Suđenje Predragu Koluviji u slučaju “Jovanjica 1” danas je nastavljeno saslušanjem dva bivša radnika poljoprivrednog gazdinstva na kome je u novembru 2019. godine zaplenjeno 4,5 tone marihuane.

Istovremeno, javnost je saznala da Zora Dobričanin Nikodinović, advokat Predraga Koluvije, više neće zastupati svog klijenta. Ona je za portal nova.rs kazala da Koluvija i ona u “ovom trenutku imaju različite stavove u pogledu dalje koncepcije odbrane” i da su se zbog toga razišli “na zajedničku inicijativu”. 

Na današnjem ročištu svedočili su Nebojša Đurđević, šef marketinga na „Jovanjici“ i agroinženjer Svetlana Todorović, koja je radila na poslovima sertifikacije organskih proizvoda i uvođenje ISO standarda.

Nebojša Đurđević, inače bivši novinar televizije Studio B, svedočio je o korišćenju aplikacije “Razgovor” i policijskoj legitimaciji zbog koje je prvooptuženi Koluvija prvobitno i uhapšen. Kada je 13. novembra 2019. godine policija zaustavila Koluviju zbog nasilničke vožnje na autoputu, tom prilikom on im je pokazao falsifikovanu policijsku legitimaciju. Nakon toga je izvršen pretres na Koluvijinom imanju kada je izvršena najveća zaplena marihuane u Srbiji.

Tužilac: Ovo svedočenje se ne može uzeti u obzir

Đurđević je potvrdio da je  par meseci pre racije na Jovanjici dobio službeni telefon marke „Blekberi“, koji je inače poznat kao telefon sa sistemom zaštite koji otežava prisluškivanje. 

„Godinu dana posle hapšenja Predraga Koluvije rasklopio sam telefon i bacio ga“, odgovorio je Đurđević na pitanje tužioca Saše Drecuna šta je uradio sa telefonom.

Đurđević je potvrdio i da je na telefonu instalirao aplikaciju za šifrovanje poruka “Razgovor”. 

„Rečeno mi je da je instaliram kako bi komunicirali. Pošto nije radila na mom telefonu koristio sam Viber i Vocap“, rekao je Đuređević i dodao kako je čuo i da su drugi zaposleni koristili aplikaciju “Razgovor”.

Na pitanje branioca da li ostaje pri izjavi koju je dao tužiocu u predistražnom postupku, a u kojoj je tvrdio kako je bio upoznat sa postojanjem podrumskih prostorija na imanju, Đurđević je rekao da delimično menja iskaz.

„Nejasno mi je bilo pitanje tužioca. Mislio sam da se pitanje odnosi na upravnu zgradu. Klasične podrumske prostorije nisu postojale, već samo skladišta za povrće i voće“, rekao je Đurđević.

Na pitanje branioca da li je sa prvooptuženim Koluvijom posećivao policiju, a u vezi sa poslovanjem Jovanjica, Đurđević je odgovorio potvrdno.

„Sa Koluvijom sam 2016. godine bio u MUP-u na sastanku sa državnim sektretarom Miličkovićem (Milisav prim. aut.) koga sam poznavao od pre zbog svog novinarskog posla. Koluvija je hteo da proizvodi industrijsku konoplju i želeo je da obezbedi sve neophodne uslove za to. Miličković je rekao da napišemo zahtev MUP-u u kome bi tražili sve neophodne uslove za proizvodnju industrijske konoplje“, rekao je Đurđević.

Nakon toga je govorio o spornoj policijskoj legitimaciji zbog koje je Koluvija inicijalno i uhapšen.

Đurđević je svedočio da je bio zatečen kada je u medijima video Koluvijinu policijsku legitimaciju jer je samo dva dana pre hapšenja on lično Koluviji dao fotografije koje su se nalazile na toj legitimaciji. 

Đurđević je ponovio da nije imao saznanja da se na imanju proizvodi marihuana.

