Sudija Zoran Ganić je rešenjem privremeno razdvojio postupak u odnosu na dvojicu okrivljenih čiji advokati nisu došli na današnje ročište, rekao je za BIRN advokat Veljko Delibašić, branilac Branislava Radosavljevića, okrivljenog pripadnika Bezbednosno-informativne agnecije (BIA). 

Na pripremnom ročištu koje je zatvoreno za javnost, prema rečima Delibašića, advokati prvookrivljenog Predraga Koluvije su sporili zakonitost dokaza tužilaštva i predložili svoje dokaze.

Ovime pripremno ročište još nije završeno, jer tek treba da se izjasne i predlože dokaze i ostali učesnici u postupku, a sledeći termin je zakazan za 15. i 16. novembar. 

Na pitanje BIRN-a da li sudsko veće može da okonča pripremno ročište bez prisustva okrivljenih u odnosu na koje je postupak danas razdvojen i da zakaže početak suđenja, odnosno glavni pretres, Delibašić je odgovorio da je to samo teoretski moguće, jer sud ima mehanizme da kazni okrivljene zbog nedolaska. Kada okrivljeni budu dostupni, sud će doneti rešenje o ponovnom spajanju postupka.

Sudija Ganić je prvi put iskoristio svoje diskreciono pravo da razdvoji postupak u odnosu na okrivljene koji nisu pristupili pripremnom ročištu i tako omogućio da se ono konačno nastavi. Tužilac Saša Drecun je već ranije prethodno predlagao da sud iskoristi takvu mogućnost, ali je taj predlog odbijan.

Prethodno ročište u junu ove godine, sud je otkazao bez obrazloženja. Tada je stranama u postupku stiglo obaveštenje suda nekoliko dana pre samog ročišta da se termin otkazuje, bez navođenja razloga za to, jer kako je tada rekao jedan od advokata okrivljenih, sud nije u obavezi da to čini.

Pre današnjeg, pripremno ročište je odlagano 20 puta, što više od dve i po godine od pravosnažnosti optužnice, koči početak suđenja. Prvi put pripremno ročište u ovom predmetu bilo je zakazano za 6. maj 2021. godine.

Prethodno se pripremna ročišta nisu održavala skoro pola godine zbog toga što je sudsko veće Specijalnog suda za organizovani kriminal, na čijem je čelu sudija Ganić, čekalo da se pred Apelacionim sudom okonča postupak po žalbi tužilaštva na odluku o izdvajanju nekih od ključnih dokaza iz predmeta „Jovanjica 1“, među kojima je i oko 660 kg osušenog kanabisa. Tada je BIRN-u rečeno da će termin za pripremno ročište u postupku „Jovanjica 2” biti zakazan kada bude odlučeno po žalbi na rešenje o izdvajanju dokaza, „iz razloga celishodnosti“.

U međuvremenu je Apelacioni sud ukinuo odluku sudskog veća sudije Ganića o izuzimanju dokaza i zatražio da ponovi postupak u kom bi donelo novu odluku, ali da prethodno budu saslušana petorica policijskih inspektora koja su učestvovala u policijskoj akciji upada na Jovanjicu 13. novembra 2019. godine, nakon čega je, tokom više obavljenih pretresa, na tom imanju pronađeno oko 66.000 biljaka kanabisa i oko 660 kg osušene konoplje, koja prema optužnici sadrži povećan nivo psihoaktivne supstance – THC-a.

Na ročištu održanom pre dva dana, 27. septembra, Ganićevo sudsko veće je ponovo donelo istu odluku – da se neki od ključnih dokaza izdvoje, iako nije saslušalo svih pet svedoka, kako je to naložila Apelacija.  

Naime, od aprila ove godine do danas saslušana su četiri svedoka – policijski inspektori Miloš Jurišević i Ljubomir Petrović, doskorašnji šef operative IV odeljenja beogradske policije zaduženog za borbu protiv droga Dušan Mitić i Milan Isakov. Načelnik odeljenja za narkotike beogradske policije Slobodan Milenković, koji je nedavno sa te funkcije smenjen zajedno sa Mitićem, nije se odazvao na pet poziva suda zbog zdravstvenih problema, pa je sudija Ganić odlučio da ponovo donese odluku o izdvajanju dokaza bez njegovog svedočenja, sa obrazloženjem da dalje odlaganje suđenja „ne bi bilo celishodno”. 

Šta posle odluke o izuzmanju dokaza?

