„Od početka rada na slučaju Jovanjica smo bili pod pritiskom iz najviših državnih struktura“, rekao je inspektor Dušan Mitić, šef operative IV odeljenja beogradske policije zaduženog za suzbijanje narkotika, na početku svedočenja pred Specijalnim sudom za organizovani kriminal. On je govoreći u svojstvu svedoka, izneo niz novih informacija o tim pritiscima, o kojima je, do sada, bilo uglavnom nezvaničnih saznanja i spekulacija. 

Tokom davanja iskaza, Mitić je pričao o pritiscima najviših državnih funkcionera, između ostalog Bratislava Gašića, bivšeg direktora Bezbednosno-informativne agencije (BIA), a danas ministra policije, jednog od šefova BIA Mirka Škera, ali i samog postupajućeg tužioca u predmetu Jovanjica Saše Drecuna.

O pritiscima iz Vojno-obaveštajne agencije (VOA) i BIA da se slučaj zataška je pred zamenikom tužioca, tokom istrage, već govorio i Mitićev šef, načelnik IV odeljenja Slobodan Milenković, ali ti navodi nisu uneti u optužnicu u predmetu „Jovanjica 1“, pa nisu bili dostupni javnosti dok BIRN nije objavio ceo transkript Milenkovićevog iskaza, do kog je uspeo da dođe.

Na početku svedočenja 15. juna, predsednik sudskog veća sudija Zoran Ganić pitao je Mitića da li ostaje pri ranijem iskazu datom 2020. tokom istrage. Mitić je odgovorio da generalno ostaje pri iskazu da je njihovo odeljenje otkrilo proizvodnju droge pod okriljem države, ali je dodao i da sada ima nova saznanja „višeg stepena“.

Mitić je kazao da su pritisci počeli čim je policija ušla na Jovanjicu. Pritisak je pokušao da izvrši i sam vlasniku plantaže Jovanjica Predrag Koluvija hvaleći se kontaktima sa najvišim državnim funkcionerima i ljudima iz političkog i ekonomskog života Srbije. 

Mitić tvrdi da je prepiska otkrila prisnost Bratislava Gašića i Predraga Koluvije

Mitić je objasnio da je Koluvija veze sa pripadnicima bezbednosnog sektora potvrdio pokazujući mu prepisku sa visokopozicioniranim pripadnicima BIA, uključujući i onu sa tadašnjim direktorom BIA Bratislavom Gašićem.

Mitić kaže da je pitao da li može da pogleda prepisku sa Gašićem i da mu je Koluvija dao telefon.

„Njihova korespondencija od jednog dana pokazuje njihovu bliskost i prisnost, Koluvija sa njim komentariše ljude iz opozicije“, rekao je inspektor.

Dodao je i da je komunikacija sa Gašićem bila prisna i da se iz nje jasno vidi da je Gašić znao da je Koluvija donator agencije BIA. 

„Zapanjen sam bio da je diler narkotika donator BIA“, rekao je Mitić.

Mitić je potom dodao da se iz Koluvijinih poruka sa Gašićem, po njihovoj prisnosti, može zaključiti da to nije bila jedina komunikacija između njih dvojice.

„Iz poruka je jasno da Gašić zna šta se dešava na Jovanjici, a to se vidi i iz razgovora sa (prvim čovekom beogradskog centra BIA Mirkom) Škerom“, zaključuje Mitić.

Da su nalozi za zataškavanje Jovanjice stizali od Gašića, potvrdio je i pripadnik BIA Aleksandar Tošić, koji je u trenutku upada policije na Jovanjicu, došao na imanje sa zahtevom da policija sa informacijama o slučaju ne izlazi u javnost. 

Tošić je danas jedan od optuženih u predmetu „Jovanjica 2“. Optužnica „Jovanjica 2“ tereti mahom pripadnike policije, Bezbednosno-informativne agencije i Vojno-obaveštajne agencije za pružanje zaštite prvookrivljenom Koluviji.  

„Pošto je bilo dosta pripadnika policije i bezbednosnih službi kada smo ušli na Jovanjicu, mi smo popisali sve koji su bili prisutni. Kad je stigao Tošić rekli smo mu da ćemo ga upisati, ako uđe na Jovanjicu. On je hteo da uđe i da vidi ko sve postupa“, rekao je Mitić pitajući se kako je Tošić uopšte saznao za akciju policije na Jovanjici, budući da su informaciju imale samo kolege iz njegovog odeljenja i tužilac.

