Šef operative Odeljenja za borbu protiv droga beogradske policije Dušan Mitić stigao je sam pred Sud za organizovani kriminal, ali je u zgradu ispraćen aplauzima građana koji su se okupili da mu pruže podršku i uz uzvike: „Dušane, nisi sam”. Na skup podrške inspektoru Mitiću, uoči svedočenja u predmetu Jovanjica, pozvali su opozicioni poslanici, organizatori protesta „Srbija protiv nasilja”. 

Nekoliko minuta ranije istim putem prošao je i prvookrivljeni Predrag Koluvija, zajedno sa ostalim optuženima i većinom njihovih branilaca. U tom momentu, okupljeni građani su zviždali i negodovali.

Inspektor Dušan Mitić rekao je da je namera njega i njegovih kolega bilo hapšenje tada direktora BIA, a sada ministra policije Bratislava Gašića i Mirka Škera, koji je 2019. bio prvi čovek beogradskog centra BIA.

„Naša intencija je bila hapšenje Mirka Škera i Bratislava Gašića. Načelnik IV odeljenja Slobodan Milenković je najpozvaniji da vam o tome govori, on je od tužilaštva tražio da se Škero i Gašić procesuiraju, a nakon toga, kada je to procurelo, počeli su učestali pritisci prema nama”, kazao je Mitić na jučerašnjem suđenju. 

Mitić je na ročištu u junu rekao da mu je Koluvija na Jovanjici pokazivao prepiske sa visokopozicioniranim pripadnicima bezbednosnog sektora, među kojima je bio i Gašić i dodao da se iz prepiske videlo da Koluvija i tadašnji direktor BIA imaju „prisan” odnos. Gašić je kasnije u skupštini izjavio da u telefonu ima jednu jedinu poruku u vezi sa Koluvijom.

Mitić je pozvan da svedoči u predmetu Jovanjica po nalogu Apelacionog suda. Sudsko veće sudije Zorana Ganića je u novembru prošle godine izdvojilo iz spisa predmeta dokaze pronađene na Jovanjici 18. novembra 2019, uz obrazloženje da je pretres obavljen nezakonito jer nisu prisustvovali ni Koluvija ni njegova advokatica Zora Dobričanin, već dve osobe zaposlene na Jovanjici. Među izdvojenim dokazima je i oko 660 kilograma sušenog kanabisa.

Odluku Ganićevog veća ukinuo je Apelacioni sud i vratio na ponovno odlučivanje, naloživši da se odluka donese tek pošto sud sasluša petoricu inspektora IV odeljenja. 

Do sada su saslušani policijski inspektori Miloš Jurišević i Ljubomir Petrović i šef operative IV odeljenja beogradske policije zaduženog za suzbijanje narkotika Dušan Mitić, a sudsko veće treba da sasluša još dva inspektora Odeljenja za suzbijanje narkotika – Milana Isakova i načelnika odeljenja za narkotike beogradske policije Slobodana Milenkovića, koji se nije pojavio na prethodnim ročištima u aprilu i maju ove godine, zbog toga što je bio na bolovanju.

Tokom prethodnog ročišta inspektor Mitić je svedočio o svojim saznanjima o slučaju Jovanjica, ali i progonu i pretnjama po život koje se, kako je naveo, odnose na njega i njegove kolege iz IV odeljenja beogradske policije. „Od početka rada na slučaju Jovanjica smo bili pod pritiskom iz najviših državnih struktura“, rekao je Mitić na početku svedočenja pred Specijalnim sudom za organizovani kriminal 15. juna.

Mitić negirao da su policajci tražili od Koluvije da za Jovanjicu optuži Andreja Vučića

Na jučerašnjem ročištu, inspektora su ispitivali branioci, okrivljeni Koluvija, ali je za njega dodatna pitanja imao i postupajući tužilac Saša Drecun. 