Nakon ispitivanja branioca, tužilac Drecun je pitao Đurđevića da li je pre ročišta upoznao advokate branioce u ovom slučaju. Đurđević je odgovorio potvrdno.

„Odgovori svedoka Đurđevića i njegovi prethodni sastanci sa braniocima upućuju da se radi o pristrasnom svedoku i njegovo svedočenje ne može se uzeti u obzir prilikom donošenja presude“, rekao je tužilac Saša Drecun sudskom veću.

Advokati odlaze i dolaze

Na početku prošlog suđenja 24. febuara 2022. godine advokatskom timu Predraga Koluvije pridružio se Aleksandar Živanović, advokat koji je Koluviji po službenoj dužnosti dodeljen u postupku poznatom kao “Jovanjica 2”, nakon što je uoči jednog pripremnog ročišta otkazao punomoćje svim advokatima, jer navodno nije mogao da ih plaća. Oni su, međutim nastavili da ga brane u “Jovanjici 1”.  

Kako je broj advokata za jednog optuženog ograničen, sudija je Koluviji predočio da jednom dosadašnjem advokatu mora da otkaže punomoćje ukoliko želi da ga ubuduće zastupa i Aleksandar Živanović. Koluvija je odlučio da punomoćje otkaže advokatu Marku Popoviću, koji inače i ne dolazi na suđenja.

Nakon odlaska Zora Dobričanin Nikodinović, najzvučnije ime u timu odbrane Predraga Koluvije je Vladimir Đukanović, visoki funkcioner SNS.

Upražnjeno mesto u Koluvijinom timu branilaca popunio je advokat Ivan Bajazit.

Jovanjica 1

Dokaz: Prepiska na sedam strana

Nakon toga svedočila je bivša radnica sa Jovanjice Svetlana Todorović. Ona je bila zadužena za dobijanje sertifikacije organske proizvodnje.

Svetlana Todorović je potvrdila da je i ona koristila Blekberi telefon i aplikaciju “Razgovor”, ali nije bila sigurna da li je preko nje komunicirala sa Koluvijom.

Međutim, tužilac Drecun je Todorovićevoj potom predočio dokazni materijal na sedam strana sa njenom prepiskom sa Koluvijom.

U prepisci se spominjla i soba za genetiku, za koju je takođe prethodno rekla da ne zna šta je.

Nakon toga je govorila kako je njen posao bio i da dobije sertifikat za 500 kilograma cveta marihuane koji bi se koristio za proizvodnju piva. 

Takođe, rekla je da je Jovanjica uslužno uzgajala industrijsku konoplju za kompaniju Superior, na koju su se odnosile dozvole za proizvodnju konoplje. 

Ponovila je iskaz iz predistražnog postupka da nikada na imanju nije videla podrum i podrumske prostorije, kao ni robu koja je bila zapakovana u crnu foliju. 

Branioci su u više navrata pokušali da ospore svedočenja današnjih svedoka zastupajuči tezu da su oni i okrivljeni Koluvija na dan hapšenja u stvari bili oteti i da su od njih iznuđeni iskazi. Sudsko veće je to odbilo. 

Predrag Koluvija uhapšen je 13. novembra 2019. godine kada ga je na auto-putu Beograd-Niš u njegovom „audiju“ zaustavila policija zbog bahate vožnje, nakon čega je i priveden zbog posedovanja lažne policijske legitimacije, a istoga dana, policija je upala na imanje Jovanjica gde je zaplenjeno 649 kilograma osušene marihuane i 65.581 stabljika ove opojne droge u sirovom stanju ukupne težine 3.954 kilograma.

Osim ove, u slučaju „Jovanjica“ podignuta je još jedna optužnica, kojom su obuhvaćeni uglavnom pripadnici policije i bezbednosnih službi. Njihov zadatak je bio da pružaju zaštitu Koluviji i ostalim uzgajivačima marihuane. Suđenje za „Jovanjicu 2“ još nije započelo, jer ni posle više pokušaja, pripremno ročište još uvek nije održano. Sledeće pripremno ročište zakazano je za 8. april.