Odbrana Predraga Koluvije u predmetu Jovanjica navela je da je „potrebno dekontaminirati spise predmeta“ i zatražila je da se kao svedok sasluša Miroslav Aleksić, potpredsednik Narodne stranke.

Suđenje u slučaju Jovanjica započelo je 7. oktobra pred Specijalnim sudom u Beogradu, a trećeg dana suđenja odbrana osumnjičenih nastavila je sa osporavanjem zakonitosti dokaza tužilaštva.

Nabrajajući dokaze za koje odbrana smatra da su nezakonito pribavljeni, Zora Dobričanin Nikodinović, branilac Predraga Koluvije i Vladana Živojinovića, rekla je da Aleksić „stalno priča da zna sve o ovom slučaju, pa neka dođe na sud da ispriča sve što zna“.

Nikodinović je kazala da je u Trsteniku, gde je bio i predsednik opštine, Aleksić komšija sa inspektorom policije Urošem Radibratovićem, koji je svedok u istrazi protiv pripadnika MUP-a i BIA uhapšenih 1. jula ove godine, takođe u vezi sa slučajem Jovanjica.

Njenom predlogu pridružili su se i advokati Vladimir Božović i Svetislav Bojić, takođe iz tima branilaca Predraga Koluvije.

Đukanović je rekao da je važno da Aleksić bude saslušan kao svedok jer se hvali da sve podatke koje iznosi dobija iz MUP-a, kao i da u javnost iznosi dokumente iz istrage, koje deli na društvenim mrežama.

Predsednik sudskog veća Zoran Ganić rekao je advokatima da će u kasnijem toku postupka imati mogućnost da predlože saslušanje pomenutog svedoka.

Đukanović, inače, pred Prvim osnovnom sudu u Begradu zastupa brata predsednika Srbije, Andreja Vučića, u postupku koji je poveo protiv potpredsednika Narodne stranke Miroslava Aleksića, upravo zbog navoda o slučaju Jovanjica.

Đukanović, funkcioner i poslanik SNS-a, jedan je od četvoro advokata u timu Koluvijinih branilaca. On je, istovremeno i advokat Milana Kendije, pripadnika policije koji je uhapšen 1. jula ove godine pod sumnjama o umešanosti u slučaj Jovanjica.

U nastavku uvodnog izlaganja koje je započela u četvrtak, 8. oktobra pred specijalnim sudom, advokat Zora Dobričanin Nikodinović je nastavila da osporava dokaze na kojima tužilaštvo zasniva optužnicu.

Osporavala je sve dokaze prikupljene tokom pretresa obavljenih 13. novembra (dan kada je policija izvela akciju upada na Jovanjicu), 14, 15. i 18. novembra 2019, kao i 5. februara ove godine.

Ona tvrdi da je pretres 13. novembra obavljen bez naredbe sudije za prethodni postupak, da je sutradan pretres vršen sa naredbom koja je tog dana stigla za prethodni dan, a da su 15. novembra na pretresu bili forenzičari iz Sremske Mitrovice, iako je tog dana slučaj preuzelo Tužilaštvo za organizovani kriminal u Beogradu.

Zbog toga je tražila da se iz spisa predmeta izdvoje svi dokazi koji su probavljeni na osnovu pomenutih pretresa, među kojima su i uzorkovanje biljaka i tragova, kao i oduzminaje ličnih stvari od optuženih.

„To su plodovi sa otrovnog drveta i ne mogu biti dokaz“, rekla je advokatica.

Odbrana posebno insistira na osporavanju veštačenja aplikacije Razgovor, na kojoj tužilaštvo bazira znatan deo dokaza protiv okrivljenih.

Prema tvrdnjama odbrane, naredba o oduzimanju servera i risivera sa imanja Jovanjica doneta je 18. novembra 2019. Prema naredbi, ona je morala biti izvršena u roku od osam dana, ali to nije učinjeno sve do 5. februara ove godine. Osim toga, odbrana tvrdi da je serveru pristupano čak 10 dana nakon izdavanja naredbe o oduzimanju i da su u tom periodu unošene izmene – „nešto je dodavano, a nešto brisano“.