Po samom ulasku u sudnicu, Koluvijin branilac Svetislav Bojić tražio je od sudije da iz publike udalji opozicionog poslanika Miroslava Aleksića rekavši da je odbrana njega predložila za svedoka u postupku, ali da sud još nije odlučio o tom njihovom predlogu. Sudija Zoran Ganić odbio je taj predlog, kao i predlog drugog Koluvijinog advokata Aleksandra Živanovića koji je tražio da se tokom ročišta emituje sedam minuta video intervjua koji je Predrag Koluvija oktobra 2021. godine dao njegovom drugom braniocu Vladimiru Đukanoviću, a koji je objavljen na sajtu tabloida Objektiv.

Naša intencija je bila hapšenje Mirka Škera i Bratislava Gašića. Kada je to procurelo, počeli su učestali pritisci prema nama.

Dušan Mitić

Inspektora Mitića ispitivali su gotovo svi branioci Koluvije. Advokata Aleksandra Živanovića zanimalo je zašto je iskaz koji je svedok dao prošlog meseca u sudu znatno opširniji u odnosu na onaj koji je dao u tužilaštvu, marta 2020. godine. Branilac Živanović istakao je da je svedok u prvoj izjavi rekao da se ne seća da li je Koluvija koristio telefon dok je nedavno pred sudijom rekao da mu se prvookrivljeni hvalio svojim kontaktima sa ljudima iz BIA, policije i vojske.

„Kada sam tada govorio o komunikaciji, mislio sam na korišćenje GSM komunikacije, odnosno na to da li je Koluvija nekoga zvao. Toga se ne sećam, niti sam sve vreme bio pored njega, pošto sam učestvovao i u pretresu terena. Moj odgovor je tada dat u ambijentu kada se samo pričalo o tome ne samo da je Koluvija nekoga zvao, već da smo ga mi kao inspektori terali da zove jednog brata”, rekao je Mitić dodavši da mu je posebno važno, pošto se dovodi u pitanje verodostojnost njegovog svedočenja, da objasni ambijent.

„Ambijent je bio specifičan, rečeno je da smo mi tražili da zove Andreja Vučića i Zvonka Veselinovića. Pritisci na nas su počeli 2020. i 2021. kroz novinske tekstove, a išli smo i na poligrafska ispitivanja u sektor unutrašnje kontrole i u direktoratu. I na poligrafu su nas pitali da li smo terali Koluviju da optuži Andreja. Rekli smo ne. I to je bio tačan odgovor na poligrafu”, rekao je Mitić.

Inspektor Mitić kaže da tužilac nije zaštitio policajce

„Kad je reč o iskazu, oba puta sam govorio istinu, poslednji put sam bio opširniji. Naime, u istrazi sam bio zatečen i zapanjen, pošto tužilac nije želeo da čuje moja operativna saznanja, a ja svoja operativna saznanja mogu da objasnim od momenta kada sam ih dobio pa ceo proces do pronalaženja dokaza. Vi ste mi, sudija, dozvolili da govorim. Zapanjilo me je to i da mi je tužilac i tada, tokom prve izjave, postavljao pitanja kao branilac. Rekao je da posredna saznanja nisu bitna, on tada sve vreme koristi izraz konoplja, isto kao i odbrana, dok ja govorim marihuana. Imao sam utisak tokom ispitivanja da se tužilac boji da se čuje istina. Recimo, kada sam tokom ispitivanja spominjao Aleksandra Tošića iz BIA, Zora Dobričanin bi me prekidala komentarom: `Ne, ne, nećemo o tome`. Tužilac nije reagovao na to prekidanje. Hoću da napomenem da ja nisam u ratu sa tužiocem, ali je zabrinjavajuće njegovo kolebanje i to što nije štitio svoje policajce.”

Mitić je u junu svedočio i da je pripadnik BIA Aleksandar Tošić došao na Jovanjicu, po ulasku policije na ovo imanje,  sa zahtevom da policija ne objavljuje ovaj slučaj. Tošić je jedan od optuženih u predmetu „Jovanjica 2“ u kom se terete mahom pripadnici policije, Bezbednosno-informativne agencije i Vojno-obaveštajne agencije za pružanje zaštite prvookrivljenom Koluviji.  

