Među sedam uhapšenih u okviru istrage u predmetu Jovanjica, prema saznanjima BIRN-a, ima pripadnika MUP-a i BIA-a. BIRN je delimičnu potvrdu te informacije dobio i od advokata Jugoslava Tintora, koji zastupa jednog od osumnjičenih.

Advokat Tintor kaže za BIRN da ne može da otkrije identitet svog klijenta, jer nije praksa da se to čini dok osumnjičeni ne daju iskaz kod tužioca. On je, međutim, potvrdio da je njegov klijent inspektor policije.

„Nije to neka tajna, ali takva je praksa. U fazi kada dođete i preuzmete rešenje o zadržavanju u pritvoru, vi nemate ni krivičnu prijavu, ni šta se stavlja na teret, ni imena drugih uhapšenih. Nemate ništa, daju vam samo rešenje o zadržavanju“.

Tintor je rekao da očekuje da će sutra tokom dana uhapšeni biti privedeni kod tužioca na saslušanje i da će tada imati više informacija o današnjem privođenju.

Kako je Tužilaštvo za organizovani kriminal (TOK) prethodno saopštilo, u nastavku istrage u predmetu „Jovanjica“, nakon višemesečnog predistražnog postupka, danas su u zajedničkoj akciji.

Bezbednosno-informativne agencije, Ministarstva unutrašnjih poslova, Službe unutrašnje kontrole (SUK) i Službe za borbu protiv organizovanog kriminala (SBPOК), pripadnici policije uhapsili sedam osoba, dok je osma u pritvoru, a deveta je u bekstvu.

Tužilaštvo je saopštio da je uhapšeno pet pripadnika državnih organa. Nije navedeno, međutim, u kojim državnim organima su uhapšeni zaposleni, a saopšteni su samo njihovi inicijali: A.T., B. R., R. B., M. К. i Z. B. Osim njih, uhapšene su još dve osobe sa inicijalima M. T. i S.M.

Oni su privedeni zbog postojanja osnova sumnje da su izvršili krivično delo udruživanje radi vršenja krivičnih dela, neovlašćena proizvodnja i stavljanje u promet opojne droge, zloupotreba službenog položaja i falsifikovanje isprava.

Članovi te organizovane kriminalne grupe su u periodu od početka 2019. do 14. novembra 2019. godine vršili navedena krivičina dela po nalogu organizatora Predraga Koluvije koji se u pritvoru nalazi od 14. novembra 2019. godine, o čemu je BIRN pisao u tekstovima koje možete pročitati ovde. Protiv Koluvije i još devet osoba optužnica je podignuta početkom maja ove godine.

Koluviju je sredinom novembra zaustavila policija nakon što je divljao po auto-putu u belom “audiju 8” sa rotacijama i sirenom.

Kod njega i njegovog suvozača pronađene su policijske značke, a Koluvija je potom policajce odveo do svojih staklenika „Jovanjica“ gde se navodno uzgajala zdrava hrana. Umesto zdrave hrane i organskih proizvoda, za šta je ovo gazdinstvo registrovano, policajci su zatekli hektare zemljišta zasađenog kanabisom.