Zato oni osporavaju veštačenje koje je rađeno 5. marta ove godine i koje je potpisao Andrej Miletić iz Službe za posebne istražne metode, kog Nikodinović naziva „zanimljivim“ učesnikom pretresa od 5. februara, dovodeći ga u vezu sa inspektorom s početka teksta – Urošem Radibratovićem, komšijom Miroslava Aleksića.

Šta je bilo juče?

Zora Dobričanin Nikodijević je svoje uvodno izlaganje obrane započela juče takođe osporavajući sve dokaze tužilaštva.

Ona je negirala da se na imanju uzgajala opojna droga, da je neovlašćeno držana radi prodaje, da je sve to činjeno u periodu od maja 2016.

Osporavala je i veštačenja biljaka i bioloških tragova, negirala postojanje ogranizovane kriminalne grupe i tvrdila da su dokazi pribavljeni nezakonito, pre svega telefoni optuženih sa aplikacijom Razgovor, koja je služila za komunikaciju unutar grupe i na kojoj tužilac zasniva znatan broj dokaza u optužnici.

Nikodinović je rekla da je na imanju sve rađeno u skladu sa zakonom i rešenjem Ministarstva poljoprivrede koje je odobrilo preduzeću Superior uzgoj industrijske konoplje, a Jovanjici proizvodnju biljaka.

Za to je, tvrdi, znala i policija. U vezi sa tim ona je zatražila da se kao svedok sasluša Milosav Miličković, državni sekretar u Ministarstvu unutrašnjih poslova i funkcioner Srpske napredne stranke, sa kojim se Koluvija sastao pre nekoliko godina kada je, kako stoji u optužnici, nameravao da počne sa proizvodnjom industrijske konoplje, pa je „pokušavao sa Miličkovićem da reši to pitanje“.

Nikodinović na osnovu toga zaključuje da je policija još tada znala šta se radi na Jovanjici i pita zbog čega niko ranije nije došao u kontrolu.

Nikodinović je insistirala na tome da na Jovanjici nije uzgajana opojna droga, već industrijska konoplja pitajući zbog čega bi neko rizikovao da prodaje nešto što je nezakonito i neisplativije.

„Jedan kilogram medicinske konoplje u Nemačkoj košta 20.000 evra. I sad će Koluvija da proizvodi tu travuljinu koju svaki klinac u podrumu može da proizvodi, a košta tri-četiri hiljade evra. Gde je tu ekonomska isplativost?“, rekla je Nikodinović.

Insistirala je i na telefonima koji su, navodno, nezakonito oduzeti tokom pretresa za koji, kako kaže, nije postojalo rešenje sudije za prethodni postupak. Ona je zatražila i da se utvrdi u kakvom se stanju nalaze dokazi u ovom predmetu koji su oduzeti od Koluvije, odnosno da se utvrdi gde se trenutno nalaze telefoni i biljke.

Govoreći o biljkama, rekla je da se ne zna šta je tačno veštačeno i koliko je biljaka imalo THC viši od zakonom dozvoljenih 0,3 odsto. Nikodinović tvrdi da je svaka biljka na imanju imala svoju oznaku, svoj bar-kod. Umesto da se uzorkuje svaka biljka pod njenim bar-kodom, njima su dati drugi nazivi, tako da nije moguće tačno znati koliko je biljaka pronađeno na imanju i koje su biljke tačno veštačene.

„Odbrana je predložila da se izvrši uvid u 22 registratora, jer se iz te dokumentacije može pratiti put svake biljke, koje su imale svoj bar-kod, ali ta dokumentacija nije našla mesto u optužnici. Trebalo je uporediti podatke iz dokumentacije o svakoj biljci, sa zatečenim stanjem na terenu. Neko je odlučio da se to ne radi, pa se prebrojavanjem došlo do mnogo većeg broja biljaka nego što ih je bilo u knjigama“, tvrdi Koluvijina advokatica.

Zbog svega ovoga, ona osporava i veštačenje o vrednosti THC u zaplenjenim biljkama, uz tvrdnju da biljke na imanju Jovanjica nisu opojna droga kako to pokušava da dokaže tužilac u optužnici.

Koluvijina advokatica je optužila tužioca da ometa proces, jer je medijima dostavio optužnicu pre nego što je održano pripremno ročište.