„Tošić je hteo da mi prenese poruke, bilo mu je neprijatno i tresle su mu se ruke. A poruke su bile sledeće: da je BIA upoznata sa onim što se dešava na Jovanjici i da nas moli da sa informacijama o akciji ne izlazimo u javnost.“

Mitić je, kako kaže, pitao Tošića da li je došao službeno, što je on potvrdio rekavši da dolazi po nalogu svog šefa Mirka Škera.

Zatim je, kaže dalje Mitić, pozvao Milenkovića kako bi proverio da li je Tošić zaista došao po nalogu Škera. Milenković je na licu mesta pozvao Škera telefonom i on mu je potvrdio da je poslao Tošića i ponovio molbu da se sa informacijama o akciji ne izlazi u javnost. Škero je, kaže Mitić, Milenkoviću rekao da ove poruke prenosi po nalogu svog šefa.

„Škero je rekao – postupam po uputstvu Bratislava Gašića.“

Ispričao je i kako je izgledao Tošićev odlazak sa Jovanjice.

„Namerno sam Tošića ispratio sa Jovanjice tako što sam ga proveo pored Koluvije. Želeo sam da se vide i da osmotrim njihovu reakciju. Obojica su drhtala. Tošić je zastao, stavio Koluviji ruku na rame, delovalo je kao da će ga zagrliti i rekao mu je: ‘Predraže – biće sve u redu’.“

Mitić je na sudu izjavio i da je pritiske na njega i njegovu porodicu organizovao direktno Gašić. 

Škero je rekao – postupam po uputstvu Bratislava Gašića

Dušan Mitić

„Od 2021. kreću nenormalni pritisci i to na članove moje porodice koje je direktno organizovao Gašić. Saznajemo da je postignut dogovor državnih službi da nas likvidiraju. Do tad sam nosio pištolj samo na poslu, a od tada se ne odvajam od pištolja i dva okvira, čak i kad sam sa detetom u parku i za sve to vreme čekao sam bezbednosnu procenu za nas. Ta naša bezbednosna procena je proglašena za službenu tajnu.“

Govoreći o pritiscima na pripadnike IV odeljenja beogradske policije, Mitić je kazao da je aktuelni ministar policije Gašić „životno zainteresovan za smenu Milenkovića“.

Policijski inspektor kaže da je tužilac Drecun vršio pritisak na policiju da Predrag Koluvija ne bude prvoosumnjičeni

Mitić je rekao da je za vršenje pritisaka na policiju bila upregnuta čitava državna mašinerija. Samo tužilaštvo koje danas vodi ovaj proces je, kako kaže Mitić, odugovlačilo sa izdavanjem naredbe za sečenje biljaka kanabisa pošto su veštaci uzeli uzorke na ispitivanje.  

Nakon rezultata veštačenja, trebalo je odmah da se krene sa sečenjem biljaka, međutim, naredba Tužilaštva za organizovani kriminal (TOK), koje je u međuvremenu preuzelo predmet, nikako nije stizala.

„Kuriozitet je da se u sečenje nije krenulo istog dana, već posle sedam dana i to vidim kao vid pritiska. Ja sam drugog ili trećeg dana tražio Milenkoviću da napiše dopis tužiocu i da pita zašto se nije krenulo u sečenje“, rekao je Mitić.

Milenković je zatražio izjašnjenje tužioca za organizovani kriminal, ali zvanični odgovor nije stigao. Umesto toga, priča Mitić, tužilac Mladen Nenadić je Milenkoviću u razgovoru rekao: „Pa nećemo valjda naneti štetu čoveku.“

Mitić je rekao i da je odlaganje sečenja biljaka bilo u funkciji operativnih saznanja da je u pripremi uništavanje dokaza i objekata na Jovanjici, na šta je ukazivala i pojava dronova, zbog čega su morali da pojačaju obezbeđenje objekata i imanja.