Novu odluku o izuzimanju dokaza iz predmeta “Jovanjica 1” sudsko veće je 27. septembra saopštilo usmeno, nakon čega će napisati rešenje i proslediti ga stranama u sporu. Nakon što prime rešenje, počinju da teku rokovi na žalbu, a očekuje se da će na konkretno rešenje žalbu drugostepenom Apelacionom sudu uložiti Tužilaštvo za organizovani kriminal.

Prema članu 467 Zakonika o krivičnom postupku, Apelacioni sud žalbu može da odbije i odluku prvostepenog suda potvrdi. Takođe Apelacija može da uvaži žalbu i preinači odluku prvostepenog suda, odnosno može sama doneti konačnu odluku u vezi sa izdvajanjem pomenutih dokaza. Prema istom članu ZKP-a, postoji i treća mogućnost – po potrebi, Apelacija predmet može uputiti i na ponovno odlučivanje prvostepenom sudu (uz nalog šta prilikom ponovnog odlučivanja treba da uradi). To bi značilo da bi sudsko veće sudije Ganića i treći put moralo da donosi odluku o izdvajanju dokaza.

Višegodišnja odlaganja pripremnih ročišta u predmetu Jovanjica 2

Nakon ovakve odluke, neki pravni stručnjaci su izrazili čuđenje zbog žurbe sudskog veća da nastavi postupak „Jovanjica 1”, dok nasuprot tome već skoro dve i po godine nije u stanju da održi pripremno ročište u predmetu „Jovanjica 2”, što za posledicu ima nemogućnost da započne suđenje pripadnicima policije, BIA I VOA, koji su prema optužnici bili umešani u uzgoj kanabisa.   

Podsetimo, tokom protekle dve godine i četiri meseca, pripremna ročišta odlagana su zbog najrazličitijih razloga. Pre današnjeg pripremnog ročišta bilo je zakazano čak 20 termina, i svi sem jednog su bili otkazani ili odloženi, najčešće zbog bolesti okrivljenih ili njihovih advokata. Jedno ročište bilo je otkazano zato što je traženo izuzeće zamenika tužioca Saše Drecuna. Predlog je odbijen. Jedno ročište je odloženo takođe zbog zahteva za izuzeće, ovoga puta sudije Zorana Ganića, a odbijen je i taj zahtev.

Do prvog otkazivanja 2021. godine došlo je zato što je prvookrivljeni Predrag Koluvija, pred sam početak ročišta, otkazao punomoćje svojim advokatima. Istim advokatima, međutim, Koluvija nije otkazao punomoćje i u predmetu „Jovanjica 1”, pa je ovakav potez protumačen kao pokušaj opstrukcije postupka. 

Do sada je bilo održano samo jedno pripremno ročište, 14. juna 2021. godine – pripremno ročište je nakon dva odlaganja tada uspelo da započne, ali nije bilo i završeno.

Suđenje za Jovanjicu prate pritisci i pretnje policajcima koji su otkrili slučaj

Ovakva događanja u sudnici pratila su i brojna zbivanja van sudnice. Samo par dana nakon što je uz obavezu nošenja nanogice pušten iz pritvora krajem septembra 2021, prvookrivljeni Predrag Koluvija dao je intervju svom advokatu Vladimiru Đukanoviću, koji se ovog puta našao u ulozi TV voditelja jedne internet televizije.

U tom intervjuu koji je dao Đukanoviću, inače visokopozicioniranom funkcioneru SNS-a, koji je poznat kao advokat Andreja Vučića, ali i kao predsednik odbora za pravosuđe, član Državnog veća tužilaca i Visokog saveta sudstva, Koluvija je optužio tadašnjeg ministra Nebojšu Stefanovića da mu je nudio slobodu ukoliko za sve optuži Andreja Vučića.

Samo par dana kasnije, provladinim medijima slične izjave počeli su da daju i pojedini zvaničnici policije. Tomislav Radovanović, načelnik Službe za specijalne istražne metode Uprave kriminalističke policije je 8. oktobra 2021. godine za TV Prva rekao da je „Jovanjica“ bila plan B grupe koja je prisluškivala predsednika Aleksandra Vučića i da je ta grupa nameravala da njemu podmetne i krivicu za uzgajanje marihuane na ovoj plantaži. Radovanović je tada izneo teške optužbe na račun policajaca koji su uhapsili Koluviju – Slobodana Milenkovića i Dušana Mitića. 

