Današnji, jedanaesti termin za održavanje pripremnog ročišta u slučaju “Jovanjica 2” otkazan je zato što je jedan od okrivljenih prilikom pada zadobio povrede i nije mogao da prisustvuje ročištu.

“Jedan od okrivljenih se polomio i nalazi se u bolnici. Zadobio je frakture, hospitalizovan je i sad se sprovodi hirurška intervencija”, izjavio je za BIRN nakon pripremnog ročišta koje je zatvoreno za javnost advokat Jugoslav Tintor, koji u ovom postupku brani okrivljenog policajca Radovana Bojovića. Tintor ocenjuje da je to opravdan razlog za odlaganje pripremnog ročišta. 

S druge strane, kako BIRN saznaje, tužilac Saša Drecun tražio je da se ročište održi tako što bi se postupak privremeno razdvojio u odnosu na okrivljenog koji nije prisutan, ali je njegov predlog odbijen.

Novo pripremno ročište zakazano je za 25. februar. 

5. februara navršiće se devet meseci od kako je prvi put zakazano pripremno ročište u predmetu “Jovanjica 2” i sva sem jednog otkazivana su uglavnom zbog izostanka okrivljenih ili njihovih advokata. 

Jedno ročište bilo je otkazano zato što je prvookrivljeni Predrag Koluvija, pred sam početak ročišta, otkazao punomoćje svojim advokatima. Istim advokatima, međutim, Koluvija nije otkazao punomoćje i u predmetu “Jovanjica 1”, pa je ovakav potez protumačen kao pokušaj opstrukcije postupka. 

Nakon toga je Koluviji za “Jovanjicu 2” dodeljen advokat po službenoj dužnosti.

Jedno ročište je odloženo zbog zahteva za izuzeće sudije Zorana Ganića. Ovaj zahtev je odbijen, ali sudija Ganić već sedam i po meseci od tada, ne uspeva da održi pripremno ročište. 

Do sada je održano samo jedno, 14. juna prošle godine – pripremno ročište je nakon dva odlaganja uspelo da započne, ali nije i završeno.

Do sada su podignute dve optužnice. U optužnici “Jovanjica 1”, po kojoj od oktobra 2020. godine traje suđenje pred Specijalnim sudom u Beogradu, optuženi se terete da su bili zaduženi za neovlašćenu proizvodnju kanabisa. Osim Koluvije, okrivljeno je još devet osoba, sve bivši radnici na Jovanjici. Drugooptuženom Sergeju Mrđi sudi se u odsustvu, jer se nalazi u bekstvu. 

U drugoj optužnici mahom su okrivljeni pripadnici policije i službi bezbednosti, koji su bili zaduženi za pružanje zaštite uzgajalištu marihuane i njenom vlasniku. 

U obe optužnice prvooptuženi je Predrag Koluvija, a obe ga kvalifikuju kao organizatora kriminalne grupe. 

Tužilaštvo traži spajanje ova dva predmeta, ali sudsko veće insistira na tome da se odluka donese nakon održavanja pripremnog ročišta u predmetu “Jovanjica 2”. Međutim, zbog stalnog odlaganja termina održavanja pripremnog ročišta, odlaže se i odluka o spajanju ta dva predmeta.

Predraga Koluviju je 13. novembra 2019. godine na auto-putu Beograd-Niš zaustavila policija zbog bahate vožnje, nakon čega je i priveden zbog posedovanja lažne policijske legitimacije, a istoga dana, policija je upala na imanje Jovanjica gde je zaplenjeno 649 kilograma osušene marihuane i 65.581 stabljika kanabisa čija je težina u sirovom stanju iznosila 3.954 kilograma.