Dušan Mitić napušta zgradu Specijalnog suda posle svedočenja
Dušan Mitić napušta zgradu Specijalnog suda posle svedočenja. Fotografija: Slobodan Đuričić

Branilac Živanović pročitao je citate iz Koluvijinog intervjua Đukanoviću, posebno ističući da je Koluvija tada rekao da su ga oteli na auto-putu, da su ga ispitivali o crnim fondovima BIA i da ga je baš inspektor Mitić terao da optuži Andreja i Zvonka.

„To nije istina. Pogledajte transkript moje prve izjave date u tužilaštvu u kojoj se navode komentari Predraga Koluvije, koji mi se obraćao rečima, evo citiram pošto volite citate: `Dušane Mitiću, vi ste korektni`. Kasnije imate citat, takođe Koluvijin, gde mi se obraća sa `Dušane Mitiću, vi ste jako korektni`. A onda imate u transkriptu takođe Koluvijin citat `Mitiću, Vi ste vrlo korektni`”, odgovorio je inspektor Mitić.

Koluvijine branioce zanimalo je i odakle inspektoru Mitiću transkript njegove izjave date tužiocu. Na to je sudija Zoran Ganić prekinuo pitanje i rekao: „Ja sam mu dozvolio da uzme transkript, kao što ga i vi posedujete, takođe zato što sam ja dozvolio.”

Branilac je imao brojne primedbe i komentare, nekada češće nego pitanja, a na brojna pitanja sudija i nije dozvoljavao da bude odgovoreno zato što je smatrao da je svedok već tokom ranijeg davanja iskaza odgovorio. 

Imao sam utisak tokom ispitivanja da se tužilac boji da se čuje istina.

Dušan Mitić

Branioci su insistirali i na tome da inspektor Miloš Jurišević, koji je ranije svedočio, nije spominjao da je tužilac tražio da Koluvija bude drugoosumnjičeni. Pitali su Mitića da li to znači da je Jurišević lagao, pošto je prećutao. Mitić je rekao da veoma ceni kolegu Juriševića, ali da mu nije poznat njegov iskaz, pa da ne može da ga komentariše.

„Celo IV odeljenje je gledalo kojim je pritiscima bio izložen. Ne znam kako mu je bilo na suđenju, pa mi nije poznat ni njegov iskaz”, dodao je Mitić.

Jurišević i policijski inspektor Ljubomir Petrović su svedočili u aprilu. Mitić je u junu pred sudom rekao da mu je kolega Miloš Jurišević javio telefonom da tužilac Drecun na njega vrši pritisak da Koluvija bude drugoosumnjičeni.

„Jurišević je zbog svega bio mnogo uzbuđen, a Drecun je imao kontakt i sa Ljubomirom Petrovićem (takođe inspektor IV odeljenja), ali mi smo ostali pri tome da je Koluvija prvoosumnjičeni“, rekao je Mitić na prethodnom ročištu.

Branilac Predraga Koluvije tražio da sudija zabrani buduće skupove pred zgradom suda

Pošto je branilac Živanović završio ispitivanje svedoka, sudija Ganić je proglasio pauzu, nakon koje se braniocima pridružio i Vladimir Đukanović. Naime, Đukanovićeve kolege su na početku ročišta rekle da on kasni jer ima još jedno suđenje u Kragujevcu. Zbog kasnog dolaska, Đukanović je izbegao prolazak pored svojih protivnika iz parlamenta, opozicionih političara koji su organizovali skup.

Upravo je o skupu građana najpre govorio Svetislav Bojić. „Sudija, apelujem da se ovo više nikada ne ponovi. Prošli smo kroz špalir do sudnice, bilo je kao 1948. Molim Vas, sudija, bilo je neprijatno, nemojte dozvoliti da se to ponovi.” 

