlučuje neposredno viši tužilac, dok o izuzeću Vrhovnog javnog tužioca Zagorke Dolovac odlučuje Visoki savet tužilaca po pribavljenom mišljenju Kolegijuma Vrhovnog javnog tužilaštva. 

BIRN se zbog toga obratio i Apelacionom javnom tužilaštvu u Beogradu koje bi trebalo da razmotri zahtev o izuzeću tužioca Nenadića, kao i Visokom savetu tužilaštva, sa pitanjem da li su razmatrali zahtev za izuzeće tužilaca, ali do objavljivanja ovog teksta, odgovore nismo dobili. 

Optužnica u ovom predmetu, pored prvooptuženog Koluvije, tereti još osam osoba, mahom pripadnika policije i bezbednosnih službi da su pružali zaštitu Koluviji, koji je na imanju Jovanjica, prema optužnici, uzgajao psihoaktivni kanabis. 

Predraga Koluviju je 13. novembra, pre četiri godine, na auto-putu Beograd-Niš zaustavila policija zbog bahate vožnje. On je tada priveden zbog posedovanja lažne policijske legitimacije, a istog dana, policija je upala na imanje Jovanjica. Na imanju je pronađeno oko 66.000 biljaka kanabisa i paket sa oko 660 kg osušenog kanabisa