Dvanaesti termin za održavanje pripremnog ročišta u slučaju “Jovanjica 2” je ponovo otkazan zato što je jedan od okrivljenih u lošem zdravstvenom stanju i ne može da prisustvuje ročištu.

Advokat Jugoslav Tintor, koji u ovom postupku brani okrivljenog policajca Radovana Bojovića, izjavio je za BIRN nakon pripremnog ročišta koje je zatvoreno za javnost, da se radi o istom  okrivljenom zbog koga je otkazano i prethodno ročište. Tada je rečeno da se on polomio, da je dobio frakture i da se nalazi u bolnici. 

“Jedan od okrivljenih je u lošem zdravstvenom stanju, imao je i operaciju i nakon operacije komplikacije. Dokumentacija je dostavljena sudu i sudu je jasno da je to objektivan razlog zdravstvene prirode. S tim što izgleda da će to uskoro da se normalizuje i da sledeće pripremno ročište moći da se održi”, kaže advokat Tintor za BIRN.

Sledeće pripremno ročište zakazano je za 8. april. 

Podsetimo, pre današnjeg pripremnog ročišta bilo je zakazano čak 11 termina, a 10 je bilo otkazano ili odloženo, najčešće zbog bolesti okrivljenih ili njihovih advokata. 

Jedno ročište je odloženo zbog zahteva za izuzeće sudije Zorana Ganića, ali je taj zahtev odbijen –  a sudija Ganić već osam meseci od tada ne uspeva da održi pripremno ročište. 

Jedno ročište bilo je otkazano zato što je prvookrivljeni Predrag Koluvija, pred sam početak ročišta, otkazao punomoćje svojim advokatima. Istim advokatima, međutim, Koluvija nije otkazao punomoćje i u predmetu “Jovanjica 1”, pa je ovakav potez protumačen kao pokušaj opstrukcije postupka. 

Nakon toga je Koluviji za “Jovanjicu 2” dodeljen advokat po službenoj dužnosti, Aleksandar Živanović, koji je od juče i novi član Koluvijinog tima branilaca u postupku “Jovanjica 1”, dok njegov otac zastupa drugookrivljenog Sergeja Mrđu, koji se juče u postupku “Jovanjica 1” prvi put pojavio u sudnici nakon dvogodišnjeg bekstva.

Do sada je održano samo jedno pripremno ročište, 14. juna prošle godine – pripremno ročište je nakon dva odlaganja tada uspelo da započne, ali nije bilo i završeno. 

Budući da suđenje ne može da započne dok se ne okonča pripremno ročište, novo odlaganje znači dalje prolongiranje početka suđenja optuženim pripadnicima policije i obaveštajnih službi koje optužnica “Jovanjica 2” tereti da su pružali zaštitu Predragu Koluviji i devetorici radnika Jovanjice da su na tom imanju uzgajali marihuanu. Koluviji i njegovim zaposlenima suđenje po optužnici „Jovanjica 1“ traje od oktobra 2020. godine. 

Tužilaštvo je tokom suđenja u postupku “Jovanjica 1” tražilo spajanje ova dva predmeta, ali sudsko veće insistira na tome da se odluka donese nakon održavanja pripremnog ročišta u predmetu “Jovanjica 2”. 

Predraga Koluviju je 13. novembra 2019. godine na auto-putu Beograd-Niš zaustavila policija zbog bahate vožnje, nakon čega je i priveden zbog posedovanja lažne policijske legitimacije, a istoga dana, policija je upala na imanje Jovanjica gde je zaplenjeno 1,6 tona kanabisa.