Da su se dvojica uzgajivača marihuane tog četvrtka 14. novembra 2019. godine pridržavala saobraćajnih propisa, verovatno su mogli još dugo nesmetano da se bave ovim nelegalnim poslom.

Međutim, tog dana desio im se „peh“. Vozili su auto-putem bahato i tokom preticanja koristili policijsku sirenu i rotaciju. Na njihovu žalost, u vozilu koje su pretekli bili su, prema saznanju BIRN-a, najviši inspektori policije i to baš iz Odeljenja za narkotike beogradske policije.

Oni su pozvali prvu policijsku patrolu koja je zaustavila beli „audi A8“. Ubrzo su pristigli i inspektori Odeljenja za narkotike koje je „audi“ prethodno pretekao, a među njima je, kako BIRN saznaje, bio i načelnik tog odeljenja Slobodan Milenković.

Po izlasku iz automobila, suvozač iz „audija“ pokazao je policijsku legitimaciju (čiji je izgled veran originalnoj policijskoj „znački“). Nakon provere na licu mesta, utvrđeno je da legitimacija ne postoji u sistemu i da je reč o lažnom dokumentu.

Tako je do otkrivanja plantaže marihuane u staklenicima gazdinstva Jovanjica iz Stare Pazove došlo praktično – slučajno. Ono što je usledilo pokazalo je da to otkriće nije bilo svima u interesu.

Policija koja se naveliko hvali svakim zaplenjenim gramom droge, u ovom slučaju se oglasila tek neuobičajeno kratkim saopštenjem i to tek nakon što su se nezvanične informacije pojavile u medijima i na društvenim mrežama.

Ni policija ni tužilaštvo nisu želeli da nam odgovore na pitanje da li je i ko u telefonskom razgovoru tražio od načelnika Odeljenja za narkotike da prekine akciju, odnosno da obustavi dalju istragu. MUP nije odgovorio na to pitanje, dok su iz tužilaštva kazali da oni nisu nadležni i uputili su nas na policiju.

Zbog toga ostajemo bez potvrde, ali i demantija navoda da je akcija Odeljenja za narkotike prekinuta jednim telefonskim pozivom i da je do nastavka postupka došlo tek pošto je javnost, ipak, saznala za događaj.

Falsifikovane isprave

Ukupno devet osoba, uključujući i dvojicu koji su bili u „audiju“, nalaze se u pritvoru zbog sumnje da su uzgajali drogu, potvrdili su za BIRN i MUP i Tužilaštvo za organizovani kriminal.

U pitanju su P.К, Z.M, V.Ž, P. Ž, P.H, S.H, V. B, B. J. i B.M, koji se sumnjiče da su kao organizovana kriminalna grupa izvršili krivično delo neovlašćena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga.

„Organizovanoj kriminalnoj grupi se stavlja na teret da je u periodu od januara do novembra 2019. godine, na području opštine Stara Pazova i Inđija, odnosno u staklenicima privrednog društva Jovanjica, vršili uzgajanje opojne droge kanabis koja sadrži psihoaktivnu komponentu THC u količini većoj od 0,3%“, piše u odgovoru tužilaštva upućenog BIRN-u.

Inače, prema Zakonu o psihoaktivnim kontrolisanim supstancama, zabranjeno je gajenje vrsta i varijeteta konoplje (rod Cannabis) koji mogu sadržati više od 0,3% supstanci iz grupe tetrahidrokanabinola.

Navodi se i da je svih devet osoba saslušano u Tužilaštvu za organizovani kriminal i da je svima na predlog tužilaštva, sudija za prethodni postupak Posebnog odeljenja Višeg suda u Beogradu, odredio pritvor.

Iz MUP-a nam je takođe potvrđeno da je kod jednog od privedenih pronađena falsifikovana policijska legitimacija. Protiv njega je podneta krivična prijava zbog krivičnog dela posebni slučajevi falsifikovanja isprave.

MUP dodaje da je on odmah priveden u policijsku stanicu, nakon čega mu je određeno zadržavanje do 48 časova, kao i da se trenutno se nalazi u pritvoru.

Protiv vozača „audija“ napisana je prekršajna prijava jer je „vozilo, mimo zakona, bilo opremljeno svetlosnom i zvučnom signalizacijom“.

„Ni vozač automobila, ni osumnjičeni, nikada nisu bili zaposleni u Ministarstvu unutrašnjih poslova, a ni svetlosna i zvučna signalizacija na vozilu nema veze sa onom koju koristi policija“, stoji u odgovoru MUP-a na pitanja BIRN-a.

