Razlog za novo odlaganje pripremnog ročišta u postupku „Jovanjica 2“ jeste odsustvo jednog optuženog i jednog advokata, kaže za BIRN advokat jednog od okrivljenih Jugoslav Tintor.

„Zbog nedolaska jednog okrivljenog, koji je opravdao svoj izostanak zbog zdravstvenih razloga i jednog advokata, koji je opravdao svoj izostanak zbog sprečenosti, sud je odložio pripremno ročište za 23. jun ove godine“, rekao je Tintor za BIRN nakon ročišta koje je zatvoreno za javnost.

Tintor zastupa okrivljenog policajca Radovana Bojovića. 

Poslednji pokušaj da se održi pripremno ročište, bez čega inače ne može da započne suđenje u tom predmetu, bio je još 23. novembra prošle godine, kada je takođe zbog zdravstvenih razloga izostao jedan okrivljeni, dok je drugi okrivljeni, koji je u bekstvu – Saša Vujisić, bivši pripadnik Vojnoobaveštajne agencije, angažovao novog advokata, koji je zatražio dodatno vreme da se upozna sa predmetom. 

Na novi, današnji termin pripremnog ročišta se čekalo gotovo šest meseci zbog toga što je sudsko veće Specijalnog suda za organizovani kriminal, na čijem je čelu sudija Ganić, prema informacijama koje je u februaru ove godine iz Višeg suda dobio BIRN, čekalo da se pred Apelacionim sudom okonča postupak po žalbi na odluku o izuzimanju nekih od ključnih dokaza iz predmeta „Jovanjica 1“, među kojima je i oko 660 kg osušenog kanabisa. Tada je BIRN-u rečeno da će termin za pripremno ročište u postupku „Jovanjica 2” biti zakazan kada bude odlučeno po žalbi na rešenje o izdvajanju dokaza, iz razloga celishodnosti“.

Apelacija je u međuvremenu rešenje donela – ukinula je odluku sudskog veća sudije Ganića i zatražila da ponovi postupak u kom bi donelo novu odluku o izuzimanju dokaza. Donošenju ponovne odluke, međutim, po nalogu Apelacionog suda mora da prethodi saslušanje policijskih inspektora koji su učestvovali u policijskoj akciji na Jovanjici 13. novembra 2019. godine kada je na tom imanju pronađeno oko 66.000 biljaka kanabisa i oko 660 kg osušene konoplje, koja prema optužnici sadrži povećan nivo psihoaktivne supstance – THC-a.

Međutim, postupak ponovnog odlučivanja o izuzimanju dokaza još nije započeo, jer sudsko veće još uvek nije uspelo da sasluša sve pomenute inspektore, među kojima i načelnika odeljenja za narkotike beogradske policije Slobodana Milenkovića, koji se nije pojavio na ročištu u aprilu ove godine, zbog toga što je bio na bolovanju.

Ipak, iako stvar u vezi sa izuzimanjem dokaza iz „Jovanjice 1“ nije rešena, sud je zakazao pripremno ročište za „Jovanjicu 2“, ali opet bezuspešno, baš kao što je bio slučaj i u ostalih 18 pokušaja tokom protekle dve godine. Prvi put pripremno ročište u ovom predmetu bilo je zakazano za 6. maj 2021. godine.  

Optužnica “Jovanjica 2“ tereti mahom pripadnike policije, Bezbednosno-informativne agencije i Vojno-obaveštajne agencije za pružanje zaštite prvookrivljenom Predragu Koluviji, vlasniku plantaže Jovanjica.