Razumeo sam optužnicu i nisam učinio ništa od ovoga što mi tužilac stavlja na teret i osporavam da je bilo ko od optuženih uradio bilo šta i da je imao uloge koje navodi tužilaštvo i tokom postupka ćemo to dokazati“, rekao je prilikom izjašnjavanja o krivici Predrag Koluvija, vlasnik plantaže Jovanjica kojeg optužnica tereti da je organizator kriminalne grupe.

O krivici su se, pred Specijalnim sudom za organizovani kriminal u Beogradu, izjasnili i ostali okrivljeni, koji su takođe rekli da nisu krivi za krivična dela koja im se stavljaju na teret. Oni su optuženi za neovlašćenu proizvodnju i stavljanje u promet opojnih droga u periodu 14.5.2016. do 14.11.2019.

„Razumeo sam šta mi se stavlja na teret, ni po jednoj tački nisam kriv, nisam član organizovane kriminalne grupe (OKG), to je van svake pameti“, rekao je Stevan Holić, koji je prema optužnci imao zadatak da uzgaja biljke kanabisa.

Današnjem suđenju nije prisustvovao samo Sergej Mrđa koji se nalazi u bekstvu, a čija je uloga u OKG, prema navodima iz optužnice, bila da nadzire proizvodnju opojne droge. Osim toga on je prenosio naređenja o načinu rukovanja opremom za proizvodnju opojne droge, koja mu je izdavao Koluvija.

Na početku današnjeg pretresa pred sudskim većem koje čine sudija Zoran Ganić, predsednik tog veća, Velimir Lazović i Dragan Mirković, optužbe i dokaze je izložio zamenik tužioca za organizovani kriminal Saša Drecun.

Rekao je da je prikupljeno mnoštvo dokaza, među kojima su i saslušanja 115 svedoka. Osim toga, Drecun je nabrojao i izveštaje brojnih veštačenja, službenih beleški policije, izuzetno velikih računa za struju koji se poklapaju sa periodima povećane proizvodnje kanabisa na Jovanjici.

„Činjenica da su okrivljeni bili svesni da neovlašćeno proizvode i neovlašćeno radi prodaje drže supstancu koja je proglašena za opojnu drogu, dokazuje sе i kroz instaliranje brojne i skupe opreme za proizvodnju opojne droge koja je pronađena prilikom pretresanja, a potom velikim računima javnog preduzeća Elektroprivreda Srbije koji su stizali na ime utrošene električne energije, koji su se u određenim mesecima kretali oko 2 miliona dinara, kao i planiranom potrošnjom gasa na dnevnom nivou od 200.000 dinara na ime grejanja“, preneo je Drecun pojedine delove optužnice.

On je konstatovao da je glavni motiv optuženih bilo sticanje velike zarade, što se može videti iz činjenice da su u proizvodnju marihuane uložili veoma velika sredstva.

Da su bili svesni činjenice da se bave nedozvoljenim poslom dokazuje i lokacija na kojoj je marihuana uzgajana. Reč je o podrumskim prostorijama u kojima je nađena opojna droga čija je vrednost THC-a iznosila od 4,93 odsto 17,54 procenta.

Tužilac je rekao da je samo na lokaciji privrednog društva Jovanjica pronađeno ukupno 1.673.310,44 grama opojne droge.

Tužilac je konstatovao i da su krivična dela optuženi počinili sa dubokim umišljajem što dokazuje činjenica da su nosili zaštitnu opremu i trudili se da ne ostave biološke tragove tokom rada sa biljkama. To je utvrđeno iz razgovora pripadnika OKG-a putem aplikacije Razgovor, u kojoj su svi učesnici imali kodna imena.

Inače, kodna imena za učešće u komunikaciji putem aplikacije Razgovor, imali su i pripadnici policije Milan Kendija i Radovan Bojović, koji su uhapšeni 1. jula ove godine zbog sumnje o učešću u nelegalnom poslu na Jovanjici i protiv kojih je i dalje u toku istraga.

Prema izjavama svedoka u postupku protiv Koluvije i još devetorice okrivljenih, Milan Kendija je u rodbinskim odnosima sa prvooptuženim Koluvijom, dok je prema rečima tužioca Drecuna na današnjem suđenju, utvrđeno da je Radovan Bojović brat okrivljenog Vuleta Bojovića.

Vule Bojović je, kako je danas sam rekao na sudu, u međuvremenu pravosnažno osuđen presudom iz Hrvatske i to za isto krivično delo za koje ga tereti i Specijalni sud u Beogradu.

Nakon završetka današnjeg pretresa, Koluvijin branilac, advokatica Zora Dobričanin rekla je novinarima ispred zgrade suda da je većina dokaza u postupku nelegalno pribavljena i da su ih branioci na pripremnom ročištu osporili, kao i da će o tome govoriti na sutrašnjem nastavku pretresa.

zora-dobricanin
Zora Dobričanin, branilac Predraga Koluvije Foto:BIRN

Današnji pretres je prekinut, jer je tročlano sudsko veće imalo zakazano izricanje presude u nekom drugom krivičnom postupku, pa će sutrašnje ročište biti nastavljeno uvodnim izlaganjem tužioca Drecuna, nakon čega će reč dobiti advokati optuženih.