Slaviša Milinković, jedan od okrivljenih u slučaju “Jovanjica 2”, pretrpeo je moždani udar, zbog čega je odloženo današnje ročište. Ovo je nakon okončanja pripremnog ročišta, koje je zatvoreno za javnost, za BIRN rekao Ivan Bajazit, advokat prvookrivljenog Predraga Koluvije. Sledeće ročište zakazano je za 20. juli ove godine. 

Na pripremnom ročištu stranke u postupku iznose svoja saznanja i agrumente u vezi sa predmetom optužbe i daju svoje predloge za izvođenje dokaza u sudskom postupku, kao što je, na primer, saslušavanje svedoka. Održavanje pripremnog ročišta je preduslov za početak suđenja, pa novo odlaganje dodatno prolongira izvođenje optuženih pripadnika službi bezbednosti i policije pred sud. 

Do sada je zakazano 13 termina za održavanje pripremnog ročišta, a čak 12 je otkazano. Prvo pripremno ročište u predmetu „Jovanjica 2“ bilo je zakazano pre više od 13 meseci, 6. maja prošle godine i ono je bilo otkazano. Mesec dana kasnije, nakon još jednog otkazivanja, 14. juna prošle godine, pripremno ročište je bilo započeto, ali ne i završeno. Nakon toga zakazano je još 12 termina, ali svi bili otkazani, najčešće zbog bolesti okrivljenih ili njihovih advokata, ali i zbog otkazivanja punomoćja i uvođenja novih advokata u postupak. 

Jedno ročište bilo je otkazano zato što je prvookrivljeni Predrag Koluvija, pred sam početak ročišta, otkazao punomoćje svojim advokatima. Kako istim advokatima nije otkazao punomoćje i u predmetu “Jovanjica 1”, ovakav potez, ali i sva potonja odlaganja, protumačeni su kao pokušaj opstrukcije postupka.

Nakon otkazivanja punomoćja advokatima, usledile su nove promene u timu odbrane Predraga Koluvije u oba postupka koja se protiv njega vode pred Specijalnim sudom. Koluviji je za “Jovanjicu 2” dodeljen advokat po službenoj dužnosti, Aleksandar Živanović. Isti advokat je od 24. februara ove godine postao i novi član Koluvijinog tima branilaca u postupku “Jovanjica 1”, dok njegov otac zastupa drugookrivljenog Sergeja Mrđu, koji se tog istog dana, takođe u postupku “Jovanjica 1” prvi put pojavio u sudnici nakon dvogodišnjeg bekstva.

Na sledećem ročištu za „Jovanjicu 1“, advokatski tim napustila je Zora Dobričanin Nikodinović, a na njeno mesto došao je branilac Ivan Bajazit, koji je postao Koluvijin novi branilac i u „Jovanjici 2“ zbog čega je ponovo bilo otkazano pripremno ročište u tom predmetu koje je trebalo da se održi 8. aprila. To je dodatno prolongiralo održavanje i okončanje pripremnog ročišta, a samim tim i početak suđenja po optužnici koja pripadnike policije i službi bezbednosti tereti za pružanje zaštite Predragu Koluviji i devetorici radnika Jovanjice, koji su, prema navodima tužilaštva, na tom imanju uzgajali marihuanu. 

Sve ovo dovelo je do odlaganja pripremnih ročišta, a više termina je odloženo i zbog zdravstvenih problema okrivljenih. Jedno ročište bilo je odloženo i zbog toga što je odbrana zatražila izuzeće sudije Zorana Ganića.  

Predraga Koluviju je 13. novembra 2019. godine na auto-putu Beograd-Niš zaustavila policija zbog bahate vožnje, nakon čega je i priveden zbog posedovanja lažne policijske legitimacije, a istoga dana, policija je upala na imanje Jovanjica gde je zaplenjeno 1,6 tona kanabisa. 

Do sada su podignute dve optužnice. Prva tereti Koluviju i još devetoro zaposlenih na Jovanjici da su na tom gazdinstvu uzgajali marihuanu, a druga da su pripadnici policije i tajnih službi u tome Koluviji i njegovim saradnicima, pružali zaštitu. 

Suđenje po optužnici „Jovanjica 1“ traje od oktobra 2020. godine. Tužilaštvo je tokom suđenja u postupku “Jovanjica 1” tražilo spajanje ova dva predmeta, ali sudsko veće insistira na tome da se odluka donese nakon održavanja pripremnog ročišta u predmetu “Jovanjica 2”.