Nikada mi se nije dogodilo da se sečenje ne uradi odmah posle uzimanja uzoraka

Slobodan Milenković

„Milenković je preko operativne veze dobio saznanja da su ugroženi dokazi i rekao mi da je razlog odlaganja sečenja upravo čekanje da se objekti unište. Nikada mi se nije dogodilo da se sečenje ne uradi odmah posle uzimanja uzoraka.“

Ovaj svedok je ispričao i kako je zamenik tužioca Saša Drecun pred Slobodanom Milenkovićem sa svojim kumom, koji je visokopozicioniran u BIA, telefonom razgovarao o predmetu Jovanjica.

„Gotovo je ćaskao, vrlo slobodnog izražavanja, sa svojim kumom koji isto radi u BIA. Bili smo zapanjeni koliko je to neprofesionalno ponašanje tužioca. Milenković mi je rekao: ‘Mi smo sami u ovom slučaju’“, preneo je Mitić, svedočeći pred sudom, Milenkovićeve reči.

Mitić je opisao još jedan vid pritiska iz tužilaštva. Naime, kolega Miloš Jurišević mu je javio telefonom da tužilac Drecun na njega vrši pritisak da Koluvija bude drugoosumnjičeni.

Mi smo ostali pri tome da je Koluvija prvoosumnjičeni

Dušan Mitić

„Jurišević je zbog svega bio mnogo uzbuđen, a Drecun je imao kontakt i sa Ljubomirom Petrovićem (takođe inspektor IV odeljenja), ali mi smo ostali pri tome da je Koluvija prvoosumnjičeni“, rekao je Mitić.  

Prema Mitićevim rečima, Drecun nije jedini koji je to pokušao – to je probao i Milenko Munižaba, tadašnji načelnik UKP-a Beogradske policije. 

„Jovanjica nije afera, od nje se pravi afera. To je najveća fabrika skanka, verovatno i u celoj Evropi. Na njoj je pronađeno 65.000 biljaka. To je sinergija kriminala, državnih struktura, bezbednosnih službi“, rekao je Mitić dodajući da želi da iskoristi ovu priliku da ispriča sve što zna. 

Pritisci bezbednosnih službi počeli odmah po ulasku na Jovanjicu

Mitić je opisao susret sa još jednim pripadnikom bezbednosnih službi. Na imanje je, kaže, došao i policajac Milan Kendija, danas takođe optužen u postupku „Jovanjica 2“. Kaže da ga je o dolasku Kendije na Jovanjicu tog 13. novembra, obavestio kolega Miloš Jurišević.

„Zove me Jurišević i kaže da ima problem na ulasku u imanje, kod rampe i da je Kendija grub prema njemu. Kendija mi kaže – mene tvoj kolega ne poštuje, a ja pitam – jeste li ovde službeno, na šta mi je odgovorio – došao sam da vidim da li mi je rođak uhapšen. Kendija je na Jovanjicu došao u službenom vozilu sa naoružanjem i to je takođe jedna vrsta pritiska, dolazak tih ljudi.“

Kaže i da mu je Koluvija pokazao kontakte i sa drugim ljudima iz politike i ekonomije, ali da je, kako je rekao, bio štur sa informacijama o kontaktima sa vojskom. 

„Video sam sve njegove komunikacije i svi su mi bili poznati osim Saše Vujisića (pripadnik VOA optužen u predmetu „Jovanjica 2“, koji je u bekstvu već tri i po godine). Video sam i prepisku sa Zoranom Stojkovićem (direktor VOA), pisalo je general ili tako nešto i sa njim je komunikacija bila odmerena.“

Kaže da je o identitetu Vujisića saznao koji dan kasnije. Ispričao je i o susretu Milenkovića i Vujisića koji se dogodio nekoliko dana nakon akcije na Jovanjici, o čemu je BIRN već pisao. 

Njih dvojica su se na Vujisićevu inicijativu sreli kod Partizanovog stadiona i tom prilikom je Milenkoviću rekao da slučaj Jovanjica neće ugledati svetlost dana, jer je to projekat BIA i vojske i da će sutradan srediti da veštačenje biljaka pokaže da u njima nema nedozvoljenog prisustva opojne supstance THC.  