Žena drži transparent ispred zgrade Specijalnog suda na skupu podrške inspektoru Mitiću
Žena drži transparent ispred zgrade Specijalnog suda na skupu podrške inspektoru Mitiću. Fotografija: Slobodan Đuričić

Zatim se Bojić vrlo grubim glasom obratio svedoku i rekao mu: „Mitiću, ja sam 25 godina radio u policiji, sa mnom ćeš ozbiljno da pričaš.” Zatim ga je pitao šta je za njega marihuana i šta se puši na ulici, tabla ili list, koji deo biljke je inkriminišući. „Pošto si stručnjak ti to moraš da znaš. I hajde da mi kažeš koliko je cvetova nađeno na Jovanjici. To moraš da znaš, pošto si ti čuveni šef operative”, pitao je Bojić.

Mitić mu je na to odgovrio: „Nikada se nisam predstavljao kao stručnjak. Da bi znao da li je nešto marihuana ne gledam u pasulj, već kao policajci uvek kažemo `sumnjamo da smo zaplenili opojnu drogu`, ali to ne tvrdimo dok se ne urade veštačenja. Ja nisam agronom, niti fitosanitarni inspektor, ali dobro znam šta se puši i šta narko diler prodaje kao paketiće. Međutim, neću da se izjašnjavam umesto veštaka. Što se tiče sečenja biljaka, ja ih lično nisam sekao, ali je sve rađeno po uputstvu tužioca i NKTC, naučno kriminalističkog centra.”

Branioca Bojića je zanimalo i gde su biljke transportovane posle sečenja, ali i šta se desilo sa Koluvijinim audijem A8, to jest kako je on sa auto-puta vraćen u Beograd.

Hajde da mi kažeš koliko je cvetova nađeno na Jovanjici. To moraš da znaš, pošto si ti čuveni šef operative.

branilac Svetislav Bojić

Mitić je na to najpre odgovorio pitanjem: „Da li mi postavljate policijsko, pošto ste rekli da ste bili kolega, ili advokatsko pitanje? Ako ste zaista bili policajac, onda znate da se biljke posle sečenja prvo suše, a posle, koliko je meni poznato, odnete su u jedan magacin koji je grad Beograd dodelio na korišćenje ne samo IV, nego svim policijskim odeljenjima. Koliko znam, biljke su tamo i danas. Što se tiče automobila, verovatno mislite na onaj audi sa blinkerima? Ne znam kako je auto stigao do Beograda, nisam bio prisutan na auto-putu.”

Bojića je zanimalo dokle su bili telefoni kod Koluvije. Na to je Mitić odgovorio da su bili sa njim dok god je bio u svojstvu građanina. Sudija nije dozvolio Bojiću da dobije odgovore na pitanja „zašto su oteli čoveka na auto-putu” i da li je tačno da su inspektori informaciju o Jovanjici dobili nekoliko dana pre hapšenja i to od tadašnjeg funkcionera iz kabineta MUP-a. Sudija je konstatovao da branilac Bojić postavlja pitanja zbog novinara koji prate suđenje, a ne zbog postupka te da mu zato ne dozvoljava takva pitanja. Zatim je Svetislav Bojić izneo primedbu i rekao da kada je on bio policajac da je sudijama donosio po 50 strana dokaza, da nije radio kao ovi inspektori IV odeljenja i onda svedoku poručio: „Nećete ovo izgurati, Mitiću.”

Dušan Mitić: IV odeljenje nije imalo tehničke mogućnosti da ukloni dronove koji su nadletali Jovanjicu

Najpoznatiji Koluvijin branilac Vladimir Đukanović, imao je samo jedno pitanje za svedoka inspektora MItića: „Kako ste doneli odluku da uđete na Jovanjicu?” Međutim, sudija Ganić je odmah odreagovao i rekao da se takvo pitanje ne dozvoljava.

