Suđenje pred Višim sudom odloženo je pošto se na ročištu nisu pojavili inspektori Milan Isakov i Miloš Vešović. Njihov advokat Đorđe Simić obavestio je sudiju da je razlog nedolaska bolest dvojice inspektora. Sudija je naredno ročište zakazao za 4. mart. 

Optužni predlog tereti inspektore Miloša Kneževića, Milana Isakova i Miloša Vešovića da su izvršili krivična dela zloupotreba službenog položaja, zlostavljanje i mučenje, dok je Miloš Vešović okrivljen i za krivično delo teška telesna povreda.

“Sve nas je manje”, nasmejao se sudija Milan Grkinić komentarišući što se na ročištu pojavio samo jedan od optuženih, Miloš Knežević. Sudiju je zanimalo zbog čega već četvrti put neko od optuženih ne dolazi na suđenja.

Advokat Simić je dostavio potvrdu o privremenoj sprečenosti za rad Miloša Vešovića, a sudiju je zanimalo šta je tačno priroda bolesti dvojice optuženih.

Advokat Simić je rekao da Vešović ima hronične probleme sa kičmom i hodanjem i da je često na bolovanjima, da za sada nije za operaciju ali da ni to nije isključeno. Za Milana Isakova je rekao da se juče povredio.

Odgovarajući na pitanje sudije u vezi sa ozledama koje je zadobio Isakov, Simić je rekao da ih je juče pitao da li s obzirom na njihove povrede mogu makar na jedan sat da dođu u sud i odgovaraju na pitanja, ali su mu odgovorili da je bol takav da nemaju minimalnu koncentraciju da odgovoraju na pitanja. Simić je zamolio sudiju da im ostavi mesec dana da se oporave i pripreme za pretres.

Tužilac je istovremeno zatražio da se obavi veštačenje Vešovićevog zdravstvenog stanja, s obzirom da nije bio na dva prethodna pretresa. 

U optužnom predlogu, koji je 4. septembra prošle godine potpisala Željka Nikolaidis, tužiteljka Višeg javnog tužilaštva u Beogradu, navodi se da su se trojica inspektora 28. septembra 2022. godine u kasnim večernjim satima, po prethodnom dogovoru Milana Isakova i oštećenog B.H, odvezla službenim vozilom IV odeljenja beogradske policije i sastala sa oštećenima B.H. i M.M. na jednom od sporednih puteva u blizini Višnjičke ulice.

Do susreta je došlo, prema navodima u optužnom predlogu, zbog toga što je trebalo da oštećeni B.H. i M.M. okrivljenom inspektoru Isakovu vrate tri nargile koje im je on dao na korišćenje tokom leta uz određenu novčanu nadoknadu.

Dalje se navodi da su posle prepirke, oštećeni isplatili Isakovu 13.000 dinara za korišćenje nargila i da su nakon toga hteli da odu, ali da su ih okrivljeni zaustavili, kršeći Zakon o policiji, uz povike – „Policija, ruke na krov, dajte lične karte“! 

U optužnom predlogu se navodi da su trojica inspektora oštećene zatim legitimisali, vezali lisicama i tukli rukama i nogama po glavi i telu, dok je okrivljeni inspektor Miloš Vešović, kako se sumnja, teško telesno povredio B.H. kod koga je došlo do perforacije leve bubne opne nakon što ga je Vešović udario otvorenom šakom po glavi.

Šef IV odeljenja zaduženog za borbu protiv narkotika, čijim se pripadnicima sudi za opisana krivična dela, do avgusta prošle godine bio je inspektor Slobodan Milenković, koji je predvodio akciju na Jovanjici u novembru 2019. godine. On je zajedno sa Milanom Isakovim bio u službenom automobilu koji je Predraga Koluviju, suvlasnika kompanije Jovanjica, 13. novembra 2019. godine zaustavio na auto-putu Beograd-Niš zbog bahate vožnje, nakon čega je Koluvija i uhapšen.

Optužni predlog protiv Kneževića, Isakova i Vešovića potpisan je 4. septembra prošle godine, samo dva dana uoči svedočenja Isakova pred Specijalnim sudom u postupku „Jovanjica 1“, a Više javno tužilaštvo je o podizanju optužnog predloga javnost obavestilo samo nekoliko sati nakon što je 6. septembra prošle godine, Isakov svedočio u predmetu „Jovanjica 1“

Svedočeći pred sudskim većem sudije Zorana Ganića, Isakov je tada pomenuo i predmet koji se protiv njega vodi u Višem sudu zbog zloupotrebe službenog položaja, rekavši da je taj postupak pokrenut samo zato što je sa Milenkovićem uhapsio Predraga Koluviju i da su ga zato uhapsili i pritvorili. 

„Samo zato što sam sa Mitićem, Milenkovićem i kolegama sa Četvrtog odeljenja učestvovao u otkrivanju fabrike droge koju kontrolišu državne službe, protiv mene je Više tužilaštvo na čelu sa tužiocem (Nenadom, prim.aut.) Stefanovićem pokrenulo krivični postupak, i to ne samo kao jedan vid osvete, već i kao jedan pritisak na mene. Ali izuzetno je strašno da me hapse i pritvaraju iz tog razloga što sam deo tima koji će ići do kraja da se raspetlja Jovanjica“, rekao je Isakov tokom svedočenja u postupku „Jovanjica 1“. 

Tužiteljka Nikolaidis

Za tužiteljku Višeg tužilaštva u Beogradu, Željku Nikolaidis, javnost je čula nakon što je u julu 2022. godine saslušavala inspektora Slobodana Milenkovića zbog optužbi koje je protiv njega iznela Dijana Hrkalović, rekavši da Milenković „radi drogu“. 

Pojedini mediji su je označavali kao partijsku tužiteljku, koja uživa veliko poverenje glavnog višeg tužioca Nenada Stefanovića. 

Nedavno je, međutim, takođe prema navodima pojedinih medija, došlo do zaokreta u njihovim odnosima, koje prate višemesečni sukobi u Višem javnom tužilaštvu i brojne optužbe da glavni tužilac Stefanović zloupotrebljava svoju poziciju. O tome su prve javno govorile tužiteljke Bojana Savović i Jasmina Paunović. Dešavanja u Višem javnom tužilaštvu u Beogradu prati i Evropska komisija.

Inače, predmet protiv trojice inspektora – Isakova, Kneževića i Vešovića – pre tužiteljke Nikolaidis, vodila je tužiteljka Jelena Stevančević, kojoj je predmet oduzet dok je bila na bolovanju. Predmet je zatim dodeljen tužiteljki Nikolaidis, koja je optužni predlog potpisala u ekspresnom roku.