Pritisci na policiju traju godinama

Govoreći o pritiscima koje su trpele njegove kolege i on, Mitić je naveo i Koluvijino puštanje iz pritvora baš u trenutku kada je njegovo odeljenje dobilo informaciju da jedan pripadnik BIA hoće da priča o tome zašto je bio na Jovanjici.

„U to vreme je i Vladimir Đukanović (Koluvijin advokat i funkcioner SNS, prim aut.) imao emisiju.“

Podsećamo da je Đukanović uradio intervju sa Koluvijom za TV Objektiv, odmah po Koluvijinom puštanju iz pritvora 2021. godine.

Vladimir Đukanović
Vladimir Đukanović, Koluvijin advokat i funkcioner SNS

U odbranu Koluvije i Jovanjice stao je tada i sam predsednik Srbije Aleksandar Vučić. Tako je predsednik u jesen 2021. iz Dubaija za TV Pink rekao da je te noći odgledao ceo intervju koji je Koluvija dao svom advokatu. Dobar deo izjave emitovane uživo iz Dubaija, Vučić je posvetio analizi onoga što je imao da kaže čovek optužen za najveću fabriku skanka u regionu, a možda i u Evropi.

Milenković mi je rekao: Mi smo sami u ovom slučaju

preneo je Mitić svedočeći pred sudom Milenkovićeve reči

Kaže da su snažne pritiske trpeli i posle akcije na Jovanjici – nekoliko puta su ispitivani na poligrafu.

„Imali smo poligraf mesec dana posle Jovanjice. U javnosti se pričalo da smo išli na poligraf zbog slučaja (zaplene droge) u Kursulinoj ulici na Vračaru, a pitanja na poligrafu se nisu odnosila na taj slučaj, već su se ticala samo Jovanjice. Napravljene su radne grupe, koje već 30 meseci ispituju rad IV odeljenja sa akcentom na rad načelnika Milenkovića i moj rad. Da se isto toliko radila istraga Koluvije, valjda bi se saznalo od kog novca ima sve to što ima“, rekao je Mitić. 

Naveo je i da je drugi poligraf na koji su išli, radio Dejan Kojić, brat Ivice Kojića, šefa predsednikovog kabineta i podsetio da je naredni pritisak bio izlazak teksta o poligrafu i o tome kako je on, navodno, tražio optuženje nekih ljudi iz političkog života.

„Onda opet posle puštanja svih iz pritvora i javljanja predsednika iz Dubaija, ide nov poligraf“, kaže Mitić.

Mitić je rekao da su od 2021. krenuli nenormalni pritisci, njihovo ispitivanje na poligrafu je dogovarano na sastanku na kom je bio šef beogradske policije Veselin Milić, tadašnji načelnik Službe za specijalne istražne metode Tomislav Radovanović i načelnik UKP-a Ninoslav Cmolić. 

„U tom ambijentu državne mašinerije je dogovoreno novo naše ispitivanje. Mislim da je zamenik tužioca (Drecun) tada definitvno aterirao, slao nam je pozdrave i poruke ‘držite se’ i ‘izdržite’, a nijednom se nije oglasio“, rekao je Mitić.

„Milić, Radovanović i Cmolić su se viđali sa ljudima koji su nas poligrafisali, znači nemamo šta da očekujemo od njih i nismo hteli da idemo na takav poligraf u takvom ambijentu državne mašinerije koja je pokrenuta protiv nas“, kazao je Mitić objašnjavajući zašto su inspektori odbili treći poligraf.

Mitić kaže i da šef beogradske policije Milić izbegava susret sa inspektorom Slobodanom Milenkovićem od 2021. godine. Milenković je tražio da se Milić izjasni o proceni bezbednosti policijskih inspektora koji su radili na predmetu Jovanjica, ali on to nije uradio.

Posle toga, Milenković je tražio da se o bezbednosnoj proceni izjasni i tadašnji ministar policije Aleksandar Vulin, ali ni on se nije oglasio. 

Ne znate vi koga ste uhapsili, svi ćemo biti pobijeni

Sergej Mrđa, drugookrivljeni koji je dve godine bio u bekstvu

Mitić kaže da je advokatica Zora Dobričanin Nikodinović, kada je postala zastupnik Predraga Koluvije, rekla Milenkoviću da je šalje vrh države. Dobričanin Nikodinović je zastupala Koluviju od hapšenja do februara 2022.