Jednog od branilaca zanimalo je zašto je policija pojačavala ljudstvo na imanju, ako je strahovala od dronova, te zašto ih nisu tehnički uklonili. Mitić je rekao da IV odeljenje nema mogućnosti da tehnički ukloni dron, međutim njegov odgovor prekinuo je sudija koji je rekao da ni takvu vrstu pitanja neće dozvoliti.

Prethodno je u aprilu Miloš Jurišević svedočio da je od kolega dobio informacije o tome da Jovanjicu nadleću dronovi i da postoji mogućnost da se unište dokazi zatečeni na imanju.

Priliku da svedoku postavi pitanje imao je i prvookrivljeni Koluvija koji se interesovao da li od naredbe tužilaštva zavisi da li se biljke uzimaju sa korenom ili bez korena. Mitić je odgovorio da je samo jednom doživeo, u nekom drugom predmetu, da tužiteljka traži da se biljke kanabisa iskopavaju od korena i na taj način uklanjaju, odnosno sortiraju kao dokazni materijal, ali da se taj postupak završio osuđujućom presudom za okrivljene, kao i u drugim slučajevima kada su tužioci nalagali sečenje biljaka.

Sudija Ganić: Sudnica nije mesto za raščišćavanje međusobnih odnosa između tužioca i svedoka

Na kraju ročišta mogućnost da ispituje Dušana Mitića još jednom je zatražio tužilac Saša Drecun. To ispitivanje je bilo najdinamičnije – tužilac je navodeći argumente pokušao da pokaže da se tužilaštvo za organizovani kriminal veoma angažovalo oko predmeta Jovanjica. Čak je u jednom momentu rekao da on ta pitanja postavlja da bi odbranio svoj ugled i ugled institucije gde radi, Tužilaštva za organizovani kriminal  (TOK), te je pitao Mitića da li je kvantitavno i kvalitativno predmet napredovao od momenta kada se TOK uključio u njega. Sudija je rekao da ne dozvoljava takvo pitanje pošto ono ne treba da se postavi svedoku, već je na sudu da to oceni. 

Tužilac Drecun je često insistirao na tome koliko su krivičnih prijava inspektor Mitić i IV odeljenje do Jovanjice podneli TOK-u. Insistirao je i na pitanju koliko je Mitić u životu podneo krivičnih prijava protiv organizovanih kriminalnih grupa. Sudija je na to prokomentarisao: „Tužioče, nećete ga valjda pitati za sve predmete koje je radio?”

Prvookrivljeni u predmetu Jovanjica Predrag Koluvija razgovara sa advokatom Vladimirom Đukanovićem posle svedočenja inspektora Dušana Mitića
Prvookrivljeni u predmetu Jovanjica Predrag Koluvija razgovara sa advokatom Vladimirom Đukanovićem posle svedočenja inspektora Dušana Mitića. Fotografija: Slobodan Đuričić

Podsetimo, zamenik tužioca Saša Drecun je zbog potreba posla upućen iz Višeg javnog tužilaštva u Tužilaštvo za organizovani kriminal nekoliko dana pre otkrivanja Jovanjice i upravo mu je Jovanjica prvi predmet kojim se bavi od kada radi u ovom Tužilaštvu.

Zatim je tužilac nastavio da ispituje svedoka inspektora Dušana Mitića o tome da li mu je poznat tačan broj zaplenjenih biljaka, da li mu je poznato koja su saznanja dovela do Jovanjice 2, da li su i kada na imanju pronađeni ometači za mobilnu telefoniju, i da li mu je poznat broj veštačenja koje je tužilaštvo naložilo za predmet Jovanjica. Sudija je nekoliko puta uzastopce reagovao, ne dozvoljavajući takva pitanja, a onda bi tužilac sam čitao delove iz optužnice i navodio već poznate podatke, na šta ga je upozorio i sudija. „Tužioče, šta radite? Čitate sve što već imamo iz spisa.” 

