Viši sud u Beogradu potvrdio je 20. januara ove godine optužnicu „Jovanjica 2“ nakon što ju je tužilaštvo 17. novembra 2020. poslalo vanpretresnom veću na ocenu. Na takvu odluku Višeg suda, odbrana je imala pravo žalbe, koju su advokati mogli da napišu u roku od tri dana od dana prijema odluke Višeg suda.

Viši sud, međutim, više od mesec dana nije uspevao da uruči svoju odluku za jednog od okrivljenih, pa predmet nije mogao biti poslat Apelaciji na odlučivanje, iako je većina drugih branilaca devetoro optuženih, već bila uložila svoje žalbe, o čemu je BIRN pisao.

Konačno, 2. marta predmet je otišao u Apelacioni sud, saznaje BIRN u Višem sudu u Beogradu. 

“Obaveštavam Vas da nakon što su se ispunili svi procesni uslovi, predmet `Jovanjica 2` po žalbi dostavljen Apelacionom sudu u Beogradu na odlučivanje“, navodi se u odgovoru iz Višeg suda.

Odlučivanje Apelacionog suda po žalbama odbrane i potvrđivanje optužnice, odnosno njeno stupanje na pravnu snagu, neophodan je uslov za početak suđenja. 

Kako je ranije za BIRN objasnio advokat Jugoslav Tintor, koji u ovom postupku zastupa pripadnika MUP-a Radovana Bojovića, postoji mogućnost da Apelacioni sud ne prihvati žalbe odbrane i odbije ih kao neosnovane. U tom slučaju suđenje bi moglo da počne. 

Druga mogućnost je da Apelacioni sud uvaži žalbe i konstatuje da rešenje Višeg suda sadrži nedostatke. Tada sud rešenje ukida i vraća prvostepenom sudskom veću da ponovo razmotri tu svoju odluku.

Viši sud tada može ponovo da donese istu odluku, odnosno da ponovo potvrdi optužnicu sa možda nešto drugačijim obrazloženjem, a može i da je vrati tužilaštvu na dopunu. Ova druga opcija, mogla bi da prolongira početak suđenja. 

“Jovanjica 2”, inače, se smatra ključnom u vezi sa slučajem gajenja marihuane na gazdinstvu Jovanjica, jer je njom osim vlasnika plantaže Predraga Koluvije, koji je prvookrivljeni i u optužnici “Jovanjica 1”, obuhvaćeno još osam osoba među kojima su policajci, pripadnici Bezbednosno informativne agencije (BIA) i Vojnoobaveštajne agencije (VOA).  

Oni se terete za udruživanje radi vršenja krivičnih dela, neovlašćenu proizvodnju i stavljanje u promet opojnih droga i falsifikovanje isprave, a jedan okrivljeni je optužen za nedozvoljenu proizvodnju, držanje, nošenje i promet oružja i eksplozivnih materija.