Iz policije i tužilaštva navode da je osumnjičenima „sud, po isteku zadržavanja od 48 časova, odredio pritvor“, ali ne navode da li je do privođenja došlo 14. novembra ili dan kasnije, kada je informacija dospela u javnost.

Indicije i činjenice

Prve glasine da se otkriće plantaže marihuane zbog nečega prikriva, „podgrejala“ je činjenica da se policija nije odmah oglasila u vezi sa tim slučajem.

Prvo šturo saopštenje usledilo je tek nakon što su mediji objavili nezvanična saznanja, prema kojima su u uzgajanje narkotika bili umešani i pripadnici policije.

Nakon medija oglasio se i Miroslav Aleksić, poslanik Narodne stranke koji je na konferenciji za novinare upitao da li postoje dve struje u policiji, ali i da li u policiji postoji organizovana kriminalna grupa umešana u proizvodnju marihuane.

Tek nakon ovoga, 19. novembra, oglasila se policija šturim sopštenjem, iako uobičajeno opsežno izveštava javnost o svakom gramu zaplenjene „trave“ i drugih narkotika.

U ovom saopštenju pomenuto je „profesionalno postupanje policije“, a za ostale informacije, javnost su uputili na tužilaštvo.

Počele su da pristižu i nove glasine iz izvora bliskih policiji, među kojima i ona da je u telefonskom imeniku osumnjičenog sa lažnom (ali originalu vernom) službenom značkom bili zapisani i brojevi telefona i kontakti sa nekoliko visokopozicioniranih i uticajnih ličnosti političkog života Srbije.  

Buknule su i društvene mreže na kojima su postavljeni linkovi izveštaja pojedinih portala iz 2015. i 2016. godine kada je tadašnji ministar za rad Aleksandar Vulin na tom imanju brao paradajz, a poslanik SNS-a Zoran Babić gazdinstvo za (bar zvanično) uzgajanje organskih proizvoda, nazvao „srpskom pričom o uspehu“.

 Uz sve pomenute indicije i činjenice, posebno one zvanično potvrđene – da je prvoosumnjičeni imao službenu, mada lažnu legitimaciju MUP-a, kao i da je posedovao svetlosnu i zvučnu signalizaciju na svom „audiju A8“, ipak i dalje ostajemo bez odgovora na pitanje učestvuje li policija u proizvodnji droge pružanjem političke zaštite kriminalcima.

Iako na sajtu Jovanjice piše da su „u potpunosti posvećeni proizvodnjii i distribuciji organske hrane i ostalih proizvoda iz ove oblasti“, izvori kažu da je marihuanom bilo zasađeno više hektara zemljišta tog gazdinstva. Ipak, zvaničnog podatka o količini otkrivenog kanabisa još uvek nema.

U dopisu policije BIRN-u navodi se da pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova „na jednom poljoprivrednom dobru u okolini Stare Pazove“ i dalje preduzimaju sve zakonom predviđene mere i radnje po nalogu Tužilaštva za organizovani kriminal.

„Pretresi na poljoprivrednom gazdinstvu u okolini Stare Pazove i dalje su u toku, a konačna količina zaplenjenih narkotika biće poznata kada budu posečene sve stabljike na parcelama i kada bude završeno njihovo veštačenje“, naveo je MUP.

Uzgajalište „organik“ kanabisa

Privredno društvo Jovanjica osnovano je 2011. godine. Većinski vlasnik je 38-godišnji Predrag Koluvija sa 75 odsto udela, dok je ostatak u posedu Aleksandra Anđića.

Iako je reč o poljoprivrednom gazdinstvu, firma nema zemljište u vlasništvu, ali zato Koluvija poseduje 118.705 kvm u Staroj Pazovi i Bačkom Petrovom Selu.

Osim što je suvlasnik Jovanjice, Koluvija je i vlasnik preduzeća Restoran Jovanjica osnovanog 2014. Vlasnik je i privrednog društva Balkan grow registrovanog za nespecijalizovanu trgovinu na veliko, osnovanu 2016. Njegovo je i preduzeće Jovanjica gradnja, osnovano u julu ove godine. Istog datuma osnovao je firmu za računarsko programiranje XTRASOFT.

Vlasnik je i preduzetničke trgovinske radnje PIAZZA ORGANIKA koju je osnovao 2016. Od 2018. suvlasnik je i PTMAERO DOO, firme za vazdušni prevoz tereta.