„A sada izigrava medijatora i zove Milenkovića da prenosi poruke u ime Marka Krička (jedinica za obezbeđenje određenih ličnosti i objekata MUP-a) i poručuje mu – prihvati mesto koordinatora koje ti se nudi, bitno je da si živ i da nemaš postupak i bićeš dobro.“

Mitić se prisetio još jednog razgovora na Jovanjici.

„Možete Ljubimira Petrovića (inspektor) da pitate i šta je rekao Sergej Mrđa (drugookrivljeni koji je dve godine bio u bekstvu) kada smo ušli na Jovanjicu – ‘ne znate vi koga ste uhapsili, svi ćemo biti pobijeni’.“

Mitić kaže da su u ambijentu opšte ugroženosti i nasilja, njegove kolege i on angažovali advokata Zdenka Tomanovića, jer su bile pripremljene tužbe protiv svih njih.

„Pitali smo se – gde mi to radimo? Mislim da su i tužilaštvo i sud morali da reaguju kad su videli pritiske. Ovde je uhapšena država u ozbiljnom kriminalu proizvodnje droge i kažem – to nije afera, već je od slučaja napravljena afera.“

Dodao je i da je Milenković podneo tužilaštvu još jedan izveštaj sa novim saznanjima o Jovanjici u formi krivične prijave.

Hapšenje Predraga Koluvije 

Mitić je ispričao i kako je došlo do hapšenja prvookrivljenog Predraga Koluvije 13. novembra 2019. godine na auto-putu Beograd-Niš, gde su ga zaustavili policajci IV odeljenja, među kojima je bio i načelnik Odeljenja za suzbijanje narkotika Slobodan Milenković.

Predrag Koluvija prvooštuženi u slučaju Jovanjica
Predrag Koluvija, prvooptuženi u slučaju Jovanjica

Kazao je da su godinu dana pre hapšenja Koluvije, imali informacije o njegovim poslovima sa marihuanom.

„Informacije o predmetu Jovanjica dobio sam od operativne veze i prosledio je svom nadređenom Slobodanu Milenkoviću. Kao šef operative bio sam upoznat sa svim postupanjima, a operativna obrada trajala je oko godinu dana“, kazao je Mitić.

Kaže da je tog 13. novembra radio popodne i da ga je pred polazak na posao, preko otvorene telefonske veze pozvao Slobodan Milenković nakon što je na auto-putu zaustavio Koluviju.

„Milenković mi šifrovano govori da su zaustavili onog što imamo objekat, što ga radimo, nije rekao ime jer je zvao preko otvorene veze“, rekao je Mitić i dodao da je nakon toga sa timom iz IV odeljenja otišao na Jovanjicu. 

Prvo je, kaže, napravio procenu bezbednosti pošto je znao da se na imanju nalaze naoružana lica i dodao da su sva postupanja policije bila obavljena uz saglasnost dežurnog tužioca u Sremskoj Mitrovici, koji je bio nadležan u prvom trenutku, jer se imanje nalazi u Staroj Pazovi.

Rekao je i da zaustavljanje Koluvije tog dana na auto-putu nije bilo planirano, već da je njegovo hapšenje bilo planirano za kraj godine, pošto se čekao momenat branja kada ima najviše biljaka, ali da se sve dogodilo nenadano tog 13. novembra 2019. zato što je pored službenih vozila njegovih kolega velikom brzinom projurilo vozilo sa policijskim oznakama, ali i sa obeležjima nekarakterističnim za službena vozila policije. I to je jedini razlog zbog čega se baš toga dana dogodila akcija koja je bila planirana za kraj godine. 

„Kolege primećuju na automobilu karakteristike koje mi nikada ne stavljamo na službena vozila – oznake Srpske pravoslavne crkve, krstovi. Zbog toga i zbog velike brzine kojom je vozio i ugrožavanja bezbednosti, Milenković je zaustavio vozilo u kom je bio Predrag Koluvija i kako se on predstavio da je policajac, a pošto ga je Milenković prepoznao, jer ga operativno obrađujemo godinu dana, on javlja dalje nadređenima i odlučuje da zadrži Koluviju, a meni javlja da sa timom odem na Jovanjicu“, rekao je Mitić.

