Više od 400 kvadrata stambenog prostora na ekskluzivnoj lokaciji u ulici Neznanog junaka na Dedinju, gde su se skućili pojedini javni funkcioneri, ali i članovi njihovih porodica, poseduju šef beogradske policije Veselin Milić i članovi njegove porodice, otkriva BIRN.

Nakon što smo krajem juna objavili da u zgradi koja je nezakonito sazidana, pa potom ozakonjena, prvi čovek beogradske policije ima stan od 195 kvadrata, BIRN saznaje da u istoj zgradi, stan veće kvadrature, od 213 m2, poseduju Zlatomir i Stojanka Marjanović, tast i tašta Veselina Milića. Dva stana su na istom spratu i razdvaja ih samo zid. 

O kako vrednim nekretninama se radi možda najbolje pokazuje podatak da je do prošlog meseca na istom spratu gde se nalaze ova dva stana, prodavan stan od 186 kvadrata za 1,25 miliona evra, odnosno 6.700 evra po kvadratu. 

Stan na spratu gde Veselin Milić poseduje stan bio je oglašen na iznos od 1,25 miliona evra
Četvorosoban stan, koji se nalazi na istom spratu gde i stanovi Milića i njegovog tasta, a koji se sastoji iz tri spavaće sobe, dnevne sobe, kuhinje, trpezarije, dva toaleta i velike terase koja se prostire duž celog stana, donedavno je bio na tržištu nekretnina po ceni od 1.25. Stan je u međuvremenu prodat Foto: srbijanekretnine.org

I dok je Veselin Milić, kako se vidi iz katastra, za stan uzeo kredit, doduše samo na 130.000 evra što je daleko manje od cene stanova u toj zgradi, roditelji Milićeve supruge, čini se, nisu imali potrebe za tim. Za razliku od stana Veselina Milića, stan roditelja njegove supruge u istoj zgradi, nije pod hipotekom, odnosno ne postoji zabeležba da je na njega upisana zaloga radi dobijanja stambenog kredita.

BIRN se u vezi sa ovom nepokretnošću obratio Veselinu Miliću, ali odgovor ni ovoga puta nismo dobili, baš kao što ih nismo dobili ni kada smo mu u junu poslali pitanja u vezi sa stanom koji on ima u toj zgradi.

Osim Milića i njegovog tasta, krov nad glavom u ovoj luksuznog zgradi pronašao je i Novak Stajić, brat sekretara za ozakonjenja Nemanje Stajića i njihovi roditelji koji u toj zgradi poseduju ukupno oko 590 kvadrata stambenog i garažnog prostora. I ova porodica, baš kao i porodica Veselina Milića, kupila je stanove koji se nalaze jedan pored drugog.

U tekstu “Poslovi porodice Stajić: Šta sve možeš u Beogradu kada si šef za ozakonjenja i stečajni upravnik”, BIRN je nastavio istraživanje o nelegalnoj gradnji u Beogradu koje je pokazalo da su brojni nezakonito sazidani objekti u direktnom, indirektnom ili u vlasništvu osoba povezanih sa Novakom Stajićem, bratom Nemanje Stajića, prvog čoveka glavnog grada zaduženog upravo za ozakonjenje objekata.

Tada smo otkrili da u zgradi u Neznanog junaka, osim Stajića, stan od 195 m2 ima i načelnik beogradske policije Veselin Milić, kao i firma Milenijum tim, čiji je stan od 234 pod hipotekom koja je upisana kao zamena za jemstvo za Bojanu Bajrušević, udovicu Vlade Kovačevića Trefa, optuženu za šverc cigareta.

Zgrada u kojoj vredne nepokretnosti poseduju pomenuti VIP stanari, u vlasništvu je firme BBSE Investments, čiji je vlasnik dvadesetogodišnji sin Aleksandra Radovanca, investitora zgrada u naselju Sunnyville, vlasnika hotela Konstantin Veliki u centru Beograda i Rizorta Kovilovo koji je kupio iz stečaja. Taj stečaj je kao stečajni upravnik vodio Novak Stajić. 