Takvo ponašanje tužioca prema svedoku skrenulo je pažnju i nekih advokata Koluvijine odbrane koji su pitali sudiju šta se dešava sa tužiocem. „Sam postavlja i pitanja, pa onda sam odgovara, jel on ovde sam svedok?”

Danas smo dobili nova saznanja da je Koluvija trebalo da bude drugoosumnjičeni, a ko bi onda bio prvoosumnjičeni? Da li vi nama sada saopštavate da je prvooptuženi trebalo da bude Gašić?

branilac Vladimir Đukanović

Tužilac je insistirao i na pitanju da li je Mitić i od koga tražio da se preduzmu radnje protiv tadašnjeg direktora BIA Bratislava Gašića. Mitić je rekao da je na to najpozvaniji da odgovori načelnik Slobodan Milenković koji je rukovodio slučajem Jovanjica i koji je odlazio u tužilaštvo, te da bi tužilac to trebalo da pita njega.

Tužilac Saša Drecun zatim je pitao da li Mitić svojim istupanjem brani boje IV odeljenja ili predmet. Sudija Ganić je i to pitanje zabranio i prokomentarisao da tužilac postavlja pitanja koja njemu odgovaraju te da sudnica nije mesto za raščišćavanje međusobnih odnosa između tužioca i svedoka. 

Po izlasku svedoka Mitića iz sudnice, tužilac Drecun zahtevao je od suda da se dozvoli audio preslušavanje Mitićeve prve izjave date u tužilaštvu da bi se čulo na koji način ga je tada ispitivao. Zahtev tužioca je i da se ponovo saslušaju inspektori Ljubomir Petrović i Milan Jurišević kako bi se utvrdilo da li je istina ono što je Mitić rekao na prošlom ročištu, odnosno da ima saznanja da je tužilac od njegovih kolega tražio da Koluvija bude drugoosumnjičeni u postupku.

Na taj zahtev odmah je reagovao Koluvijin branilac Vladimir Đukanović i rekao da on nema ništa protiv tog zahteva.

„Evo da se zahvalimo i tužiocu jer pomaže odbrani, pošto je ovo skandal. Danas smo dobili nova saznanja da je Koluvija trebalo da bude drugoosumnjičeni, a ko bi onda bio prvoosumnjičeni? Da li vi nama sada saopštavate da je prvooptuženi trebalo da bude Gašić?”, upitao je Đukanović.

Sudija Ganić je na kraju ročišta rekao da će odluku o eventualnom ponovnom saslušanju inspektora Ljubomira Petrovića i Milana Juriševića doneti kada bude saslušao i preostalu dvojicu svedoka. 

Nastavak glavnog pretresa zakazan je za 6. i 8. septembar.

Jovanjica 1 i Jovanjica 2 – dva postupka pred Specijalnim sudom

Koluviju je zaustavila policija zbog bahate vožnje novembra 2019. godine na auto-putu Beograd-Niš, nakon čega je i priveden zbog posedovanja lažne policijske legitimacije. Istog dana, policija je upala na njegovo imanje kod Stare Pazove, gde je, pronađeno oko 66.000 biljaka kanabisa i oko 660 kilograma osušene marihuana, koja se sada kao dokaz osporava.

Protiv Koluvije se vode dva sudska postupka – „Jovanjica 1“ i „Jovanjica 2“ – pred Specijalnim sudom u Beogradu, a u oba se tereti da je bio organizator kriminalne grupe koja je uzgajala marihuanu za prodaju.

U predmetu „Jovanjica 1“, Koluvija i još devet osoba terete se da su u periodu od 14. maja 2016. do 14. novembra 2019. na teritoriji Stare Pazove i Inđije uzgajali i radi prodaje čuvali kanabis sa THC-om višim od 0,3 odsto.

Optužnica „Jovanjica 2“ tereti mahom pripadnike policije, Bezbednosno-informativne agencije i Vojno-obaveštajne agencije za pružanje zaštite prvookrivljenom Koluviji.