„Na Jovanjici zatičemo naoružane ljude, tražili smo im da odlože oružje. Bili smo zajedno sa kolegama iz Odeljenja za posebne akcije (OPA).“

Dalje Mitić priča da su na osnovu informacija dobijenih od operativne veze, u tom trenutku, znali sledeće:

  • Da se Koluvija bavi proizvodnjom i prodajom skanka;
  • Da ima izuzetno visoke kontakte sa osobama iz političkog života i državnog vrha;
  • Iz tih kontakata uživa zaštitu bezbednosnih službi.

„Mi smo te informacije primili sa oprezom, jer uvek razmišljate o motivu osobe koja vam te informacije daje. Međutim, ubrzo su se pokazale kao tačne“, kazao je Mitić.

Ovde je uhapšena država u ozbiljnom kriminalu proizvodnje droge i kažem – to nije afera, već je od slučaja napravljena afera

Dušan Mitić, šef operative Iv odeljenja beogradske policije

Mitić je dalje rekao da su se tokom proteklih par godina u javnosti mogla čuti pitanja o tome zašto nije rađena kriminalistička obrada slučaja Jovanjica i objasnio da IV odeljenje radi obrade i bez evidentiranja, kao što je to bilo i u ovom slučaju.

„A da smo mi bili u pravu što smo tako radili, pokazali su brojni politički pritisci“, rekao je Mitić objašnjavajući da se obezbeđenje Jovanjice pozivalo na BIA i bezbednosne službe tokom davanja izjava.

Mitić je ispričao i da je njegov posao bio da organizuje grupu koja će raditi predmet i da je na njenom čelu bio njegov kolega Miloš Jurišević, koji je na sudu svedočio na ročištu održanom u aprilu ove godine.

Dušan Mitić tvrdi da je na Jovanjici uzgajan skank: „Razlika između industrijske konoplje i marihuane je kao razlika između limuna i dinje“

Povodom spekulacija u javnosti da je na Jovanjici uzgajana industrijska konoplja, Mitić je rekao da je njemu trebalo 40 minuta da obiđe imanje i da je reč o fabrici droge. Objasnio je i da mu je odmah bilo jasno da je reč o opojnom kanabisu.

„U tom trenutku, postupali smo u skladu sa konsultacijama sa tužiteljkom iz Sremske Mitrovice i konstatovali smo da na celoj Jovanjici ima skanka. Razlika između industrijske konoplje i marihuane za nas profesionalce je kao razlika između limuna i dinje. Kad sam video cvetove, sve mi je bilo jasno“, rekao je Mitić.

Mitić je podsetio i da je skank mnogo skuplji od marihuane.

„Ako imate 65.000 biljaka koje daju oko 22 tone skanka, pomnožite sa tri do četiri hiljade evra po kilogramu, koliko se kreće njegova cena na tržištu, pa vidite kolika je zarada“, rekao je Mitić navodeći da mu je Koluvija pokazao i dodatni deo zemlje koju je planirao da kupi. 

Koluvija se pozivao na poznanstva sa visokopozicioniranim državnim zvaničnicima 

Mitić je govorio i o Koluvijinom „profilu“ i opisao ga kao osobu iz čijeg ponašanja profesionalci mogu da zaključe da je reč o, kako je rekao, prevarantu.

„To je element snishodljivog ponašanja, kad neko pokazuje navodnu dobronamernost, razgovor sa njim je potvrđivao naša operativna saznanja“, kazao je Mitić. 

On je dodao da je 13. novembra, na dan kada je započela policijska akcija na Jovanjici, Koluvija zatražio da razgovara sa njim.

„Koluvija je bio zbunjen policajcima koji su ga uhapsili. Imao je vrstu nelagode od nečeg novog, jer on do tada nije imao susret sa nekorumpiranim pripadnicima bezbednosnog sektora.“

Mitić dalje priča o pokušajima Koluvije da fascinira policajce pominjanjem imena iz političkog života. 