Veselin Milić nije odgovorio na pitanje o tačnoj ceni stana koji je kupio

I dok se građani Srbije, od kojih čak 50 odsto ima primanja manja od 55.000 dinara sa kojima ne mogu da prežive ni pola meseca, pitaju kako javni funkcioneri sa platama od 100 ili 150 hiljada dinara dolaze do nepokretnosti vrednih na stotine hiljada i miliona evra, u slučaju stana Veselina Milića, deo odgovora možda leži u podataku da je u katastar na taj stan u Neznanog junaka upisana hipoteka za kredit od skoro 131.000 evra koji je 2019. godine odobren Miliću i njegovoj supruzi.

Izvod iz katastra za stan Veselina Milića
Izvod iz katastra za stan Veselina Milića i njegove supruge: hipoteka na stanu koji je danas u njihovom vlasništvu upisana je na osnovu založne izjave investitora zgrade u Neznanog junaka, preduzeća BBSE Investments koje je povezano sa Aleksandrom Radovancem

Ipak, sudeći po cenama na tržištu nekretnina, ovaj iznos teško da bi mogao da pokrije vrednost stana od skoro 200 kvadrata koji su Milići stekli na Dedinju. 

Objašnjenje za to ponudio je Milićev advokat redakciji portala nova.rs nakon što je taj portal preneo BIRN-ov tekst o zgradi u Neznanog junaka i njenim stanarima. Advokat Radoslav M. Ivanović je, naime, objasnio da je stan kupljen u „fazi sive gradnje“ iz dugoročnog kredita. 

Iako objašnjenje advokata aludrira na to da su stanovi u fazi sive gradnje, odnosno nedovršeni stanovi, znatno jeftiniji, što je tačno, teško je poverovati da bi se stan na ovakvoj lokaciji mogao kupiti za 800 evra po kvadratu, budući da kvadratni metar nedovršenog i neuknjiženog stana u daleko manje atraktivnom delu Beograda – Mirijevu, dostiže cenu i do 1.600 evra. 

Do iznosa od 800 evra za kvadrat stana koji je Milić kupio dolazimo ukoliko pretpostavimo da su Milići na ime kredita od oko 130.000 evra dali učešće od 20 odsto, što bi značilo da su za stan izdvojili oko 156.000 evra, odnosno 800 evra za kvadrat. Ovaj podatak nije ubedljiv, posebno ako se ima u vidu da su stanovi u toj zgradi, sudeći iz tekstova iz davne 2013. dostizali cenu od čak 750.000 evra.

Luksuzne nekretnine na Dedinju
Iz tekstova iz 2013. godine mogli smo da saznamo da će u zgradi biti ukupno 25 stanova, od trosobnih do penthausa od 913 kvadrata, i da je cena tipičnog trosobnog stana 750.000 evra. Useljenje je bilo planirano za 2014. godinu Foto: Ekapija.com

BIRN je Veselinu Miliću, između ostalog, poslao pitanje i u vezi sa tačnom cenom nepokretnosti koju je kupio u Neznanog junaka, ali odgovor nismo dobili.

Da li su Milićevi tast i tašta možda hipoteku za dobijanje kredita stavili na neku drugu nepokretnost ili su stan kupili za keš, kao i da li su i oni svoj stan na Dedinju kupili u fazi sive gradnje, ostaje nepoznato, budući da Milić ni na ta pitanja nije odgovorio.

Pokušaj prikrivanja imovine ili neažurnost Agencije za sprečavanje korupcije

Osim što nadležne institucije ne nude odgovore na pitanja kako javni funkcioneri postaju vlasnici vrednih nepokretnosti, jer se za sada ne vide rezultati primene Zakona o poreklu novca, institucije nadležne za prikupljanje i obradu podataka o imovini javnih funkcionera ne trude se često čak ni da te podatke prezentuju javnosti, što im je, inače zakonska obaveza.