Tada kreće žestoka kampanja protiv pomenutih inspektora, u koju se uključila i bivša državna sekretarka MUP-a Dijana Hrkalović, protiv koje je takođe u toku suđenje zbog krivičnog dela trgovina uticajem. I ona je intervju dala nakon što je izašla iz pritvora iz kog ju je izbavio takođe Vladimir Đukanović, odmah pošto ga je angažovala, zamenivši dotadašnji advokatski tim iz kancelarije Seada Spahovića.

Prema svedočenju inspektora Dušana Mitića u junu ove godine, te 2021. kreću žestoki pritisci na njih, kao i da dobijaju informacije o tome da im je ugrožena bezbednost.

Dušan Mitić inspektor
Inspektor Dušan Mitić dolazi na ročište u svojstvu svedoka u junu ove godine. | Fotografija: BIRN

Od 2021. kreću nenormalni pritisci i to na članove moje porodice koje je direktno organizovao Gašić. Saznajemo da je postignut dogovor državnih službi da nas likvidiraju. Do tad sam nosio pištolj samo na poslu, a od tada se ne odvajam od pištolja i dva okvira, čak i kad sam sa detetom u parku i za sve to vreme čekao sam bezbednosnu procenu za nas. Ta naša bezbednosna procena je proglašena za službenu tajnu“, rekao je tada Mitić.

Dan posle Mitićevog svedočenja, 16. juna, prvookrivljenom Predragu Koluviji, vlasniku kompanije Jovanjica, skinuta je nanogica, te je mera zabrane napuštanja stana uz elektronski nadzor zamenjena merom zabrane napuštanja boravišta na teritoriji grada Beograda.

Posle prvih pritisaka 2021, naredne godine Više javno tužilaštvo u Beogradu pokreće postupak protiv inspektora Milana Isakova, koji je svoj iskaz u svojstvu svedoka u postupku „Jovanjica 1” dao 6. septembra ove godine. Istog dana, samo par sati nakon što je svedočio o pritiscima koje su policajci IV odeljenja trpeli zbog slučaja Jovanjica, Više javno tužilaštvo je saopštilo da je Višem sudu u Beogradu uputilo optužni predlog protiv Milana Isakova i još dve osobe zbog sumnje da su 28. septembra 2022. godine zloupotrebili svoj službeni položaj inspektora Odeljenja za borbu protiv droga Uprave kriminalističke policije Policijske uprave za Grad Beograd i pribavili korist, kao i jer su tukli dvojicu mladića, od kojih je jedan zadobio tešku telesnu povredu. Optužnim predlogom Posebnog odeljenja za suzbijanje korupcije VJT u Beogradu svoj trojici okrivljenih se na teret stavljaju krivična dela krivična dela zloupotreba službenog položaja i zlostavljanje i mučenje. 

Kako BIRN saznaje u Višem sudu, glavni pretres u ovom predmetu, koji je vođen po skraćenom postupku, zakazan je za 4. oktobar. 

Milenković i Mitić smenjeni su sa funkcija krajem avgusta ove godine, posle čega su od nadležnih zatražili da im se hitno dodeli fizička zaštita, jer su iz kredibilnih izvora došli do informacija da im je ugrožena bezbednost. Od 4. septembra obezbeđuje ih Specijalna antiteroristička jedinica (SAJ). 

Predraga Koluviju, vlasnika kompanije Jovanjica, 13. novembra 2019. godine na auto-putu Beograd-Niš zaustavio je zbog bahate vožnje policijski automobil u kom su bili Slobodan Milenković i Milan Isakov. Koluvija je potom priveden zbog posedovanja lažne policijske legitimacije. Istog dana, policija je upala na njegovo imanje kod Stare Pazove, gde je, kako se navodi u optužnici, pronađena 1,6 tona marihuane.

Pred Specijalnim sudom u Beogradu pokrenuta su dva sudska postupka i u obe optužnice prvooptuženi je Predrag Koluvija. Obe ga kvalifikuju kao organizatora kriminalne grupe. 

I dalje je neizveno kada će početi suđenje po optužnici „Jovanjica 2“, koja je ključna, jer tereti mahom pripadnike MUP-a, BIA i VOA za pružanje zaštite Predragu Koluviji, zbog daljeg odlaganja pripremnih ročišta. 

U predmetu „Jovanjica 1“, Koluvija i još devet osoba terete se da su u periodu od 14. maja 2016. do 14. novembra 2019. na teritoriji Stare Pazove i Inđije uzgajali i radi prodaje čuvali kanabis sa THC-om višim od zakonom dozvoljenih 0,3 odsto.

Ovaj tekst će biti ažuriran novim informacijama u toku dana.