„Pominjao je imena političara, ali neću iznositi njihova imena u ovoj vrućoj političkoj atmosferi. Pominjao je ljude iz vrha političkog života, kontroverzne biznismene“, kaže Mitić i dodaje da je Koluvija pokušavao da shvati ko stoji iza njih. Podsetio je i da se govorilo da je Milenkovićevom odeljenju informaciju o Jovanjici dao ministar Nebojša Stefanović, a da se u stvari dogodilo to da je on ubrzo nakon akcije na Jovanjici, suspendovao Milenkovića.

„Razgovarali smo u upravnoj zgradi, u prostoriji koja je verovatno njegov kabinet. Pitao sam ga – zašto su ovde radnici BIA“, rekao je Mitić koga je sudija Zoran Ganić na trenutak prekinuo podsećajući ga da bi trebalo da se drži predmeta optužbi.

Odgovarajući na sudijinu primedbu, Mitić je rekao da smatra da treba sudu da ponudi sve što zna, jer se odluka donosi i na osnovu sudijskog ubeđenja, a ne samo na osnovu dokaza i da je ovaj trenutak u atmosferi ogromnog pritiska, čekao skoro četiri godine.

„U atmosferi ogromnog pritiska i politizacije, ja ovde moram da branim predmet. Bili smo pod užasnim pritiscima“, kazao je Mitić.

Mitić tvrdi da je 660 kilograma sušenog kanabisa pronađeno uz konsultacije sa sudijom i tužiocem

Govoreći o pretresu koji je obavljen 18. novembra 2019, kada je kao jedan od ključnih dokaza na Jovanjici pronađeno oko 660 kilograma sušenog kanabisa, koji je sudsko veće sudije Ganića izdvojilo iz spisa predmeta u novembru prošle godine, zbog toga što je pretres po oceni suda obavljen nezakonito, Mitić je rekao da je sve urađeno u skladu sa zakonom. 

Naime, sudsko veće je odluku o izdvajanju dokaza obrazložilo time da pretresu tog 18. novembra nije prisustvovao ni Koluvija ni njegova advokatica Zora Dobričanin, već dve osobe zaposlene na Jovanjici. 

Tu odluku, međutim, ukinuo je Apelacioni sud i vratio Ganićevom veću na ponovno odlučivanje, u sklopu kog je naložio i da prethodno budu saslušana petorica inspektora IV odeljenja. Osim Mitića koji je svedočio tri i po sata, u aprilu su svoje iskaze dali i Miloš Jurišević i Ljubomir Petrović, dok je Slobodan Milenković na bolovanju, a očekuje se, kako je saopšteno, da će na rehabilitaciji biti i narednih nedelja.

Mitić je tokom svedočenja ponovio ono što su rekle i njegove kolege – da je Koluvijinu advokaticu Zoru Dobričanin Nikodinović o pretresu obavestio Jurišević, ali da je ona rekla da ne može da dođe, a da je suvlasnika Jovanjice Aleksandra Anđića pokušavao telefonom da dobije Ljubomir Petrović, ali se on nije javljao.  

Rekao je i da su policajci u svemu postupali uz konsultacije sa sudijom za prethodni postupak i postupajućim tužiocem. Mitić kaže da su sudiji objasnili da postoje saznanja da dokazi mogu biti uništeni, a da Koluviju i njegovog branioca ne mogu da obezbede kao svedoke pretresa i da im je sudija rekao da to obave obezbeđivanjem druga dva svedoka zaposlena na Jovanjici, što su oni i učinili.

Kao i njegove kolege prethodno, i Mitić je objasnio da se u to vreme pojavio nov formular za izveštaj sa pretresa i da u njemu nije postojalo predviđeno mesto za unošenje beleške o tome zbog čega okrivljeni i branilac ne prisustvuju pretresu, pa da zbog toga to i nisu uneli u zapisnik. 

„Pod punom materijalnom i krivičnom odgovornošću tvrdim da je bilo tako i da smo pitali sudiju i tužioca i da smo u skladu sa tim postupili. Da smo znali da je takav izveštaj nezakonit, mi ne bismo postupili po nalogu sudije i tužioca“, rekao je Mitić.   

Od iskaza petorice inspektora zavisiće i nova odluka Ganićevog veća o tome da li će dokazi prikupljeni tog dana biti izuzeti iz predmeta.