Naime, u vreme nastanka BIRN-ovog prethodnog teksta u kom je bilo reči i o stanu Veselina Milića na Dedinju, u izveštaju o imovini i prihodima javnih funkcionera koje objavljuje Agencija za sprečavanje korupcije, nisu postojali podaci o pomenutom stanu koji je Milić stekao u vreme kada je obavljao funkciju savetnika predsednika Srbije za borbu protiv kriminala i korupcije. 

Kada je u prvoj polovini juna ove godine BIRN proveravao podatke objavljene na sajtu te Agencije, navedeni stan nije bio unet u registar imovine funkcionera. 

Iako je Milić bio u obavezi, da kao javni funkcioner, prijavi promenu imovinskog statusa, prema javno dostupnom izveštaju o imovini koji je toj agenciji Milić podneo u aprilu 2019, a koji je do sredine juna ove godine bio jedini javno dostupan izveštaj na sajtu Agencije, on je od nepokretne imovine imao prijavljenu samo garsonjeru od 28 m2. 

Zbog toga je BIRN tada upitao Veselina Milića da li je taj stan prijavio Agenciji i ako nije, zbog čega nije. Odgovor, međutim, nismo dobili.

Veselin Milić zajedno sa suprugom poseduje luksuzan stan u ulici Neznanog junaka
Kada su novinari BIRN-a obišli zgradu u ulici Neznanog junaka, ona nije bila potpuno gotova. Trenutno se obavljaju završni radovi na delu poslovnog prostora i garaži Foto: BIRN

Iznenadna promena u registru o imovini Veselina Milića

Slično pitanje smo 16. juna uputili i Agenciji za sprečavanje korupcije, želeći da proverimo da li je izveštaj iz 2019. jedini izveštaj koji je Milić dostavio Agenciji.

Iz Agencije nam je 22. juna stigao šturi odgovor. “Svi javni podaci iz izveštaja o imovini i prihodima koje je Agenciji za sprečavanje korupcije podneo Veselin Milić, obrađeni su i objavljeni na internet prezentaciji Agencije”.

Međutim, nakon naših pitanja i odgovora Agencije, došlo je do iznenadne promene podataka u registru o imovini i prihodima Veselina Milića. Naime, u tom registru, pored onog već pomenutog i tada jedinog izveštaja o imovini Veselina Milića iz 2019, iznenada su se pojavila još dva – retroaktivno objavljena. Jedan sa datumom januar 2020. i drugi, za koji piše da je iz maja 2021.

U oba ova naknadno ubačena izveštaja prijavljen je, pored garsonjere, i pomenuti stan u Neznanog junaka. U registru se navodi da je reč o četvorosobnom stanu od 181 m2 plus terasa od 14 m2 (što se u katastru, inače, vodi kao stan od 195 m2).

Zbog toga smo Agenciji bili uputili još jedan mejl i zatražili objašnjenja za navedene promene u registru. Interesovalo nas je i ukoliko Agencija zbog sopstvenog propusta nije na vreme objavila pomenute, naknadno postavljene izveštaje o imovini i prihodima Veselina Milića, zbog čega Agencija to nije napomenula u odgovoru BIRN-u i objasnila razloge za to, već je, bez ikakve napomene i obaveštenja, te izveštaje retroaktivno ubacila u registar.

U odgovoru, Agencija je potvrdila da je naknadno dodala izveštaje, ali nije odgovorila zašto to u prvom odgovoru BIRN-u nije napomenula. 

Izveštaji o imovini i prihodima koje je Veselin Milić podneo 24. 01. 2020. i 10. 05. 2021. godine su nakon Vašeg pitanja obrađeni i objavljeni na internet prezentaciji Agencije za sprečavanje korupcije”.

U Agenciji su tada naveli i da ta institucija ne obrađuje i ne objavljuje Izveštaje o imovini i prihodima javnih funkcionera isključivo po datumu prijema.

Takođe Vas obaveštavamo da Agencija retroaktivno ne menja podatke objavljene u Registru o imovini i prihodima javnih funkcionera, već navedeni registar ažurira na dnevnom nivou”, tvrde u Agenciji.