„Optužnica je klimava, a dokazi nezakoniti, pa je tužilac pozvao u pomoć pojedine medije“, rekla je Zora Dobričanin Nikodinović.

Reč tužioca

Prethodno, svoje uvodno izlaganje započeto u sredu, juče je završio zamenik tužioca za organizovani kriminal Saša Drecun.

Govorio je o ulogama koje su u okviru organizovane kriminalne grupe imali optuženi, kao i o dokazima zasnovanim na osnovu komunikacije optuženih putem aplikacije Razgovor, čijim je pronalaskom i dešifrovanjem, kako navodi u optužnici, tužilaštvo uspelo da dokaže elemente okrivljene kriminalne grupe u radnjama okrivljenih, a prevashodno organizatora grupe, okrivljenog Predraga Koluvije.

Istakao je da jedan od razgovora Koluvije, na čijem je imanju Jovanjica uzgajana marihuana, i optuženog Branislava Miljevića, dokazuje subordinaciju u okviru organizovane kriminalne grupe.

Reč je o njihovom razgovoru od 11. novembra 2019, dva dana pre akcije policije, tokom kog je Miljević obavestio Koluviju o ukupnoj količini proizvedene opojne droge u sobi broj 6 podzemlja Jovanjice i u kom „kao da traži nalog u vezi sa slanjem, odnosno vožnjom robe“.

U razgovoru od 7. oktobra 2019. potvrđuje se da su pripadnici grupe drogu proizvodili uz mere opreza, koje su, međutim, bile nedovoljne pošto su istražni organi ipak uspeli da identifikuju tragove dvojice pripadnika grupe. Na osnovu tog razgovora inicirano je biološko veštačenje, prema kom su na predmetima u kojima je bila upakovana opojna droga pronađeni biološki tragovi okrivljenih Branislava Miljevića i Petra Hricaja.

Drecun je rekao i da su brojnim veštačenjima pronađeni biološki svih pripadnika grupe, osim tragova Predraga Koluvije, Sergeja Mrđe, Koluvijinog zamenika i Vladana Živojinovića, agronoma čiji je zadatak bio organizacija proizvodnje opojne droge.

„Oni su imali više pozicije u okviru organizovane kriminalne grupe, pa nisu morali da ’prljaju ruke’“, rekao je tužilac Drecun.

Tužilac je na kraju rekao da od sudskog veća očekuje da će uvažiti odlučne činjenice i da će utvrditi da postoje dokazi o krivici svih optuženih.

Predrag Koluvija i još devet osoba terete se da su u periodu od 14. maja 2016. do 14. novembra 2019. na teritoriji Stare Pazove i Inđije uzgajali i radi prodaje čuvali kanabis sa THC-om višim od 0,3 odsto.

Tužilaštvo za organizovani kriminal optužnicu je podiglo početkom maja ove godine, a potvrđena je mesec dana kasnije.

Koluviju je 13. novembra prošle godine zaustavila policija nakon nasilničke vožnje po auto-putu u belom “audiju 8” sa policijskom rotacijom.

Kod njega i njegovog suvozača pronađene su policijske značke (za koje policija tvrdi da su lažne), a Koluvija je potom policajce odveo do svojih staklenika na imanju Jovanjica gde se navodno uzgajala zdrava hrana. Umesto zdrave hrane i organskih proizvoda, za šta je ovo gazdinstvo registrovano, policajci su zatekli hektare zemljišta zasađenog kanabisom.

U julu ove godine, u vezi sa slučajem Jovanjica, uhapšeno je još sedam osoba, među kojima su bili i pripadnici policije i BIA, dok je jedan pripadnik Vojno-obaveštajne agencije u bekstvu.

Uhapšeni pripadnik MUP-a Milan Kendija je, prema navodima iz optužnice, rođak Predraga Koluvije, dok je Radovan Bojović, takođe pripadnik policije, prema rečima tužioca Drecuna rođeni brat optuženog Vuleta Bojovića.

Prema rečima tužioca Drecuna sa jučerašnjeg ročišta, istraga u vezi sa njihovom ulogom u predmetu Jovanjica, je u završnoj fazi i uskoro se može očekivati optužnica.

Sledeće ročište zakazano je za 28. i 29. oktobar, kada će svoje uvodno izlaganje nastaviti branioci prvooptuženog Koluvije.