Sergej Mrđa, drugooptuženi u predmetu “Jovanjica 1” za kojim je bila raspisana međunarodna poternica, izručen je Srbiji iz Bosne i Hercegovine, saznaje BIRN.

Mrđi se tokom dosadašnjeg sudskog postupka po optužnici „Jovanjica 1“, koji je započeo u oktobru 2020, sudilo u odsustvu.

Prema optužnici, prvookrivljeni Predrag Koluvija, vlasnik imanja Jovanjica i još devet optuženih radnika Jovanjice, neovlašćeno su proizvodili opojnu drogu kanabis sa udelom THC-a većim od zakonom predviđenih 0,3 odsto. 

Koluvija je svoje naloge ostalim zaposlenima davao preko Sergeja Mrđe. Mrđin zadatak bio je nadzor proizvodnje opojne droge. Takođe, prema optužnici, on je prenosio ostalim optuženim radnicima Jovanjice naređenja o načinu rukovanja opremom za proizvodnju opojne droge, koja mu je izdavao Koluvija.

Prema iskazima pojedinih okrivljenih datim tokom istrage, Mrđa je kao upravnik imanja posedovao ključ od podrumskih prostorija koje su, prema navodima iz optužnice, služile za sušenje i pripremanje marihuane za prodaju. 

Na imanju Jovanjica u Staroj Pazovi kraj Beograda, prilikom policijske akcije 13. novembra 2019, prema optužnici, pronađeno je 60.077 biljaka opojne droge kanabis, koja je nakon sušenja težila više od 920 kilograma i više od 726 kg osušene marihuane.

Tužilac u optužnici kaže i da se uloga Sergeja Mrđe vidi i iz njegove komunikacije sa Koluvijom u okviru aplikacije Razgovor preko koje su razmenjivane poverljive poruke između pripadnika organizovane kriminalne grupe.

Tako je zabeležena i njihova komunikacija u kojoj Koluvija Mrđi izdaje naredbe u vezi sa merama koje treba preduzeti kako radnici koji rade sa biljkama kanabisa ne bi ostavili DNK tragove. 

„Treba da nose ono odelo u fulu i maske za disanje ako treba!“, kaže Koluvija Mrđi, na šta mu on odgovara: „Svaki paket prolazi kroz dve ruke, sredstvo za staklo i magična, danas je Miloš dirnuo ova tri poslednja, pa ću javiti Manojlu da ta tri opet prebriše“. 

U nastavku komunikacije, Koluvija i dalje insistira na merama opreza: „A i iznutra da nema dlake, moramo taj deo dići na 150 odsto sigurnosti!“

Mrđa: „OK, biće svemirci“.

U optužnici se prenose i delovi komunikacije vođene 14. oktobra 2019. kad se Koluvija obraća Mrđi sledećim rečima: „Je l’ si sto posto siguran da Stevi ili drugoj rizičnoj osobi ne ostaje DNK, dlaka ili sličnog“.

U optužnici se dalje objašnjava da osoba označena kao „Steva“ jeste okrivljeni Stevan Holić, a da se radilo o događaju od 7.oktobra 2019. godine, kada je uhapšen Dragan Milošević sa 5 većih i 5 manjih pakovanja opojne droge kanabis, ukupne težine 3,1 kg, protiv kog je zbog toga pokrenut postupak u Višem javnom tužilaštvu u Beogradu.

Mrđinu ulogu tužilac dokazuje kroz još jednu komunikaciju tokom koje Koluvija izdaje naredbe kako bi se izbeglo ostavljanje bioloških tragova na drogi koja je sa Jovanjice išla u prodaju.

Koluvija: „Iznutra je naš“.

Mrđa: „Već sam im držao slovo napravili smo proceduru. Kako misliš naš?“

Koluvija: „Pa u kesi ne može biti od kupaca!“

Mrđa: „A ko je našao bato? Reč je o Stolaru?“

Koluvija: „To moramo dovesti do perfekcije! Ne bato, nešto što je Pita prodavao“.

U nastavku komunikacije, Кoluvija naređuje: „Mora da bude NASA. Rukavice do lakata koji idu preko rukava, maske i odelo, klima u sobi da se ne znoje! Kapuljača preko glave, a pre kapuljače kapa koja skuplja kosu!“

Mrđa: „Zapisao sve“.

Sergej Mrđa je 1976. godište i kao i Koluvija, rođen je u Nemačkoj. U optužnici se uz osnovne podatke o Mrđi, navodi i da je on prema izvodu iz kaznene evidencije, neosuđivan. Međutim, na ročištu održanom 29. decembra 2020. tužilac Saša Drecun je zatražio da se od suda u Segedinu pribavi presuda vezana za događaj iz 2011. kada je Mrđa uhapšen na graničnom prelazu Roske sa Mađarskom kada je prevozio skank.

Ovom predlogu se na tom ročištu usprotivila odbrana rekavši da taj događaj nema veze sa slučajem Jovanjica, ali je sudija rekao da će se o predlogu odlučivati kasnije.

Mrđa je bio i direktor jedne od Koluvijinih beogradskih firmi – XTRASOFT osnovane u julu 2019. i registrovane za računarsko programiranje.

Suđenje po optužnici „Jovanjica 1“ trebalo je da bude nastavljeno u sredu, 2. februara, ali je ovaj termin pre suđenja otkazan i određen nov za 24. februar.