Drecun tvrdi da je tražio da Koluvija bude procesuiran kao „jedan od organizatora

Zamenik tužioca Saša Drecun, na čiji je račun svedok izneo određene optužbe, pitao je Mitića da li ostaje pri tvrdnji da je on vršio pritisak da Koluvija ne bude prvookrivljeni, na šta je Mitić odgovorio da im je tako preneo kolega Jurišević. 

Drecun je kazao da to ne odgovara istini, već da je traženo da Koluvija bude jedan od organizatora. 

Na pitanje tužioca Drecuna da li je svedok ranije sarađivao sa njim na nekim drugim predmetima, Mitić je odgovorio: „Od Jovanjice ni jednom nisam hteo da dođem kod vas, a do tada sam često dolazio.“

Na Drecunovo pitanje kakvo mu je bilo iskustvo tom ranijom saradnjom, Mitić je odgovorio da je bilo dobro.

Zamenik tužioca postavio je i nekoliko pitanja u vezi sa spornim pretresom od 18. novembra. Zanimalo ga je koliko je dugo u trenutku tog pretresa bio na snazi nov formular za izveštaje sa pretresa, što Mitić nije znao tačno, ali je rekao da je bila reč o novom formularu.

Drecun je pitao i da li je svedok ikada dopisivao rukom u izveštaj neka svoja zapažanja. Mitić je odgovorio da podržava svoje kolege koje su na već objašnjeni način obavile pretres i sačinile zapisnik, jer su to uradile po nalogu suda i tužioca.

„Što se beleški tiče, njih smo radili više kao podsetnik za buduću istragu ili glavni pretres.“

Tužioca je zanimalo i da li je Mitić spreman da podeli saznanja iz nove krivične prijave koju je tužilaštvu podneo Slobodan Milenković, ali je Mitić odgovorio da nije on podnosilac prijave, da bi mogao da govori ukoliko bi ga Milenković oslobodio tajnosti tih podataka, ali da je najpozvaniji da o tome priča upravo Milenković.

Inspektoru Mitiću je veći broj pitanja postavio i Aleksandar Živanović, jedan od advokata Predraga Koluvije. Pitao ga je, između ostalog, i zašto nove informacije o svojim razgovorima sa Koluvijom na Jovanjici nije ispričao ranije, u iskazu tokom istrage.

Mitić je odgovorio da ga niko nije pitao, kao i da su u istrazi imali drugačiji način ispitivanja. 

Živanović je postavio i veći broj pitanja u vezi sa nekim detaljima kojih se Mitić ili nije sećao ili nije bio neposredan učesnik u nekom delu postupka. Takođe je konstatovao i da je svedok nesiguran u vezi sa pojedinim događajima od 14. novembra kada je Mitić bio u Dimitrovgradu zbog jedne druge akcije zaplene narkotika.

Mitić je ponovo objasnio hronologiju događaja od tog dana, a advokatu Živanoviću je rekao da nije u redu što od njega pokušava da napravi nesigurnog svedoka.

„Prošlo je skoro četiri godine od tada. Ako mislite od mene da pravite nesigurnog svedoka, to nije fer. Ja nisam nesiguran čovek. Za ono čega se sećam – ja kažem, čega se ne sećam – ne sećam se. Tražim malo razumevanja kod advokata, prošlo je mnogo vremena, kod nas nema tendenciozne namere.“

Sudija Ganić je Mitiću rekao da ima puno pravo da kaže da se ne seća nečega, ali da je posao advokata da postavlja takva pitanja.

„Za advokate i vi možete imati razumevanja, i oni samo rade svoj posao“, rekao je sudija Ganić.

Ročište je prekinuto posle četiri sata rada i novo je zakazano za 11. jul, kada će svedočenje završiti Dušan Mitić, nakon čega bi trebalo da u svojstvu svedoka bude saslušan Slobodana Milenkovića, za kog je Mitić rekao: „Tek će on imati šta da kaže“.

Napomena: Ovaj tekst je ažuriran 16. juna kako bi se ispravila greška u transkriptu citata: „Ako imate 65.000 biljaka koje daju oko 22 tone skanka, pomnožite sa tri do četiri hiljade evra po kilogramu, koliko se kreće njegova cena na tržištu, pa vidite kolika je zarada“. U prethodnoj verziji rečenice pogrešno je navedena cifra od 220 tona.